Türkçe | English
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
Ders Bilgi Paketi
http://mackamyo.ktu.edu.tr/
Tel: +90 0462 3777637
MAMYO
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ / GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MGKT2002Yağ Analizleri2+2+0AKTS:5
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiÖn Lisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüGIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze , Laboratuar Çalışması
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 2 saat uygulama
Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Dr Berrin ÖZKILIÇ
Diğer Öğretim Üyesiyok
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Bu ders ile öğrencilere; bitkisel yağ üretimini, katı ve sıvı yağların kalite kontrol analizlerini yapabilme ve sonuçları değerlendirebilme yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Yağ bitkilerinden yağ üretimini öğrenir.2,71,
ÖK - 2 : Katı ve sıvı yağların üretim ve depolama sürecinde fiziksel/kimyasal kalite kontrol analizlerini yapabilir. 61,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Lipidler, Yağ asitleri, Yağların fiizksel ve kimyasal özellikleri, Ticari öneme sahip bitkisel yağlar, Oksidasyon, Yağlı hammaddelerde bozulma, Yağ ekstraksiyonu, Yağ rafinasyonu, Zeytinyağı üretim teknolojisi, Yağ hidrojenasyonu ve margarin üretimi
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Lipidler, Yağın önemi ve kimyasal kompozisyonu Yağlı tohumlarda kuru madde tayini
 Hafta 2Yağ ve temel kimyasal bileşimi Soxhelet ile yağ ekstraksiyonu
 Hafta 3Yağ asitlerinin genel yapısı, sınıflandırılması Erime noktası tayini
 Hafta 4Katı ve sıvı yağ kaynakları Cold testi
 Hafta 5Ticari öneme sahip bitkisel yağlar İyot sayısı tayini
 Hafta 6Yemeklik yağlarda oksidasyon Serbest yağ asitleri tayini
 Hafta 7Yağlar ve yağlı hammaddelerde bozulma Peroksit sayısı tayini
 Hafta 8Yağ ekstraksiyonu Sabun deneyi
 Hafta 9Ara sınav
 Hafta 10Ham yağın rafinasyonu Sabun üretimi
 Hafta 11Ham yağın rafinasyonu Özgül ağırlık tayini
 Hafta 12Yağ hidrojenasyonu, hidrojene yağ ve margarin üretimi Zeytinde tuz tayini
 Hafta 13Yağ hidrojenasyonu, hidrojene yağ ve margarin üretimi Zeytinyağında kırılma indisi
 Hafta 14Zeytinyağı Üretimi
 Hafta 15Zeytinyağı Üretimi
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Nas, S., Gökalp, H.,Y. ve Ünasl, M., 2001. Bitkisel Yağ Teknolojisi, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Matbaası, Denizli.
 
İlave Kaynak
1Özkın, A., 1956;Yağ Analiz Metotları, Yıldız Matbaacılık, Ankara.
2TÜRK GIDA KODEKSİ ZEYTİNYAĞI VE PİRİNA YAĞI NUMUNE ALMA VE ANALİZ METOTLARI TEBLİĞİ(TEBLİĞ NO: 2010/36)
3Dokuzlu Hecer, C., 2010; Gıda Analizleri, Ankara.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 09.04.2024 1 50
Dönem sonu sınavı 16 03.06.2024 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Sınıf dışı çalışma 2 14 28
Laboratuar çalışması 2 14 28
Arasınav için hazırlık 2 6 12
Arasınav 1 1 1
Ödev 1 14 14
Dönem sonu sınavı için hazırlık 2 10 20
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü132