Türkçe | English
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
Ders Bilgi Paketi
http://mackamyo.ktu.edu.tr/
Tel: +90 0462 3777637
MAMYO
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ / GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MGKT1008Laboratuvar Teknikleri - II2+2+0AKTS:5
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiÖn Lisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüGIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze , Laboratuar Çalışması
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 2 saat uygulama
Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Dr Meryem Nur KANTEKİN ERDOĞAN
Diğer Öğretim Üyesi
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Gıda analizlerinde kullanılan temel yöntemlerin uygulanması, gerekli çözeltilerin hazırlanması, laboratuvar güvenliği, laboratuvar araç ve gereçlerinin çalışma prensipleri konusunda yeterli bilgi ve donanıma sahip kişiler yetiştirmek.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Gıda laboratuvarını tanır ve kullanılan kimyasallar, malzemeler, alet, ekipman hakkında bilgi sahibi olur.4,81,
ÖK - 2 : Temel gıda analizleri, analizlerde kullanılan çözeltiler ve bunların muhafaza yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur. 4,81,
ÖK - 3 : Analizler sonucu elde edilen verilerin sonuçlarını yorumlayabilir, mevzuata uygunluğunu kontrol edebilir.4,81,
ÖK - 4 : Laboratuvar ortamında karşılaşılan sorunları irdeleyerek analiz ve çözüm üretme becerisi kazanır.4,81,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Laboratuvar güvenliği ve çalışma disiplini, laboratuvarda kullanılan temel ekipman ve cihazların özellikleri, fiziksel, kimyasal, duyusal ve enstrümantal analiz yöntemleri, analizlerde kullanılan çözeltilerin hazırlanma yöntemi ve hesaplanması, analizlerden elde edilen verilerin değerlendirilmesi ve yorumlanması.
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Gıda Kalitesi ve Kalite Kontrol
 Hafta 2Kalite ve Kalite Özellikleri
 Hafta 3Duyusal Analiz İşlemleri
 Hafta 4Duyusal Analiz İşlemleri
 Hafta 5Duyusal Analiz İşlemleri
 Hafta 6Gravimetrik Analiz İşlemleri
 Hafta 7Gravimetrik Analiz İşlemleri
 Hafta 8Titrimetrik Analiz İşlemleri
 Hafta 9Ara sınav
 Hafta 10Titrimetrik Analiz İşlemleri
 Hafta 11Titrimetrik Analiz İşlemleri
 Hafta 12Enstrümental Analiz İşlemleri
 Hafta 13Enstrümental Analiz İşlemleri
 Hafta 14Enstrümental Analiz İşlemleri
 Hafta 15Enstrümental Analiz İşlemleri
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
 
İlave Kaynak
1Şahin, İ ve Göçmen D. 2020; Gıda Laboratuvar Tekniği, Nobel Akademik Yayıncılık , Ankara.
2Saltan Evrensel, S. 2011. Laboratuvar Teknikleri. Dora Yayıncılık, Bursa.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 16.04.2024 1 50
Dönem sonu sınavı 16 11.06.2024 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Sınıf dışı çalışma 2 14 28
Laboratuar çalışması 2 14 28
Arasınav için hazırlık 3 6 18
Arasınav 1 1 1
Dönem sonu sınavı için hazırlık 4 4 16
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü120