Türkçe | English
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ 
Ders Bilgi Paketi
http://mackamyo.ktu.edu.tr/
Tel: +90 0462 3777637
MAMYO
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ / GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ 
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MGKT2007Süt ve Ürünleri Analizleri2+2+0AKTS:5
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiÖn Lisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüGIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze , Laboratuar Çalışması
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 2 saat uygulama
Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Dr Mehtap ER KEMAL
Diğer Öğretim Üyesi
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Bu programın amacı, mevzuata ve analiz yöntemlerine uygun olarak süt ve süt ürünlerinden numune alma, çiğ süt, süt, peynir, yoğurt, krema, tereyağı ve dondurmanın analizi ve değerlendirilmesi konusunda yetkinlik kazanmaktır.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Süt ve ürünlerinden numune alabilir. 1 - 2 - 81,4,
ÖK - 2 : Çiğ sütlerin işlenmeye uygunluğunu belirleyebilir. 1 - 2 - 81,4,
ÖK - 3 : Süt analizlerini yapabilir/değerlendirebilir. 1 - 2 - 81,4,
ÖK - 4 : Peynir analizlerini yapabilir/değerlendirebilir.1 - 2 - 81,4,
ÖK - 5 : Yoğurt analizlerini yapabilir/değerlendirebilir.1 - 2 - 81,4,
ÖK - 6 : Krema analizlerini yapabilir/değerlendirebilir.1 - 2 - 81,4,
ÖK - 7 : Tereyağı analizlerini yapabilir/değerlendirebilir.1 - 2 - 81,4,
ÖK - 8 : Dondurma analizlerini yapabilir/değerlendirebilir. 1 - 2 - 81,4,
ÖK - 9 : Süt tozu analizlerini yapabilir/değerlendirebilir.
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Süt ve süt ürünlerinden fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler için numune alma, çiğ sütte duyusal analiz, çiğ sütte kontaminasyonun belirlenmesi, sütte koruyucu ve nötrleştirici maddelerin analizi, sütte antibiyotik ve inhibitörlerin analizi, çiğ sütte asitliğin belirlenmesi, çiğ sütte yoğunluğun belirlenmesi, çiğ sütte kuru madde miktarının belirlenmesi, çiğ sütte yağ içeriğinin belirlenmesi, sütte özgül ağırlığın belirlenmesi, sütte protein içeriğinin belirlenmesi, süt homojenizasyonunun kontrolü, süt ısıl işleminin kontrolü, süt ürünlerinin (peynir, yoğurt, krema, tereyağı, dondurma) duyusal, fiziksel ve kimyasal analizleri.
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Süt ve Ürünlerinde Fiziksel ve Kimyasal Analizler İçin Numune Alma Süt ve Ürünlerinden Mikrobiyolojik Analiz İçin Numune Alma Çiğ Sütlerde Duyusal Analizler
 Hafta 2Koruyucu ve Nötralize Edici Madde Tayini Çiğ Sütlerde Kirlilik Testi Sütte Antibiyotik ve İnhibitör Madde Aranması
 Hafta 3Çiğ Sütte Asitlik Tayini Çiğ Sütte Yoğunluk Tayini Çiğ Sütte Kuru Madde Tayini
 Hafta 4Çiğ Sütte Yağ Tayini Sütte Özgül Ağırlık Tayini Sütte Protein Tayini
 Hafta 5Sütte Protein Tayini Sütlerde Homojenizasyon Kontrolü Sütlerde Isıl İşlem Kontrolü
 Hafta 6Peynirde Duyusal Analizler Peynirde Fiziksel Analizler
 Hafta 7Peynirde Kimyasal Analizler
 Hafta 8Yoğurtta Duyusal Analizler Yoğurtta Fiziksel Analizler
 Hafta 9Ara sınav
 Hafta 10Yoğurtta Kimyasal Analizler
 Hafta 11Kremada Duyusal Analizler Kremada Kimyasal Analizler
 Hafta 12Kremada Kimyasal Analizler Tereyağında Duyusal Analizler
 Hafta 13Tereyağında Kimyasal Analizler
 Hafta 14Dondurmada Duyusal Analizler Dondurmada Fiziksel Analizler
 Hafta 15Dondurmada Kimyasal Analizler
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Metin, M., 2010; Süt ve Mamülleri Analiz Yöntemleri.
 
İlave Kaynak
1Cemeroğlu, B., 2010; Gıda Analizleri, Nobel yayın dağıtım, Ankara.
2Dokuzlu Hecer, C., 2010; Gıda Analizleri.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 17.11.2023 1 50
Dönem sonu sınavı 16 02.01.2024 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 3 14 42
Sınıf dışı çalışma 2 15 30
Laboratuar çalışması 2 14 28
Arasınav için hazırlık 6 2 12
Arasınav 1 1 1
Dönem sonu sınavı için hazırlık 8 2 16
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü130