Türkçe | English
TURİZM VE OTELCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU / OTEL, LOKANTA ve İKRAM HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
Ders Bilgi Paketi
http://turizm.ktu.edu.tr/index/html
Tel: +90 0462 3774961

TURİZM VE OTELCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU / OTEL, LOKANTA ve İKRAM HİZMETLERİ BÖLÜMÜ / TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

KURULUŞ ve TARİHÇE  
KTÜ Turizm Ve Otelcilik Meslek YÜksekokulu 2547 sayılı YÜkseköğretim Yasasının 2880 sayılı kanunun 7/d-2 ve 7/h maddeleri uyarınca 10.09.2003 tarih 1852/019205 sayı ile 2003 yılında kurulmuştur. Ancak yüksekokul, 1988 yılında Trabzon Meslek Yüksekokulu bünyesinde İktisadi ve İdari Programlar Bölümünde Turizm ve Otelcilik Programı olarak eğitim ve öğretime başlamıştır. 2002 yılında Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı, Trabzon Meslek Yüksekokulu bünyesinden ayrılarak, Turizm Ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu olarak yeniden yapılandırılmıştır.
KAZANILAN DERECE  
Önlisans Diploması almaya hak kazanılır. Üniversite öğrenciliği süresince uyarma dışında disiplin cezası almamış olmak kaydıyla, bir yarıyıl sonunda en az normal ders yükü ile o yarıyılın not ortalaması 3.00-3.50 olan öğrenciler onur öğrencisi, 3.51 - 4.00 arasındaki öğrenciler yüksek onur öğrencisi sayılırlar.
DERECENİN DÜZEYİ  
Ön Lisans  
EĞİTİM TÜRÜ  
Tam Zamanlı I. Öğretim
KABUL ve KAYIT ŞARTLARI  
Meslek yüksekokul programlarının birinci sınıflarına öğrenci kabulü, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından düzenlenen seçme ve yerleştirme sınavları sonuçlarına göre yapılır. Öğrencilerin kayıtlarının kesinleşmesi için aşağıda belirtilen şartları yerine getirmeleri gerekir: a) Lise veya dengi bir okuldan mezun olduğunu gösteren bir diploma veya resmi belgeyi ibraz etmek, b) Sağlık durumu veya askerlik görevi ve benzeri yönlerden engelli olmamak.
PROGRAMIN AMACI  
5. seviye akademik ve mesleki yeterlilikleri kazandırmayı amaçlayan önlisans programıdır. Yedi öğretim görevlisi ve bir uzman ile eğitim-öğretim faaliyetleri yürütülmektedir. Yüksek Okulun ve Üniversitemiz Sosyal Tesisleri Uygula İşletmesinin fiziki ve beşeri imkanlarından faydalanılmaktadır.
ÖNCEKİ ÖĞRENMELERİN TANINMASI  
Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin tüm programlarında kayıtlı öğrencilerin, bir yükseköğretim kurumu dışında edindikleri kazanımların tanınması, kredilendirilmesi ve intibakı için uyulması gereken esasları belirlemek üzere 28.07.2023 tarih ve 340 sayılı Senato Kararı "Önceki Öğrenmenin Tanınması Yönergesi" kabul edilmiş ve yürürlüğe girmiştir.

Yönerge;
* Özel ilgi ile kazanılmış bilgi, beceri ve yetkinliklerinin program derslerinin yerine sayılmak üzere muafiyet sınavı yolu ile tanınması,
* İş yeri ve staj deneyimlerinin program derslerinin yerine sayılmak üzere portfolyo değerlendirme suretiyle tanınması,
* Özel ilgileri doğrultusunda akredite olmuş kurumlardan aldıkları sertifikaların kredilendirilmesini kapsamaktadır.

Önceki öğrenmelerin tanınması kapsamına alınan derslerin ilanı, başvuruların alınması ve değerlendirilmesi akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.
Önceki Öğrenmenin Tanınması öğrencilerimize ve işverenlere çok sayıda fayda sunacaktır. Öğrencilerimiz açısından; mesleki gelişim ve işgücü piyasasındaki hareketliliği artırması, eğitim tekrarı ve zaman israfını önlemesi, erken mezuniyet sağlaması, öğrenmenin maliyetini azaltması, öğrenmeyi teşvik etmesi, öğrencinin motivasyon ve öz güveninin artmasını sağlaması önceki öğrenmelerin tanınmasının getireceği faydalar arasında sayılabilir. İşverenler açısından bakıldığında ise; işyerindeki beceri veya yeterlilik eksikliklerinin giderilmesine, çalışanların eğitim amacıyla işyeri dışında geçireceği sürenin azaltılmasına ve böylece kaynakların daha verimli kullanılmasına katkı sağlayacaktır.
KAZANILACAK DERECEYE YÖNELİK GEREKLİLİKLER ve KURALLAR  
En az 120 AKTS/ECTS kredisini tamamlamak gerekmektedir. Programda mevcut olan derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekir.
SINAVLAR, ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME  
Öğrenciler her yarıyılda bir yarıyıl içi çalışma (%50) ve Dönemsonu Sınavı (%50) tabi tutulur, yarıyıl içi çalışmalar ve yarıyıl sonu sınavı notları 100 puan üzerinden değerlendirilir. Her yılın sonunda da 30'ar işgünü olmak üzere toplam 60 günlük mesleki staj zorunludur.
MEZUNİYET ŞARTLARI  
Dört yarıyıllık (Toplam 60 İşgünü staj dahil) programın toplam eğitim süresi olan 3000-3600 saati başarıyla tamamlamak gerekir. Önlisans diploması verilebilmesi için öğrencinin genel not ortalamasının en az 2.00 olması ve 60 işgünlük stajın yapılması gerekmektedir. Mezuniyet genel not ortalaması 4.00 üzerinden hesaplanır ve öğrenim durumu belgesi üzerinde belirtilir.
MEZUNLARIN İSTİHDAM ALANLARI  
Turizm sektöründe mal/hizmet üreten işletmeler ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarda istihdam edilirler. Yasal şartları sağladıktan sonra da kendi işyerlerini açıp çalışabilirler.
ÜST DERECE PROGRAMLARINA GEÇİŞ  
Öğrenciler, iki yıllık ön lisans diplomalarını aldıktan sonra dikey geçiş sınavında başarılı olanlar ve akademik ortalaması iyi olanlar üniversitelerin ilgili bölümlerine ya da Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesinin İşletme bölümlerine sınavsız kayıt yaptırıp dört yıllık fakülte diploması alabilmektedirler, devamında da akademik olarak yüksek lisans ve doktora yapabilirler.
İLETİŞİM BİLGİLERİ  
Adresi: Karadeniz Teknik Üniversitesi Turizm ve Otelcilik MYO Havaalanı Altı/ TRABZON
Telefonu: 3774961
Belge Geçer: +90 462 377 49 60
E-Postateumi@ktu.edu.tr
Web Adresihttp://turizm.ktu.edu.tr/index/html
BÖLÜM OLANAKLARI  
İşletme, iktisat, Konaklama işletmeciliği, Konaklama İşlt. Öğretmenliği, Konaklama ve Turizm İşletmeciliği,Turizm İşletmeciliği, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik,Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümlerine dikey geçiş yapılabilir, sonrasında akademik olarak yükselme sağlayabilir, Kamu ve Özel Sektörün İhtiyaç Duyduğu, Meslek Elemanı (Orta düzey yönetici ve kendi iş yerini açabilecek girişimciler) olarak istihdam edilebilir.