|
MGKT1000 | Gıdalarda Temel İşlemler | 2+2+0 | AKTS:4 | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | Ders Duzeyi | Ön Lisans | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Laboratuar Çalışması | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 2 saat uygulama | Öğretim Üyesi | Öğr. Gör. Dr Gülsüm Merve BOYRACI | Diğer Öğretim Üyesi | Öğr. Gör. Gülşah OKUMUŞ YÜKÜNÇ , Öğr. Gör. Dr. Atiye DEĞİRMENCİ | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Bu derste gıdalara uygulanan hazırlama, temizleme, ayırma gibi birincil işlemlerin yanı sıra kırma, öğütme, karıştırma, membran ayırma, filtrasyon ve santrifügasyon gibi işlemlerin teori ve uygulamaları verilerek öğrencinin bu proseslerin gıda sanayindeki uygulamaları ve kullanılan makineler hakkında bilgilenmesi amaçlanmaktadır. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Gıdaların işlenmesinde hammaddeden başlayarak son ürüne kadar ki süreçte uygulanacak tüm temel işlem basamaklarını ve kullanılacak ekipmanlar hakkında bilgi sahibi olur
| 3,7 | 1,4, | ÖK - 2 : | Gerektiğinde temel işlemlerle ilgili temel düzeyde yazılı veya bilgisayar teknolojisini kullanarak hesaplama yapabilir
| 3,7 | 1,4, | ÖK - 3 : | Laboratuvar uygulamaları ile grup halinde çalışma ve mesleki etik sorumluluklarının önemini kavrar
| 3,7 | 1,2,3, | ÖK - 4 : | Temel işlem ekipmanlarının güvenli kullanımı hakkında bilgi sahibi olur ve bilgiyi aktarabilir
| 3,7 | 1,2,3 | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Gıda endüstrisinde kullanılan temizleme, ayırma ve sınıflandırma işlemlerinde kullanılan ekipmanlar, elek analizi hesaplamaları, kırma ve öğütmede kullanılan temel kanunlar, emülsifiye etme temel prensipleri ve ekipmanları, filtrasyon ve membran ayırma sistemleri ile gıda sanayinde kullanılan santrifügasyon işlemlerinin teori ve uygulamaları hakkında bilgi verilir. |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Kuru temizleme yöntemleri
| | Hafta 2 | Yaş temizleme yöntemleri
| | Hafta 3 | Sınıflandırma ve ayırma sistemleri
| | Hafta 4 | Filtrasyon sistemleri ve filtrasyon teorisi
| | Hafta 5 | Membran filtrasyon sistemleri
| | Hafta 6 | Çöktürme yöntemleri
| | Hafta 7 | Santrifüj prosesi
| | Hafta 8 | Eleme işlemi yapmak
| | Hafta 9 | Ara sınav | | Hafta 10 | Evaporasyon yöntemleri
| | Hafta 11 | Damıtma yöntemleri | | Hafta 12 | Ekstraksiyon yöntemleri | | Hafta 13 | Boyut küçültme (Öğütme-Parçalama-Kesme) | | Hafta 14 | Homojenizasyon işlemi | | Hafta 15 | Karıştırma işlemleri -Emülsiyon İşlemi | | Hafta 16 | final sınavı | | |
1 | Gıda Endüstrisinde Temel işlemler, Nobel yay, Ed: Prof Dr Bekir Cemeroğlu. | | |
1 | Gıda Endüstrisi makineleri, Savaş Yay. İlbilge Sladamlı, Engin Saldamlı, 2004. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | | 1 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | Sınıf dışı çalışma | 1 | 15 | 15 | Laboratuar çalışması | 2 | 14 | 28 | Arasınav için hazırlık | 2 | 3 | 6 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 4 | 3 | 12 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 91 |
|