|
MGKT2014 | Gıda Mikrobiyolojisi - II | 2+2+0 | AKTS:5 | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | Ders Duzeyi | Ön Lisans | Yazılım Şekli | Zorunlu | Bölümü | GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Laboratuar Çalışması | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 2 saat uygulama | Öğretim Üyesi | Öğr. Gör. Dr Berrin ÖZKILIÇ | Diğer Öğretim Üyesi | yok | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak çeşitli gıdalarda mikrobiyolojik sayım ve patojen analizleri yapabilme yeterliliğinin kazandırılması amaçlanmıştır. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Çeşitli gıdalarda bakteri, maya ve küf sayımı yapabilir. | 4,6 | 1,4 | ÖK - 2 : | Çeşitli gıdalarda patojen analizleri yapabilir. | 4,6 | 1,4 | ÖK - 3 : | Gıdalarda yapılan mikrobiyolojik analizlerin sonuçlarını Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği'ne göre değerlendirebilir. | 4,6 | 1,4 | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Gıdalarda indikatör mikrooranizmalar, Gıda kaynaklı mikrobiyolojik hastalıklar, Gıda zehirlenmeleri, Mikroorganizmaların gıdalarda oluşturdukları kimyasal değişiklikler, Çeşitli gıdalarda (Tahıl ve tahıl ürünleri, Şeker ve şekerli ürünler, Meyve ve sebzeler, Et ve et ürünleri, Süt ve süt ürünleri, Konserve) görülen mikrobiyolojik bozulmalar, Fermentasyonda rol oynayan mikroorganizmalar |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Gıdalarda indikatör mikroorganizmalar
Çiğ Kırmızı Etlerde Mikrobiyolojik Analizler | | Hafta 2 | Gıda kaynaklı mikrobiyolojik hastalıklar
Et Ürünlerinde Mikrobiyolojik Analizler
| | Hafta 3 | Gıda zehirlenmeleri
Et Ürünlerinde Mikrobiyolojik Analizler | | Hafta 4 | Mikroorganizmaların gıdalarda oluşturduğu kimyasal değişiklikler
Kanatlı Etlerinde Mikrobiyolojik Analizler | | Hafta 5 | Tahıl ve ürünlerinde görülen mikrobiyolojik bozulmalar
Kanatlı Etlerinde Mikrobiyolojik Analizler
Su Ürünlerinde Mikrobiyolojik Analizler
| | Hafta 6 | Şeker ve şekerli ürünlerde, balda, kuruyemişlerde, baharatlarda, salata sosları ve mayonezde, tuzda mikrobiyolojik bozulmalar
Su Ürünlerinde Mikrobiyolojik Analizler | | Hafta 7 | Microbiological deterioration in sugar and sugary products, honey, nuts, spices, salad dressings and mayonnaise, salt
Taze Meyve-Sebzelerde Mikrobiyolojik Analizler | | Hafta 8 | Taze Meyve-Sebzelerde Mikrobiyolojik Analizler
Meyve-Sebze ve Ürünlerinde Mikrobiyolojik Analizler
| | Hafta 9 | Ara Sınav | | Hafta 10 | Meyve-Sebze ve Ürünlerinde Mikrobiyolojik Analizler | | Hafta 11 | Et ve et ürünlerinde, balık ve diğer deniz ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar
Ekmeklerde Mikrobiyolojik Analizler | | Hafta 12 | Konserve gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar
Makarnalarda Mikrobiyolojik Analizler | | Hafta 13 | Süt ve süt ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar
Süt ve ürünlerinde ısıl işlemin kullanılması
Bisküvilerde Mikrobiyolojik Analizler | | Hafta 14 | Yoğurt mikrobiyolojisi
Dondurma mikrobiyolojisi
Balda İndikatör Mikroorganizma Sayımı | | Hafta 15 | Fermentasyonda rol oynayan mikroorganizmalar
Balda Patojen Mikroorganizma Sayımı | | Hafta 16 | Dönem Sınavı | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 15.04.2024 | 1 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 10.06.2024 | 2 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | Sınıf dışı çalışma | 1 | 14 | 14 | Laboratuar çalışması | 2 | 14 | 28 | Arasınav için hazırlık | 2 | 14 | 28 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 2 | 14 | 28 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 128 |
|