Türkçe | English
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ 
Ders Bilgi Paketi
http://mackamyo.ktu.edu.tr/
Tel: +90 0462 3777637
MAMYO
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ / GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ 
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MGKT2016Meyve-Sebze ve Ürünleri Analizleri2+2+0AKTS:5
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiÖn Lisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüGIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze , Laboratuar Çalışması
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 2 saat uygulama
Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Dr Mehtap ER KEMAL
Diğer Öğretim ÜyesiÖğr.Gör. Dr. Mehtap ER KEMAL, Dr. Öğr. Üyesi Atiye DEĞİRMENCİ
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Bu dersin amacı, öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS Standartlarına uygun olarak meyve ve sebze bileşimi, ön işleme aşamaları, meyve suyu, konserve gıda, domates salçası, reçel-marmelat, sirke ve şarap üretimi gibi konularda bilgi sağlamaktır.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Meyve ve Sebzelerin Kalite Kriterleri 8 - 10 - 121,
ÖK - 2 : Gıda Muhafaza Yöntemlerinin kalite üzerine etkisi 8 - 10 - 121,
ÖK - 3 : Meyve ve sebzeye uygulanan ön işlemler 8 - 10 - 121,
ÖK - 4 : Berrak meyve suyu üretimi kalite analizleri 6 - 8 - 10 - 121,
ÖK - 5 : Pulplu meyve suyu üretimi kalite analizleri 6 - 7 - 81,
ÖK - 6 : Turunçgil meyve suyu üretimi kalite analizleri 8 - 10 - 121,
ÖK - 7 : Konserve üretimi kalite analizleri8 - 10 - 121,
ÖK - 8 : Salça üretimi kalite analizleri3 - 4 - 6 - 71,
ÖK - 9 : Reçel-marmelat üretimi kalite analizleri1,
ÖK - 10 : Sirke üretimi kalite analizleri Şarap üretimi kalite analizleri6 - 7 - 8 - 101,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Meyve ve Sebzelerin Bileşimi Gıda Muhafaza Yöntemleri Meyve ve sebzelere uygulanan ön işlemler Berrak meyve suyu üretimi Posalı meyve suyu üretimi Narenciye suyu üretimi Konserve gıda üretimi Domates salçası üretimi Reçel-marmelat üretimi Sirke üretimi Şarap üretimi
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Meyve ve Sebzelerin Kalite Kriterleri
 Hafta 2Gıda Muhafaza Yöntemlerinin kalite üzerine etkisi
 Hafta 3Meyve ve sebzeye uygulanan ön işlemler
 Hafta 4Berrak meyve suyu üretimi kalite analizleri
 Hafta 5Pulplu meyve suyu üretimi kalite analizleri
 Hafta 6Turunçgil meyve suyu üretimi kalite analizleri
 Hafta 7Konserve üretimi kalite analizleri
 Hafta 8Salça üretimi kalite analizleri
 Hafta 9Ara sınav
 Hafta 10Reçel-marmelat üretimi kalite analizleri
 Hafta 11Sirke üretimi kalite analizleri Şarap üretimi kalite analizleri
 Hafta 12Meyve sebze ürünlerinin analizleri
 Hafta 13Meyve sebze ürünlerinin analizleri
 Hafta 14Meyve sebze ürünlerinin analizleri
 Hafta 15Meyve sebze ürünlerinin analizleri
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Cemeroğlu Bekir Sıtkı. 2011.Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 1. Nobel yayın evi. 6.baskı.
2Cemeroğlu Bekir Sıtkı. 2011.Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 2. Nobel yayın evi. 6.baskı.
 
İlave Kaynak
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 17.04.2024 1 50
Dönem sonu sınavı 16 05.06.2024 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Laboratuar çalışması 2 14 28
Arasınav için hazırlık 2 8 16
Arasınav 1 1 1
Uygulama 2 10 20
Dönem sonu sınavı için hazırlık 2 14 28
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Diğer 2 2 14 28
Toplam Çalışma Yükü150