Türkçe | English
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
Ders Bilgi Paketi
http://mackamyo.ktu.edu.tr/
Tel: +90 0462 3777637
MAMYO
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ / GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MGKT2017Gıda Mikrobiyolojisi - I2+2+0AKTS:5
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiÖn Lisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüGIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze , Laboratuar Çalışması
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 2 saat uygulama
Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Dr Berrin ÖZKILIÇ
Diğer Öğretim Üyesiyok
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Bu ders ile öğrencilere; gıdalarda önemli olan mikroorganizmaları tanıyarak, Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği'nde belirtilen indikatör mikroorganizmaların gıdalarda sayımının yapılarak sonuçların değerlendirilmesi yeterliliğinin kazandırılması amaçlanmıştır.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Çeşitli gıdalarda bakteri, maya ve küf sayımı yapabilir.2,61,
ÖK - 2 : Gıdalarda yapılan mikrobiyolojik analizlerin sonuçlarını Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği'ne göre değerlendirebilir.4,61,
ÖK - 3 : Mikrobiyoloji laboratuvarında nasıl çalışması gerektiğini bilir.61,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Gıda mikrobiyolojisinin tanım ve kapsamı, Gıdalarda önemli olan bakteri, küf ve mayalar, Mikroorganizmaların gıdalarda gelişmesine etki eden faktörler, Gıdalara mikroorganizma bulaşma kaynakları, İndikatör mikroorganizmalar
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Gıda mikrobiyolojisine giriş Laboratuvar kuralları
 Hafta 2Gıdalarda önemli bakteriler Gıda mikrobiyolojisinde kullanılan alet ve ekipmanların tanıtımı
 Hafta 3Gıdalarda önemli bakteriler Besiyeri hazırlanması
 Hafta 4Bakterilerin belirli özelliklerine göre gruplandırılması Dilüsyon hazırlanması
 Hafta 5Gıdalarda önemli küfler Gıdalardan mikrobiyolojik analiz için örnek alma
 Hafta 6Gıdalarda önemli küfler Aseptik çalışma
 Hafta 7Gıdalarda önemli mayalar Gıdalarda toplam bakteri analizi
 Hafta 8Gıdalarda mikroorganizmaların gelişmesini etkileyen faktörler Gıdalarda toplam bakteri analizi
 Hafta 9Ara Sınav
 Hafta 10Gıdalarda mikroorganizmaların gelişmesini etkileyen faktörler Gıdalarda toplam maya ve küf analizi
 Hafta 11Gıdalarda mikroorganizmaların gelişmesini etkileyen faktörler Gıdalarda toplam maya ve küf analizi
 Hafta 12Gıdalara bulaşan mikroorganizma kaynakları Gıdalarda toplam maya ve küf analizi
 Hafta 13Gıdalara bulaşan mikroorganizma kaynakları Sayım sonuçlarının hesaplanması
 Hafta 14Gıdalarda indikatör mikroorganizmalar Sayım sonuçlarının mikrobiyolojik kriterler tebliğine göre değerlendirilmesi
 Hafta 15Gıda zehirlenmeleri Sayım sonuçlarının mikrobiyolojik kriterler tebliğine göre değerlendirilmesi
 Hafta 16Dönem Sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Prof. Dr. Selahattin Sert, Gıda Mikrobiyolojisi ders notları, Atatürk Üniversitesi.2004.
2Halkman AK. 2013. Gıda Mikrobiyolojisi II ders notları. Ank. Üniv. Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisligi Bölümü.
 
İlave Kaynak
1Halkman AK. 2005. Merck Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları.
2Ünlütürk A., Turantaş F. 2015. Gıda Mikrobiyolojisi dördüncü baskı.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 14.11.2023 1 50
Dönem sonu sınavı 16 04.01.2024 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Sınıf dışı çalışma 1 14 14
Laboratuar çalışması 2 14 28
Arasınav için hazırlık 2 4 8
Arasınav 1 1 1
Dönem sonu sınavı için hazırlık 4 14 56
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü136