|
|
| MGKT1022 | Gıda İşleme İlkeleri | 3+0+0 | AKTS:4 | | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | | Ders Duzeyi | Ön Lisans | | Yazılım Şekli | Zorunlu | | Bölümü | GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ | | Ön Koşul | Yok | | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 3 saat teorik | | Öğretim Üyesi | Öğr. Gör. Dr Gülşah OKUMUŞ YÜKÜNÇ | | Diğer Öğretim Üyesi | Dr. Öğr. Üyesi G. Merve BOYRACI | | Öğretim Dili | Türkçe | | Staj | Yok | | | | Dersin Amacı: | | Bu dersin amacı, öğrencilerin gıda işleme süreçlerinde yer alan birincil ve ikincil işlemler konusunda yeterli bilgi ve uygulama becerisi kazanmalarıdır. Ders kapsamında öğrenciler, hazırlık, temizleme, ayırma, kırma, öğütme, karıştırma, membran ayırma, filtrasyon ve santrifügasyon gibi işlemlerin gıda endüstrisindeki kullanım alanlarını öğrenirken, bu süreçlerde kullanılan ekipman ve makineler hakkında kapsamlı bir bilgi birikimi edinirler. |
| Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | | ÖK - 1 : | Gıda işleme süreçlerinde kullanılan temel kavram ve teorileri açıklar. | 1 - 2 - 3 - 4 - 5 | 1, | | ÖK - 2 : | Gıda işleme teknolojisinde hammaddenin ön hazırlık süreçlerinden başlayarak son ürüne kadar ki süreçte uygulanacak temel işlem basamaklarını ve kullanılacak ekipmanlar hakkında yeterli bilgi ve donanıma sahip olur. | 3 - 7 | 1, | | ÖK - 3 : | Gıda işleme teknolojileri ile ilgili temel problemleri tespit ederek çözüm önerileri geliştirir. | 3 - 7 | 1, | | ÖK - 4 : | Ekipmanların doğru ve güvenli kullanımına yönelik bilgileri takım arkadaşlarına ve diğer çalışma gruplarına etkili bir şekilde aktarabilir. | 1 - 2 - 3 - 4 - 5 | 1, | | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | | |
| Dersin İçeriği Temizleme işlemleri ve kullanılan ekipmanlar
Ayırma ve sınıflandırma işlemleri
Kırma ve öğütme işlemleri ve kullanılan ekipmanlar
Emülsifiye etme prensipleri ve ekipmanları
Gıda endüstrisinde kullanılan filtrasyon sistemleri
Membran ayırma sistemleri
Gıda endüstrisinde kullanılan santrifüj sistemleri ve uygulamaları |
| |
| Haftalık Detaylı Ders Planı | | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | | Hafta 1 | Gıda İşleme İlkelerine Giriş | | | Hafta 2 | Gıdalarda Ön Hazırlık İşlemleri | | | Hafta 3 | Kuru ve Yaş Temizleme Yöntemleri | | | Hafta 4 | Sınıflandırma ve Ayırma Sistemleri | | | Hafta 5 | Filtrasyon Sistemleri
Gıda Endüstrisinde Uygulama Alanları
| | | Hafta 6 | Membran Filtrasyon Sistemleri
Gıda Endüstrisinde Uygulama Alanları
| | | Hafta 7 | Sedimentasyon Prosesi | | | Hafta 8 | Santrifüjleme İşlemi
Santrifüjler
Gıda Endüstrisinde Uygulama Alanları | | | Hafta 9 | Ara sınav | | | Hafta 10 | Evaporasyon Yöntemleri
Evaporatörler
Gıda Endüstrisinde Uygulama Alanları | | | Hafta 11 | Ekstraksiyon Yöntemleri
Ekstraktörler
Gıda Endüstrisinde Uygulama Alanları | | | Hafta 12 | Boyut Küçültme İşlemi
Gıda Endüstrisinde Uygulama Alanları | | | Hafta 13 | Homojenizasyon İşlemi
Homojenizatörler
Gıda Endüstrisinde Uygulama Alanları | | | Hafta 14 | Karıştırma Teknikleri ve Ekipmanları
Emülsiyon İşlemi | | | Hafta 15 | Isıl İşlem Prosesleri | | | Hafta 16 | Final sınavı | | | |
| 1 | Gıda Endüstrisinde Temel işlemler, Nobel yay, Ed: Prof Dr Bekir Cemeroğlu. | | | |
| 1 | Gıda Endüstrisi makineleri, Savaş Yay. İlbilge Sladamlı, Engin Saldamlı, 2004. | | | |
| Ölçme Yöntemi | | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | | Arasınav | 9 | | 1 | 50 | | Dönem sonu sınavı | 16 | | 1 | 50 | | |
| Öğrenci Çalışma Yükü | | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | | Sınıf dışı çalışma | 2 | 14 | 28 | | Arasınav için hazırlık | 2 | 8 | 16 | | Arasınav | 1 | 1 | 1 | | Ödev | 2 | 6 | 12 | | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 2 | 8 | 16 | | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | | Toplam Çalışma Yükü | | | 102 |
|