|
|
| MGKT1020 | Gıda Analizlerinde Matematiksel Uygulamalar | 2+0+0 | AKTS:4 | | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | | Ders Duzeyi | Ön Lisans | | Yazılım Şekli | Zorunlu | | Bölümü | GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ | | Ön Koşul | Yok | | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik | | Öğretim Üyesi | Dr. Öğr. Üyesi Gülsüm Merve BOYRACI | | Diğer Öğretim Üyesi | Dr Öğr. Üyesi Esra ULUSOY | | Öğretim Dili | Türkçe | | Staj | Yok | | | | Dersin Amacı: | | Öğrencilerin gıda üretimi, gıda işleme ve kalite kontrol süreçlerinde karşılaşılan teknik problemlerin çözümünde matematiksel becerilerini geliştirmektir. |
| Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | | ÖK - 1 : | Temel istatistik ve ihtimal kavramlarını ve kurallarını tanımlayabilir. | 1 - 6 | 1,3, | | ÖK - 2 : | Veri özetleyebilir ve grafik yorumlayabilir. | 1 - 6 | 1,3, | | ÖK - 3 : | Meslek hesaplarına yönelik basit hesaplamaları yapabilir ve yorumlayabilir. | 1 - 6 | 1,3, | | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | | |
| Mesleki alanda kullanabilecekleri matematiksel kavramların doğru yazılışı ve ifade edilişi açıklanır. Gıda alanında kullanılan birimlerin birbirine dönüşümlerini aktarır. Temel istatistik hesaplamaları, ortalama, standart sapma değerlerinin hesaplanması, verilerin değerlendirilmesi, kalibrasyon grafiklerinin oluşturulması ve denklemlerden sonuç bulunması, gıdalarda kullanılan temel analiz hesaplamalarını içermektedir.
|
| |
| Haftalık Detaylı Ders Planı | | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | | Hafta 1 | Temel hesaplama kavramları (birim dönüşümleri, temel aritmetik, birim dönüştürme) | | | Hafta 2 | İstatistiğe Giriş İstatistiğin rolü ve anlamı | | | Hafta 3 | Temel istatistik terimleri, veri tipleri, verilerin düzenlenmesi, sınıflandırılması | | | Hafta 4 | Verilerin istatistiksel sunumları, grafiksel gösterimler | | | Hafta 5 | Tanımlayıcı İstatistik Merkezi Eğilim Ölçütleri | | | Hafta 6 | Tanımlayıcı İstatistik Ortalamadan Sapma Ölçütleri | | | Hafta 7 | Standart kalibrasyon eğrilerinin oluşturulması
| | | Hafta 8 | Gıdalarda Nem ve Toplam Kuru Madde Analizleri Hesapları | | | Hafta 9 | Ara Sınav | | | Hafta 10 | Gıdalarda Toplam Kül Analizi Hesabı | | | Hafta 11 | Gıdalarda Toplam Asitlik Hesapları | | | Hafta 12 | Gıdalarda Toplam Tuz Tayini Hesapları | | | Hafta 13 | Gıda Üretiminde Kütle Dengesi Hesaplamaları | | | Hafta 14 | Gıda Üretiminde Verimlilik Hesabı
| | | Hafta 15 | Gıda Katkı Maddeleri Hesaplaması
| | | Hafta 16 | Dönem Sonu Sınavı | | | |
| 1 | HECER, C., ULUSOY, B. 2015; Gıda Analizleri, Dora Yayınları, Bursa
| | | |
| 1 | Öğretim elemanı ders notları | | | |
| Ölçme Yöntemi | | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | | Arasınav | 9 | | 1 | 50 | | Dönem sonu sınavı | 16 | | 1 | 50 | | |
| Öğrenci Çalışma Yükü | | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | | Sınıf dışı çalışma | 2 | 14 | 28 | | Arasınav için hazırlık | 2 | 8 | 16 | | Arasınav | 1 | 1 | 1 | | Ödev | 1 | 8 | 8 | | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 2 | 9 | 18 | | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | | Toplam Çalışma Yükü | | | 100 |
|