Türkçe | English
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
Ders Bilgi Paketi
http://mackamyo.ktu.edu.tr/
Tel: +90 0462 3777637
MAMYO
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ / GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MGKT2005Enstrümental Analiz2+2+0AKTS:5
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiÖn Lisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüGIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze , Laboratuar Çalışması
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 2 saat uygulama
Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Dr Atiye DEĞİRMENCİ
Diğer Öğretim Üyesi
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Gıda maddelerinin çeşitli fiziksel ve kimyasal özellikleri ile bileşimini belirlemek üzere geliştirilen enstrümental metotlar ve uygulanabilirliği konularında bilgi kazandırmaktır.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Enstrümental analiz metotlarının temellerini açıklayıp değerlendirebilecektir.1,61,
ÖK - 2 : İlgili cihazlar için kısa bir kullanıcı eğitimi alarak enstrumental analiz metotlarını kullanabilecektir.6,141,
ÖK - 3 : Analiz sonuçlarının yorumlama ve değerlendirmelerini yapabilecektir.1,61,
ÖK - 4 : Analiz teknikleri arasında karşılaştırma yapabilecektir.1,61,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Enstrümental Analiz Metotları Hakkında Genel Bilgi, Enstrümental Gıda Analiz Metotları, Refraktometri, Spektroskopi, UV-Görünür Bölge Spektroskopisi, Floresans ve Fosforesans Spektroskopisi, Atomik Absorpsiyon Spektroskopisi, Atomik Emisyon ve Atomik Floresans Spektroskopisi, Infrared Spektroskopisi, NMR Spektroskopisi, Kütle Spektroskopisi, Kromatografik Metotlar
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Analitik Yöntemlerin Sınıflandırılması Enstrümental Analiz Yöntemleri
 Hafta 2Refraktometri
 Hafta 3Spektroskopik Yöntemler Absorbsiyon ve Emisyon Spektrometrisi
 Hafta 4UV ve GB Absorbsiyon Metotları
 Hafta 5Floresans ve Fosforesans Spektrometrisi
 Hafta 6Alev Emisyon Spektrometrisi Atomik Absorbsiyon Spektrometrisi
 Hafta 7Spektroskopik Yöntemler IR Spektrometrisi
 Hafta 8Spektroskopik Yöntemler NMR Spektrometrisi
 Hafta 9Ara Sınav
 Hafta 10Kütle Spektrometrisi
 Hafta 11Kütle Spektrometrisi İndüktif Eşleşmiş Plazma Kütle Spektrometresi (ICP-MS)
 Hafta 12Ayırma Yöntemleri Kromatografik Ayırmalara Giriş
 Hafta 13Ayırma Yöntemleri Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografisi
 Hafta 14Ayırma Yöntemleri Gaz Kromatografisi
 Hafta 15Elektroanalitik Yöntemler
 Hafta 16Dönem Sonu Sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Hışıl, Y. 2008. Enstrümental Gıda Analizleri, Ege Üniversitesi Yayınları, No 48, İzmir.
 
İlave Kaynak
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 16/11/2023 1 50
Dönem sonu sınavı 16 10/01/2024 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Sınıf dışı çalışma 2 14 28
Arasınav için hazırlık 6 1 6
Arasınav 1 1 1
Uygulama 2 14 28
Dönem sonu sınavı için hazırlık 10 1 10
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü102