Türkçe | English
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ 
Ders Bilgi Paketi
http://mackamyo.ktu.edu.tr/
Tel: +90 0462 3777637
MAMYO
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ / GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ 
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MGKT1020Gıda Analizlerinde Matematiksel Uygulamalar2+0+0AKTS:4
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiÖn Lisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüGIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik
Öğretim ÜyesiDr. Öğr. Üyesi Gülsüm Merve BOYRACI
Diğer Öğretim ÜyesiDr Öğr. Üyesi Esra ULUSOY
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Öğrencilerin gıda üretimi, gıda işleme ve kalite kontrol süreçlerinde karşılaşılan teknik problemlerin çözümünde matematiksel becerilerini geliştirmektir.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Temel istatistik ve ihtimal kavramlarını ve kurallarını tanımlayabilir.1 - 61,3,
ÖK - 2 : Veri özetleyebilir ve grafik yorumlayabilir.1 - 61,3,
ÖK - 3 : Meslek hesaplarına yönelik basit hesaplamaları yapabilir ve yorumlayabilir.1 - 61,3,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Mesleki alanda kullanabilecekleri matematiksel kavramların doğru yazılışı ve ifade edilişi açıklanır. Gıda alanında kullanılan birimlerin birbirine dönüşümlerini aktarır. Temel istatistik hesaplamaları, ortalama, standart sapma değerlerinin hesaplanması, verilerin değerlendirilmesi, kalibrasyon grafiklerinin oluşturulması ve denklemlerden sonuç bulunması, gıdalarda kullanılan temel analiz hesaplamalarını içermektedir.
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Temel hesaplama kavramları (birim dönüşümleri, temel aritmetik, birim dönüştürme)
 Hafta 2İstatistiğe Giriş İstatistiğin rolü ve anlamı
 Hafta 3Temel istatistik terimleri, veri tipleri, verilerin düzenlenmesi, sınıflandırılması
 Hafta 4Verilerin istatistiksel sunumları, grafiksel gösterimler
 Hafta 5Tanımlayıcı İstatistik Merkezi Eğilim Ölçütleri
 Hafta 6Tanımlayıcı İstatistik Ortalamadan Sapma Ölçütleri
 Hafta 7Standart kalibrasyon eğrilerinin oluşturulması
 Hafta 8Gıdalarda Nem ve Toplam Kuru Madde Analizleri Hesapları
 Hafta 9Ara Sınav
 Hafta 10Gıdalarda Toplam Kül Analizi Hesabı
 Hafta 11Gıdalarda Toplam Asitlik Hesapları
 Hafta 12Gıdalarda Toplam Tuz Tayini Hesapları
 Hafta 13Gıda Üretiminde Kütle Dengesi Hesaplamaları
 Hafta 14Gıda Üretiminde Verimlilik Hesabı
 Hafta 15Gıda Katkı Maddeleri Hesaplaması
 Hafta 16Dönem Sonu Sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1HECER, C., ULUSOY, B. 2015; Gıda Analizleri, Dora Yayınları, Bursa
 
İlave Kaynak
1Öğretim elemanı ders notları
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 1 50
Dönem sonu sınavı 16 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Sınıf dışı çalışma 2 14 28
Arasınav için hazırlık 2 8 16
Arasınav 1 1 1
Ödev 1 8 8
Dönem sonu sınavı için hazırlık 2 9 18
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü100