Türkçe | English
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / ORMAN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI
DOKTORA
Ders Bilgi Paketi
http://www.orman.ktu.edu.tr/om/index.html
Tel: +90 0462 +90 (462) 3772805
FBE
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / ORMAN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI / DOKTORA
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

ORML7451Gıda Kaynağı Doğal Bitkiler3+0+0AKTS:7.5
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiDoktora
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüORMAN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 3 saat teorik
Öğretim ÜyesiDoç. Dr. Sefa AKBULUT
Diğer Öğretim Üyesi-
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Başta Doğu Karadeniz bölgesi olmak üzere Türkiye'de gıda amacıyla kullanılan doğal bitkileri ve kullanım şekillerini tanıtmak.
 
Program KazanımlarıBPKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
PK - 1 : Bitkilerde vejetatif ve generatif organları tanıyabilecekler1,71,
PK - 2 : Bitkileri kullanım amaçlarına göre sınıflandırabilecekler1,73,
PK - 3 : Doğal bitkilerin geleneksel tüketim şekillerini bilecekler1,71,3,
PK - 4 : Bitkilerin bölgesel kullanım farklılıklarını ortaya koyabilecekler1,71,
BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),PK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Doğal bitkilerin yararları ve zararları, bitkilerin botanik ve kültürel özellikleri, tarımsal üretim ve dünya gıda güvenliği açısından önemleri, kültüre alınabilecek bitkiler, Türkiye'deki orijin ve ürün çeşitlilik merkezleri, gıda dışındaki farklı kullanım alanları, bu bitkilerden faydalanma esasları ve dikkat edilecek hususlar.
 
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Bitkilerin vejetatif ve generatif organları
 Hafta 2Bitkilerin sınıflandırılması
 Hafta 3Türkiye'nin biyoçeşitliliğine ilişkin genel bilgiler
 Hafta 4Odun dışı bitkisel ürünlerin önemi
 Hafta 5Etnobotanik yöntem
 Hafta 6Bitkilerin kullanım şekillerine göre sınıflandırılması
 Hafta 7Bitkileri kurutma ve saklama yöntemleri
 Hafta 8Bitki genetik kaynakları yönünden Türkiye?nin durumu
 Hafta 9Arasınav
 Hafta 10Bitki genetik kaynaklarını koruma teknikleri
 Hafta 11Bitki genetik kaynaklarının kullanımı
 Hafta 12Ödev
 Hafta 13Uluslar Arası Sözleşmeler (CITES, BERN, Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi, Avrupa Birliği Habitat Yönetmeliği)
 Hafta 14Türkiye'deki Klimatik ve Coğrafik Koşulların Bitkisel Biyoçeşitlilik Üzerindeki Etkileri
 Hafta 15Final Sınavı
 Hafta 16Final Sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Baytop, T. 1999. Türkiye'de Bitkiler İle Tedavi, Nobel Yayınevi.
2Baytop, T. 1999. Türkiye'de Bitkiler İle Tedavi, Nobel Yayınevi.
 
İlave Kaynak
1Baydar, H. 2021; Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi, Nobel Akademik Yayıncılık.
2Baydar, H. 2021; Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi, Nobel Akademik Yayıncılık.
3Tuzlacı, E. 2011; Türkiye?nin yabani besin bitkileri ve ot yemekleri, Alfa Yayınları.
4Tuzlacı, E. 2011; Türkiye?nin yabani besin bitkileri ve ot yemekleri, Alfa Yayınları.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 08/04/2016 1 30
Ödev 12 09/05/2016 1 20
Dönem sonu sınavı 16 01/06/2016 2 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 3 14 42
Sınıf dışı çalışma 3 14 42
Laboratuar çalışması 0 0 0
Arasınav için hazırlık 7 1 7
Arasınav 1 1 1
Uygulama 0 0 0
Klinik Uygulama 0 0 0
Ödev 3 12 36
Proje 3 12 36
Kısa sınav 0 0 0
Dönem sonu sınavı için hazırlık 8 3 24
Dönem sonu sınavı 2 1 2
Diğer 1 1 10 10
Diğer 2 0 0 0
Toplam Çalışma Yükü200