Türkçe | English
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
Ders Bilgi Paketi
http://mackamyo.ktu.edu.tr/
Tel: +90 0462 3777637
MAMYO
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ / GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MGKT2010Et ve Ürünleri Analizleri2+2+0AKTS:5
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiÖn Lisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüGIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze , Laboratuar Çalışması
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 2 saat uygulama
Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Gülşah OKUMUŞ YÜKÜNÇ
Diğer Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Gülşah OKUMUŞ YÜKÜNÇ
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Et ve et ürünlerinin işlenmesi sürecindeki teknolojik süreç, yöntemler ve kullanılan alet, ekipmanlar hakkında yeterli bilgi ve donanım kazanması; et ve et ürünlerinin kalite kontrolünde kullanılan temel analizleri yaparak elde edilen sonuçları ilgili yönetmelik ve standartlara uygunluğunu değerlendirebilmesi amaçlanmaktadır.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Etin besin değeri ve kalite kriterlerini değerlendirir. 1,21,
ÖK - 2 : Et ve et ürünlerinin işlenmesi sürecindeki temel teknikler ve yöntemler konusunda bilgi ve beceriye sahiptir. 1,31,
ÖK - 3 : Et ve et ürünlerinin saklanması, korunması ve ambalajlanmasında kullanılan teknolojiler konusunda temel bilgi ve beceri kazanır.1,31,
ÖK - 4 : Et ve et ürünlerinde kullanılan kalite kontrol analizlerini tanır, uygular ve analiz sonuçlarını yorumlayarak ilgili yönetmelik ve standartlara uygunluğunu değerlendirir.1,61,2,
ÖK - 5 : Et ve et ürünleri işleme süreçlerinde hijyenik koşulları sağlama ve kalite standartlarına uygunluk sağlama becerisi kazanır.4,51,
ÖK - 6 : Et ve et ürünleri endüstrisindeki yenilikleri takip etme ve uygulama yeteneği kazanır.14,151,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Et ve Et Ürünlerinin Özellikleri: Etin besin değeri, bileşimi, çeşitleri ve özellikleri Et İşleme Teknolojileri: Et işleme teknikleri, et ürünlerinin hazırlanması ve işlenmesi süreçleri. -Et kesim teknolojisi -Kanatlı eti üretim teknolojisi -Fermente sucuk üretim teknolojisi -Emülsiyon tipi et ürünleri teknolojisi -Pastırma üretim teknolojisi -Su ürünleri işleme teknolojisi Et ve Et Ürünlerinde Muhafaza: Et ürünlerinin korunması, saklanması ve raf ömrünün artırılması için kullanılan yöntemler. Et ve Et Ürünlerinde Kalite Kontrolü: Et ürünlerinin kalitesini belirleme yöntemleri, kalite standartları ve kalite kontrol süreçleri. Et ve Et Ürünleri Analizleri: Et ve et ürünlerinin fiziksel ve kimyasal analiz yöntemleri.
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Et ve ve et ürünlerinin özellikleri: Etin besin değeri, bileşimi, çeşitleri ve özellikleri
 Hafta 2Etin kalite özellikleri
 Hafta 3Et kesim teknolojisi
 Hafta 4Kanatlı eti üretim teknolojisi
 Hafta 5Kanatlı eti üretim teknolojisi ve kalite kontrol analizleri
 Hafta 6Fermente sucuk üretiminde hammadde ve yardımcı maddelerin özellikleri
 Hafta 7Fermente sucuk üretim teknolojisi
 Hafta 8Fermente sucuk üretim teknolojisi ve kalite kontrol analizleri
 Hafta 9Ara sınav
 Hafta 10Emülsiyon tipi et ürünleri üretiminde hammadde ve yardımcı maddelerin özellikleri
 Hafta 11Emülsiyon tipi et ürünleri teknolojisi ve kalite kontrol analizleri
 Hafta 12Pastırma üretim teknolojisi
 Hafta 13Pastırma üretim teknolojisi ve kalite kontrol analizleri
 Hafta 14Su ürünleri işleme teknolojisi
 Hafta 15Su ürünleri işleme teknolojisi ve kalite kontrol analizleri
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Arslan, A., 2013, ET MUAYENESİ VE ET ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ , Uğurer yay.
2Anar, Ş.2015; Et ve Ürünleri Teknolojisi, Dora Basın Yayın Dağ., Bursa
3Serdaroğlu, M., Öztürk Kerimoğlu, B. 2023; Et Teknolojisi, Sidas Medya, İzmir
 
İlave Kaynak
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 18.04.2024 50
Dönem sonu sınavı 16 06.06.2024 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Sınıf dışı çalışma 2 14 28
Laboratuar çalışması 2 14 28
Arasınav için hazırlık 2 4 8
Arasınav 1 1 1
Uygulama 1 7 7
Ödev 2 7 14
Kısa sınav 0 0 0
Dönem sonu sınavı için hazırlık 2 5 10
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Diğer 1 0 0 0
Toplam Çalışma Yükü125