Türkçe | English
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
Ders Bilgi Paketi
http://mackamyo.ktu.edu.tr/
Tel: +90 0462 3777637
MAMYO
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ / GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MGKT2011Tahıl ve Ürünleri Analizleri2+2+0AKTS:5
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiÖn Lisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüGIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze , Laboratuar Çalışması
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 2 saat uygulama
Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Dr Atiye DEĞİRMENCİ
Diğer Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Gülsüm Merve BOYRACI
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak tahıl analizlerinin yapılması/değerlendirilmesi ve tahıl ürünleri sanayinde mevcut üretim teknolojilerine yönelik yeterliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Tahıl ürünlerinde kalite analizlerini yapabilir.3,81,
ÖK - 2 : Tahıl ürünlerinde üretim problemlerini tespit edebilir.6,8,131,
ÖK - 3 : Ekmek, makarna, bulgur, irmik, bisküvi, kraker ve gofret üretim proseslerini uygulayabilir.4,6,131,
ÖK - 4 : Tahılların depolanması ve işletmede kullanılan ekipmanların çalışma prensiplerini kavrar.4,131,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Tahılların Genel Özellikleri, Tahılların Üretim İstatistikleri, Buğday Morfolojisi ve Buğdayın Kimyasal Özellikleri, Buğday Kalitesinin Değerlendirilmesi, Buğdayın Depolanması, Buğdayın Öğütülmesi, Ekmek Üretimi, İrmik ve Makarna Üretimi, Bulgur Üretimi, Bisküvi, Kraker ve Gofret Üretimi
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Tahılların Genel Özellikleri
 Hafta 2Tahılların Üretim İstatistikleri
 Hafta 3Buğday Morfolojisi
 Hafta 4Buğdayın Kimyasal Özellikleri
 Hafta 5Buğday Kalitesinin Değerlendirilmesi
 Hafta 6Buğdayın Depolanması
 Hafta 7Buğdayın Öğütülmesi
 Hafta 8Ekmek Üretimi
 Hafta 9Ara sınav
 Hafta 10İrmik ve Makarna Üretimi
 Hafta 11Bulgur Üretimi
 Hafta 12Tarhana Üretimi
 Hafta 13Bisküvi Üretimi
 Hafta 14Kraker Üretimi
 Hafta 15Gofret Üretimi
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Elgün, A. ve Ertugay, Z. 2002; Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları, Erzurum.
 
İlave Kaynak
1Ünal, S. 1992; Hububat Teknolojisi, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir.
2Akın, V. 2017; Tahıl Teknolojisi-I, Adnan Menderes Üniversitesi Ders Notları, Aydın.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 15/11/2023 1 50
Dönem sonu sınavı 16 09/01/2024 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 3 14 42
Sınıf dışı çalışma 3 15 45
Laboratuar çalışması 1 14 14
Arasınav için hazırlık 8 2 16
Arasınav 1 1 1
Uygulama 1 7 7
Ödev 1 14 14
Dönem sonu sınavı için hazırlık 10 2 20
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü160