|
MGKT2002 | Yağ Analizleri | 2+2+0 | AKTS:5 | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | Ders Duzeyi | Ön Lisans | Yazılım Şekli | Zorunlu | Bölümü | GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Laboratuar Çalışması | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 2 saat uygulama | Öğretim Üyesi | Öğr. Gör. Dr Berrin ÖZKILIÇ | Diğer Öğretim Üyesi | yok | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Bu ders ile öğrencilere; bitkisel yağ üretimini, katı ve sıvı yağların kalite kontrol analizlerini yapabilme ve sonuçları değerlendirebilme yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Yağ bitkilerinden yağ üretimini öğrenir. | 2,7 | 1, | ÖK - 2 : | Katı ve sıvı yağların üretim ve depolama sürecinde fiziksel/kimyasal kalite kontrol analizlerini yapabilir.
| 6 | 1, | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Lipidler, Yağ asitleri, Yağların fiizksel ve kimyasal özellikleri, Ticari öneme sahip bitkisel yağlar, Oksidasyon, Yağlı hammaddelerde bozulma, Yağ ekstraksiyonu, Yağ rafinasyonu, Zeytinyağı üretim teknolojisi, Yağ hidrojenasyonu ve margarin üretimi |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Lipidler, Yağın önemi ve kimyasal kompozisyonu
Yağlı tohumlarda kuru madde tayini | | Hafta 2 | Yağ ve temel kimyasal bileşimi
Soxhelet ile yağ ekstraksiyonu | | Hafta 3 | Yağ asitlerinin genel yapısı, sınıflandırılması
Erime noktası tayini | | Hafta 4 | Katı ve sıvı yağ kaynakları
Cold testi | | Hafta 5 | Ticari öneme sahip bitkisel yağlar
İyot sayısı tayini | | Hafta 6 | Yemeklik yağlarda oksidasyon
Serbest yağ asitleri tayini | | Hafta 7 | Yağlar ve yağlı hammaddelerde bozulma
Peroksit sayısı tayini | | Hafta 8 | Yağ ekstraksiyonu
Sabun deneyi
| | Hafta 9 | Ara sınav | | Hafta 10 | Ham yağın rafinasyonu
Sabun üretimi | | Hafta 11 | Ham yağın rafinasyonu
Özgül ağırlık tayini | | Hafta 12 | Yağ hidrojenasyonu, hidrojene yağ ve margarin üretimi
Zeytinde tuz tayini | | Hafta 13 | Yağ hidrojenasyonu, hidrojene yağ ve margarin üretimi
Zeytinyağında kırılma indisi | | Hafta 14 | Zeytinyağı Üretimi | | Hafta 15 | Zeytinyağı Üretimi | | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | |
1 | Nas, S., Gökalp, H.,Y. ve Ünasl, M., 2001. Bitkisel Yağ Teknolojisi, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Matbaası, Denizli. | | |
1 | Özkın, A., 1956;Yağ Analiz Metotları, Yıldız Matbaacılık, Ankara. | | 2 | TÜRK GIDA KODEKSİ ZEYTİNYAĞI VE PİRİNA YAĞI NUMUNE ALMA VE ANALİZ METOTLARI TEBLİĞİ(TEBLİĞ NO: 2010/36) | | 3 | Dokuzlu Hecer, C., 2010; Gıda Analizleri, Ankara. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 09.04.2024 | 1 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 03.06.2024 | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | Sınıf dışı çalışma | 2 | 14 | 28 | Laboratuar çalışması | 2 | 14 | 28 | Arasınav için hazırlık | 2 | 6 | 12 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Ödev | 1 | 14 | 14 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 2 | 10 | 20 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 132 |
|