|
MGKT2001 | Gıda Katkı Maddeleri | 2+0+0 | AKTS:4 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Ön Lisans | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik | Öğretim Üyesi | Öğr. Gör. Gülşah OKUMUŞ YÜKÜNÇ | Diğer Öğretim Üyesi | Öğr. Gör. Berrin ÖZKILIÇ | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Gıda endüstrisinde kullanılan katkı maddelerinin çeşitleri, işlevleri, kullanımı ve sağlık üzerine etkileri konularında temel bilgileri edinerek; gıda katkı maddelerinin güvenli kullanımını ilgili ulusal ve uluslararası standart ve mevzuatlar açısından değerlendirme becerisi kazandırmaktır. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Gıda katkı maddelerinin tanımı, sınıflandırılması, işlevleri ve gıda endüstrisindeki kullanım alanları hakkında temel bilgileri edinir.
| 1,3 | 1,2, | ÖK - 2 : | Gıda katkı maddelerinin sağlık üzerine etkileri ve güvenli kullanımı konusunda bilgi ve beceri kazanır.
| 2,3 | 1,2, | ÖK - 3 : | Gıda katkı maddelerinin kullanımını ilgili ulusal ve uluslararası standartlar ve düzenlemeler açısından değerlendirir.
| 3,8 | 1,2, | ÖK - 4 : | Gıda katkı maddeleri ile ilgili güncel konuları ve araştırmaları takip edebilme yeteneğini geliştirir. | 10,15 | 1,2, | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Gıda Katkı Maddelerinin Tanımı ve Sınıflandırılması: Katkı maddelerinin tanımı, işlevleri ve sınıflandırılması (renklendiriciler, tatlandırıcılar, koruyucular, antioksidanlar, kıvam arttırıcılar, vs.).
Katkı Maddelerinin Fonksiyonları: Renklendirme, tatlandırma, kıvam arttırma, koruma gibi temel fonksiyonları ve bu fonksiyonları yerine getiren katkı maddeleri.
Katkı Maddelerinin Kimyasal Yapısı ve Etkileşimleri: Katkı maddelerinin kimyasal yapıları, gıda bileşenleri ile etkileşimleri ve bu etkileşimlerin gıda kalitesi üzerindeki etkileri.
Katkı Maddelerinin Güvenliği: Katkı maddelerinin güvenliği, maksimum kullanım miktarları, olası yan etkileri ve güvenilirlik kriterleri.
Katkı Maddelerinin Mevzuatı: Türkiye'de ve uluslararası düzeyde katkı maddelerini düzenleyen mevzuatlar, standartlar ve uygulama esasları.
Gıda Katkı Maddelerinin Etiketlenmesi: Gıda ürünlerinde kullanılan katkı maddelerinin etiketlenmesi ve tüketiciye doğru bilgi verilmesi.
Örnek Uygulamalar ve İncelenen Katkı Maddeleri: Ders kapsamında genellikle renklendiriciler, tatlandırıcılar, antioksidanlar, koruyucular gibi sık kullanılan katkı maddeleri örneklerinin incelenmesi |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Gıda katkı maddelerinin tanımı, işlevleri ve kullanım alanları
| | Hafta 2 | Katkı maddelerinin güvenliği: Katkı maddelerinin güvenliği, maksimum kullanım miktarları; olası yan etkileri ve güvenilirlik kriterleri | | Hafta 3 | Türkiye'de ve uluslararası düzeyde katkı maddelerini düzenleyen mevzuatlar ve standartlar
| | Hafta 4 | Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılması (renklendiriciler, tatlandırıcılar, koruyucular, antioksidanlar, kıvam arttırıcılar, vs.)
| | Hafta 5 | Asitliği düzenleyici katkı maddeleri: Çeşitleri, işlevleri ve gıdalarda kullanımı
| | Hafta 6 | Antimikrobiyal katkı maddeleri (Koruyucular): Çeşitleri, işlevleri ve gıdalarda kullanımı
| | Hafta 7 | Gıdalarda oksidatif bozulmalar
Antioksidanlar: Çeşitleri, işlevleri ve gıdalarda kullanımı
| | Hafta 8 | Emülgatörler: Çeşitleri, işlevleri ve gıdalarda kullanımı
| | Hafta 9 | Ara sınav
| | Hafta 10 | Stabilizörler: Çeşitleri, işlevleri ve gıdalarda kullanımı
| | Hafta 11 | Topaklanmayı önleyiciler: Çeşitleri, işlevleri ve gıdalarda kullanımı
| | Hafta 12 | Renk maddeleri: Çeşitleri, işlevleri ve gıdalarda kullanımı
Tatlandırıcılar: Çeşitleri, işlevleri ve gıdalarda kullanımı | | Hafta 13 | Lezzet maddeleri: Çeşitleri, işlevleri ve gıdalarda kullanımı
Lezzet arttırıcılar: Çeşitleri, işlevleri ve gıdalarda kullanımı | | Hafta 14 | Örnek uygulamalar ve incelenen katkı maddeleri: Renklendiriciler, tatlandırıcılar, antioksidanlar, koruyucular gibi sık kullanılan katkı maddeleri örnekleri; güncel gıda ürünlerindeki kullanımları ve etkileri | | Hafta 15 | Örnek uygulamalar ve incelenen katkı maddeleri: Renklendiriciler, tatlandırıcılar, antioksidanlar, koruyucular gibi sık kullanılan katkı maddeleri örnekleri; güncel gıda ürünlerindeki kullanımları ve etkileri | | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | |
1 | Altuğ, T., 2009. GIDA KATKI MADDELERİ, Sidas yay. İzmir. | | 2 | Şimşek, H., 2010.GIDA KATKI MADDELERİ REHBERİ, Uğurer yay. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 16.11.2023 | 1 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 11.01.2024 | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | Sınıf dışı çalışma | 1 | 14 | 14 | Laboratuar çalışması | 0 | 0 | 0 | Arasınav için hazırlık | 2 | 7 | 14 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Uygulama | 2 | 2 | 4 | Klinik Uygulama | 0 | 0 | 0 | Ödev | 1 | 10 | 10 | Proje | 0 | 0 | 0 | Kısa sınav | 0 | 0 | 0 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 2 | 7 | 14 | Dönem sonu sınavı | 2 | 1 | 2 | Diğer 1 | 0 | 0 | 0 | Diğer 2 | 0 | 0 | 0 | Toplam Çalışma Yükü | | | 87 |
|