Türkçe | English
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ 
Ders Bilgi Paketi
http://mackamyo.ktu.edu.tr/
Tel: +90 0462 3777637
MAMYO
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ / GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ 
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MGKT1022Gıda İşleme İlkeleri3+0+0AKTS:4
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiÖn Lisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüGIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 3 saat teorik
Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Dr Gülşah OKUMUŞ YÜKÜNÇ
Diğer Öğretim ÜyesiDr. Öğr. Üyesi G. Merve BOYRACI
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Bu dersin amacı, öğrencilerin gıda işleme süreçlerinde yer alan birincil ve ikincil işlemler konusunda yeterli bilgi ve uygulama becerisi kazanmalarıdır. Ders kapsamında öğrenciler, hazırlık, temizleme, ayırma, kırma, öğütme, karıştırma, membran ayırma, filtrasyon ve santrifügasyon gibi işlemlerin gıda endüstrisindeki kullanım alanlarını öğrenirken, bu süreçlerde kullanılan ekipman ve makineler hakkında kapsamlı bir bilgi birikimi edinirler.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Gıda işleme süreçlerinde kullanılan temel kavram ve teorileri açıklar.1 - 2 - 3 - 4 - 51,
ÖK - 2 : Gıda işleme teknolojisinde hammaddenin ön hazırlık süreçlerinden başlayarak son ürüne kadar ki süreçte uygulanacak temel işlem basamaklarını ve kullanılacak ekipmanlar hakkında yeterli bilgi ve donanıma sahip olur.3 - 71,
ÖK - 3 : Gıda işleme teknolojileri ile ilgili temel problemleri tespit ederek çözüm önerileri geliştirir.3 - 71,
ÖK - 4 : Ekipmanların doğru ve güvenli kullanımına yönelik bilgileri takım arkadaşlarına ve diğer çalışma gruplarına etkili bir şekilde aktarabilir.1 - 2 - 3 - 4 - 51,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Dersin İçeriği Temizleme işlemleri ve kullanılan ekipmanlar Ayırma ve sınıflandırma işlemleri Kırma ve öğütme işlemleri ve kullanılan ekipmanlar Emülsifiye etme prensipleri ve ekipmanları Gıda endüstrisinde kullanılan filtrasyon sistemleri Membran ayırma sistemleri Gıda endüstrisinde kullanılan santrifüj sistemleri ve uygulamaları
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Gıda İşleme İlkelerine Giriş
 Hafta 2Gıdalarda Ön Hazırlık İşlemleri
 Hafta 3Kuru ve Yaş Temizleme Yöntemleri
 Hafta 4Sınıflandırma ve Ayırma Sistemleri
 Hafta 5Filtrasyon Sistemleri Gıda Endüstrisinde Uygulama Alanları
 Hafta 6Membran Filtrasyon Sistemleri Gıda Endüstrisinde Uygulama Alanları
 Hafta 7Sedimentasyon Prosesi
 Hafta 8Santrifüjleme İşlemi Santrifüjler Gıda Endüstrisinde Uygulama Alanları
 Hafta 9Ara sınav
 Hafta 10Evaporasyon Yöntemleri Evaporatörler Gıda Endüstrisinde Uygulama Alanları
 Hafta 11Ekstraksiyon Yöntemleri Ekstraktörler Gıda Endüstrisinde Uygulama Alanları
 Hafta 12Boyut Küçültme İşlemi Gıda Endüstrisinde Uygulama Alanları
 Hafta 13Homojenizasyon İşlemi Homojenizatörler Gıda Endüstrisinde Uygulama Alanları
 Hafta 14Karıştırma Teknikleri ve Ekipmanları Emülsiyon İşlemi
 Hafta 15Isıl İşlem Prosesleri
 Hafta 16Final sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Gıda Endüstrisinde Temel işlemler, Nobel yay, Ed: Prof Dr Bekir Cemeroğlu.
 
İlave Kaynak
1Gıda Endüstrisi makineleri, Savaş Yay. İlbilge Sladamlı, Engin Saldamlı, 2004.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 1 50
Dönem sonu sınavı 16 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Sınıf dışı çalışma 2 14 28
Arasınav için hazırlık 2 8 16
Arasınav 1 1 1
Ödev 2 6 12
Dönem sonu sınavı için hazırlık 2 8 16
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü102