Türkçe | English
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
Ders Bilgi Paketi
http://mackamyo.ktu.edu.tr/
Tel: +90 0462 3777637
MAMYO
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ / GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MGKT1000Gıdalarda Temel İşlemler2+2+0AKTS:4
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiÖn Lisans
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüGIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze , Laboratuar Çalışması
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 2 saat uygulama
Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Dr Gülsüm Merve BOYRACI
Diğer Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Gülşah OKUMUŞ YÜKÜNÇ , Öğr. Gör. Dr. Atiye DEĞİRMENCİ
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Bu derste gıdalara uygulanan hazırlama, temizleme, ayırma gibi birincil işlemlerin yanı sıra kırma, öğütme, karıştırma, membran ayırma, filtrasyon ve santrifügasyon gibi işlemlerin teori ve uygulamaları verilerek öğrencinin bu proseslerin gıda sanayindeki uygulamaları ve kullanılan makineler hakkında bilgilenmesi amaçlanmaktadır.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Gıdaların işlenmesinde hammaddeden başlayarak son ürüne kadar ki süreçte uygulanacak tüm temel işlem basamaklarını ve kullanılacak ekipmanlar hakkında bilgi sahibi olur 3,71,4,
ÖK - 2 : Gerektiğinde temel işlemlerle ilgili temel düzeyde yazılı veya bilgisayar teknolojisini kullanarak hesaplama yapabilir 3,71,4,
ÖK - 3 : Laboratuvar uygulamaları ile grup halinde çalışma ve mesleki etik sorumluluklarının önemini kavrar 3,71,2,3,
ÖK - 4 : Temel işlem ekipmanlarının güvenli kullanımı hakkında bilgi sahibi olur ve bilgiyi aktarabilir 3,71,2,3
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Gıda endüstrisinde kullanılan temizleme, ayırma ve sınıflandırma işlemlerinde kullanılan ekipmanlar, elek analizi hesaplamaları, kırma ve öğütmede kullanılan temel kanunlar, emülsifiye etme temel prensipleri ve ekipmanları, filtrasyon ve membran ayırma sistemleri ile gıda sanayinde kullanılan santrifügasyon işlemlerinin teori ve uygulamaları hakkında bilgi verilir.
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Kuru temizleme yöntemleri
 Hafta 2Yaş temizleme yöntemleri
 Hafta 3Sınıflandırma ve ayırma sistemleri
 Hafta 4Filtrasyon sistemleri ve filtrasyon teorisi
 Hafta 5Membran filtrasyon sistemleri
 Hafta 6Çöktürme yöntemleri
 Hafta 7Santrifüj prosesi
 Hafta 8Eleme işlemi yapmak
 Hafta 9Ara sınav
 Hafta 10Evaporasyon yöntemleri
 Hafta 11Damıtma yöntemleri
 Hafta 12Ekstraksiyon yöntemleri
 Hafta 13Boyut küçültme (Öğütme-Parçalama-Kesme)
 Hafta 14Homojenizasyon işlemi
 Hafta 15Karıştırma işlemleri -Emülsiyon İşlemi
 Hafta 16final sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Gıda Endüstrisinde Temel işlemler, Nobel yay, Ed: Prof Dr Bekir Cemeroğlu.
 
İlave Kaynak
1Gıda Endüstrisi makineleri, Savaş Yay. İlbilge Sladamlı, Engin Saldamlı, 2004.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 1 50
Dönem sonu sınavı 16 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Sınıf dışı çalışma 1 15 15
Laboratuar çalışması 2 14 28
Arasınav için hazırlık 2 3 6
Arasınav 1 1 1
Dönem sonu sınavı için hazırlık 4 3 12
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü91