|
MGKT2007 | Süt ve Ürünleri Analizleri | 2+2+0 | AKTS:5 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Ön Lisans | Yazılım Şekli | Zorunlu | Bölümü | GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 2 saat uygulama | Öğretim Üyesi | Öğr. Gör. Dr Mehtap ER KEMAL | Diğer Öğretim Üyesi | | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Süt ve ürünlerinden numune almak
| 1,2,8 | 1,4, | ÖK - 2 : | Çiğ sütlerin işlenmeye uygunluğunu belirlemek
| 1,2,8 | 1,4, | ÖK - 3 : | Süt analizlerini yapmak/değerlendirmek
| 1,2,8 | 1,4, | ÖK - 4 : | Peynir analizlerini yapmak/değerlendirmek | 1,2,8 | 1,4, | ÖK - 5 : | Yoğurt analizlerini yapmak/değerlendirmek | 1,2,8 | 1,4, | ÖK - 6 : | Krema analizlerini yapmak/değerlendirmek | 1,2,8 | 1,4, | ÖK - 7 : | Tereyağı analizlerini yapmak/değerlendirmek | 1,2,8 | 1,4, | ÖK - 8 : | Dondurma analizlerini yapmak/değerlendirmek
| 1,2,8 | 1,4, | ÖK - 9 : | Süt tozu analizlerini yapmak/değerlendirmek | | | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Süt ve Ürünlerinde Fiziksel ve Kimyasal Analizler İçin Numune Alma
Süt ve Ürünlerinden Mikrobiyolojik Analiz İçin Numune Alma
Çiğ Sütlerde Duyusal Analizler | | Hafta 2 | Koruyucu ve Nötralize Edici Madde Tayini
Çiğ Sütlerde Kirlilik Testi
Sütte Antibiyotik ve İnhibitör Madde Aranması | | Hafta 3 | Çiğ Sütte Asitlik Tayini
Çiğ Sütte Yoğunluk Tayini
Çiğ Sütte Kuru Madde Tayini | | Hafta 4 | Çiğ Sütte Yağ Tayini
Sütte Özgül Ağırlık Tayini
Sütte Protein Tayini | | Hafta 5 | Sütte Protein Tayini
Sütlerde Homojenizasyon Kontrolü
Sütlerde Isıl İşlem Kontrolü
| | Hafta 6 | Peynirde Duyusal Analizler
Peynirde Fiziksel Analizler | | Hafta 7 | Peynirde Kimyasal Analizler
| | Hafta 8 | Yoğurtta Duyusal Analizler
Yoğurtta Fiziksel Analizler
| | Hafta 9 | Ara sınav | | Hafta 10 | Yoğurtta Kimyasal Analizler
| | Hafta 11 | Kremada Duyusal Analizler
Kremada Kimyasal Analizler
| | Hafta 12 | Kremada Kimyasal Analizler
Tereyağında Duyusal Analizler
| | Hafta 13 | Tereyağında Kimyasal Analizler
| | Hafta 14 | Dondurmada Duyusal Analizler
Dondurmada Fiziksel Analizler
| | Hafta 15 | Dondurmada Kimyasal Analizler | | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | |
1 | Metin, M., 2010; Süt ve Mamülleri Analiz Yöntemleri. | | |
1 | Cemeroğlu, B., 2010; Gıda Analizleri, Nobel yayın dağıtım, Ankara. | | 2 | Dokuzlu Hecer, C., 2010; Gıda Analizleri. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 17.11.2023 | 1 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 02.01.2024 | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 3 | 14 | 42 | Sınıf dışı çalışma | 2 | 15 | 30 | Laboratuar çalışması | 2 | 14 | 28 | Arasınav için hazırlık | 6 | 2 | 12 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 8 | 2 | 16 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 130 |
|