Türkçe | English
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
Ders Bilgi Paketi
http://mackamyo.ktu.edu.tr/
Tel: +90 0462 3777637
MAMYO
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ / GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MGKT2001Gıda Katkı Maddeleri2+0+0AKTS:4
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiÖn Lisans
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüGIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik
Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Gülşah OKUMUŞ YÜKÜNÇ
Diğer Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Berrin ÖZKILIÇ
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Gıda endüstrisinde kullanılan katkı maddelerinin çeşitleri, işlevleri, kullanımı ve sağlık üzerine etkileri konularında temel bilgileri edinerek; gıda katkı maddelerinin güvenli kullanımını ilgili ulusal ve uluslararası standart ve mevzuatlar açısından değerlendirme becerisi kazandırmaktır.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Gıda katkı maddelerinin tanımı, sınıflandırılması, işlevleri ve gıda endüstrisindeki kullanım alanları hakkında temel bilgileri edinir. 1,31,2,
ÖK - 2 : Gıda katkı maddelerinin sağlık üzerine etkileri ve güvenli kullanımı konusunda bilgi ve beceri kazanır. 2,31,2,
ÖK - 3 : Gıda katkı maddelerinin kullanımını ilgili ulusal ve uluslararası standartlar ve düzenlemeler açısından değerlendirir. 3,81,2,
ÖK - 4 : Gıda katkı maddeleri ile ilgili güncel konuları ve araştırmaları takip edebilme yeteneğini geliştirir.10,151,2,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Gıda Katkı Maddelerinin Tanımı ve Sınıflandırılması: Katkı maddelerinin tanımı, işlevleri ve sınıflandırılması (renklendiriciler, tatlandırıcılar, koruyucular, antioksidanlar, kıvam arttırıcılar, vs.). Katkı Maddelerinin Fonksiyonları: Renklendirme, tatlandırma, kıvam arttırma, koruma gibi temel fonksiyonları ve bu fonksiyonları yerine getiren katkı maddeleri. Katkı Maddelerinin Kimyasal Yapısı ve Etkileşimleri: Katkı maddelerinin kimyasal yapıları, gıda bileşenleri ile etkileşimleri ve bu etkileşimlerin gıda kalitesi üzerindeki etkileri. Katkı Maddelerinin Güvenliği: Katkı maddelerinin güvenliği, maksimum kullanım miktarları, olası yan etkileri ve güvenilirlik kriterleri. Katkı Maddelerinin Mevzuatı: Türkiye'de ve uluslararası düzeyde katkı maddelerini düzenleyen mevzuatlar, standartlar ve uygulama esasları. Gıda Katkı Maddelerinin Etiketlenmesi: Gıda ürünlerinde kullanılan katkı maddelerinin etiketlenmesi ve tüketiciye doğru bilgi verilmesi. Örnek Uygulamalar ve İncelenen Katkı Maddeleri: Ders kapsamında genellikle renklendiriciler, tatlandırıcılar, antioksidanlar, koruyucular gibi sık kullanılan katkı maddeleri örneklerinin incelenmesi
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Gıda katkı maddelerinin tanımı, işlevleri ve kullanım alanları
 Hafta 2Katkı maddelerinin güvenliği: Katkı maddelerinin güvenliği, maksimum kullanım miktarları; olası yan etkileri ve güvenilirlik kriterleri
 Hafta 3Türkiye'de ve uluslararası düzeyde katkı maddelerini düzenleyen mevzuatlar ve standartlar
 Hafta 4Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılması (renklendiriciler, tatlandırıcılar, koruyucular, antioksidanlar, kıvam arttırıcılar, vs.)
 Hafta 5Asitliği düzenleyici katkı maddeleri: Çeşitleri, işlevleri ve gıdalarda kullanımı
 Hafta 6Antimikrobiyal katkı maddeleri (Koruyucular): Çeşitleri, işlevleri ve gıdalarda kullanımı
 Hafta 7Gıdalarda oksidatif bozulmalar Antioksidanlar: Çeşitleri, işlevleri ve gıdalarda kullanımı
 Hafta 8Emülgatörler: Çeşitleri, işlevleri ve gıdalarda kullanımı
 Hafta 9Ara sınav
 Hafta 10Stabilizörler: Çeşitleri, işlevleri ve gıdalarda kullanımı
 Hafta 11Topaklanmayı önleyiciler: Çeşitleri, işlevleri ve gıdalarda kullanımı
 Hafta 12Renk maddeleri: Çeşitleri, işlevleri ve gıdalarda kullanımı Tatlandırıcılar: Çeşitleri, işlevleri ve gıdalarda kullanımı
 Hafta 13Lezzet maddeleri: Çeşitleri, işlevleri ve gıdalarda kullanımı Lezzet arttırıcılar: Çeşitleri, işlevleri ve gıdalarda kullanımı
 Hafta 14Örnek uygulamalar ve incelenen katkı maddeleri: Renklendiriciler, tatlandırıcılar, antioksidanlar, koruyucular gibi sık kullanılan katkı maddeleri örnekleri; güncel gıda ürünlerindeki kullanımları ve etkileri
 Hafta 15Örnek uygulamalar ve incelenen katkı maddeleri: Renklendiriciler, tatlandırıcılar, antioksidanlar, koruyucular gibi sık kullanılan katkı maddeleri örnekleri; güncel gıda ürünlerindeki kullanımları ve etkileri
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Altuğ, T., 2009. GIDA KATKI MADDELERİ, Sidas yay. İzmir.
2Şimşek, H., 2010.GIDA KATKI MADDELERİ REHBERİ, Uğurer yay.
 
İlave Kaynak
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 16.11.2023 1 50
Dönem sonu sınavı 16 11.01.2024 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Sınıf dışı çalışma 1 14 14
Laboratuar çalışması 0 0 0
Arasınav için hazırlık 2 7 14
Arasınav 1 1 1
Uygulama 2 2 4
Klinik Uygulama 0 0 0
Ödev 1 10 10
Proje 0 0 0
Kısa sınav 0 0 0
Dönem sonu sınavı için hazırlık 2 7 14
Dönem sonu sınavı 2 1 2
Diğer 1 0 0 0
Diğer 2 0 0 0
Toplam Çalışma Yükü87