Türkçe | English
İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ / ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM) - %30 İngilizce
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/uls
Tel: +90 0462 3772915
İİBF
İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ / ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM) - %30 İngilizce
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

INT3001International Political Economy3+0+0AKTS:5
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 3 saat teorik
Öğretim ÜyesiDr. Öğr. Üyesi Hülya KINIK
Diğer Öğretim ÜyesiDr. Öğr. Üyesi Esra Elif NARTOK VAN DER KIST
Öğretim Diliİngilizce
StajYok
 
Dersin Amacı:
Dersin amacı öğrencilerin küresel ekonomik yapıyı açıklayan teorik yaklaşımları analiz etmeleri; uluslararası finans ve ticaret yapısını belirleyen konular ve kavramlar hakkında bilgi sahibi olmaları; ve fakirlik, göç ve finansal krizler gibi uluslararası ekonomi politiği etkileyen güncel meseleler üzerine yorum yapabilmeleridir.
 
Öğrenim KazanımlarıBPKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Küreselleşmenin tarihini, farklı fakat birbirleriyle ilişkili küreselleşme boyutlarını ve küreselleşmeye ilişkin güncel tartışmaları öğrenir.2,41,
ÖK - 2 : Uluslararası politik ekonomiye ilişkin başlıca yaklaşımlar hakkında bilgi sahibi olur.2,41,
ÖK - 3 : Global ekonomi ile uluslararası ilişkilerin karşılıklı etkileşimini analiz eder.2,41,
ÖK - 4 : Uluslararası ekonomide meydana gelen sorunların özellikle geri kalmış ülkelerde yarattığı tahribatın çözüm yolları üzerine fikir geliştirebilir.2,41,
BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Ders uluslararası ekonomi politiğe yönelik teorik yaklaşımlar, küresel ekonomideki temel aktörler ve sosyal, ekonomik ve politik yaşamı etkileyen güncel uluslararası ekonomik sorunlar bağlamında öğrencilere temel düzeyde bilgiler sunacaktır.
 
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1GİRİŞ İlk yarı: Ders hakkında temel bilgilerin verilmesi, ders prosedürlerinin öğrencilere aktarılması, yasal uyarılar (örn. intihal, kopya, vb.) İkinci yarı: Derse kısa bir giriş: IPE nedir?
 Hafta 2IPE ALT DİSİPLİNİNİ ANLAMAK IPE'ye detaylı bir girişin yapılması, kurucu figürlerinin tanıtılması, temel yaklaşımların tanıtılması.
 Hafta 3TARİHSEL ARKAPLAN: BRETTON WOODS VE ÖTESİ IPE'yi anlamak için ve onun bugünün küresel ekonomi politiğine yaptığı analizi anlamak için gerekli tarihsel arkaplanın anlatılması, Bretton Woods sistemi, iliştirilmiş liberalizm kavramlarının tartışılması.
 Hafta 4KÜRESELLEŞME TARTIŞMASI: IPE İÇİNDEKİ KURAMSAL POZİSYONLARI ANLAMAK IPE'nin kurucu tartışması küreselleşme tartışmasını içindeki farklı pozisyonlarla anlatmak, anaakım ve eleştirel yaklaşımlar arasındaki temel kuramsal ve bağlamsal farklılıkları açıklamak.
 Hafta 5NEOLİBERALİZM Neoliberalizmin tartışmalı bir kavram olduğunu anlatmak ve farklı tanımlanma biçimlerini göstermek. Sık kullanılmasına karşın oldukça tartışmalı olan bu kavramın tek bir tanımının olmadığını ve bir süreç olarak farklı tarihsel aşamalardan geçtiğini göstermek.
 Hafta 6HEGEMONYA IR'da yaygın kullanılan bu kavramın IPE'de ne demek olduğunu açıklamak, farklı kuramsal yaklaşımların farklı hegemonya tanımlarını göstermek.
 Hafta 7KÜRESEL YÖNETİŞİM IPE yaklaşımlarına göre dünyayı yöneten toplumsal güçleri açıklamak. Devletlerin, siyasal ya da toplumsal uluslararası aktörlerin, formel ya da enformel organizasyonların küresel yönetişimdeki karmaşık ilişkisini anlatmak.
 Hafta 8ARA SINAVA HAZIRLIK Bu haftaya kadar olan konuların tekrarı, ara sınavda öğrencilere yardımcı olacak bazı ipuçlarının verilmesi.
 Hafta 9ARASINAV HAFTASI
 Hafta 10KALKINMA Kalkınmanın farklı tanımlanma şekillerini öğrencilere göstermek. Özelllikle kalkınma üzerinden ülkeler bazında yapılan kategorizasyonun sorgulanmasını sağlamak.
 Hafta 11KÜRESEL ÜRETİM AĞLARI Küresel düzeydeki üretim ağlarının ve ilişkilerinin açıklanması, küresel iş bölümünün anlatılması.
 Hafta 12TOPLUMSAL CİNSİYET Toplumsal cinsiyetin IPE için ve küresel ekonomi politik için öneminin özellikle toplumsal yeniden üretim ve borçlanma kavramı üzerinden açıklanması.
 Hafta 13YÜKSELEN EKONOMİLER 2008-9 küresel finansal krizinden sonra değişen koşulların anlatılması ve yükselen ekonomilerin özellikler BRICS+ örneğiyle tartışılması.
 Hafta 14SAĞLIK/ COVID-19 Sağlığın IPE'sini anlatılması, özellikle 2019 sonunda başlayan ve hala devam eden COVID-19 pandemisinin IPE açıksından değerlendirilmesi.
 Hafta 15SON DERS Ders boyunca anlatılan konuların kısa bir tekrarı ve tüm konuları bütünlüklü bir şekilde yeniden biraraya getirmek, dönem sonu sınavında öğrencilere yardımcı olabilecek ipuçlarının verilmesi.
 Hafta 16DÖNEM SONU SINAVI
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Shaw, T. M., Mahrenbach, L. C., Modi, R. and Yi-chong, X. (Eds.), The Palgrave Handbook of International Poltical Economy, London: Palgrave Macmillan.
2Vivares, E. (Ed.) The Routledge Handbook of Global Political Economy, Oxon: Routledge.
 
İlave Kaynak
1Ravenhill, J. (2009). International Political Economy, in Oxford Handbooks Online, retrieved from https://www.researchgate.net/publication/276973954 on 01.10.20.
2Underhill, G. R. D. (2000). State, Market, and Global Political Economy: Genealogy of an (Inter-)Discipline, International Affairs, 76(4), pp. 805-824.
3Helleiner, E. (2019). The life and times of embedded liberalism: Legacies and innovations since Bretton Woods, Review of International Political Economy, 26(6), pp. 1112-1135.
4Cox, R. (1981). Social Forces, States and World Orders: Beyond International Relations Theory. Millennium: Journal of International Studies, 10(2), pp. 126-155.
5Ashman, S. (2009). Capitalism, uneven and combined development and the transhistoric, Cambridge Review of International Affairs, 22(1), pp. 29-46
6Henderson, J., Dicken, P., Hess, M., Coe, N. and Yeung, H. W. (2002). Global Production Networks and the Analysis of Economic Development. Review of International Political Economy, 9(3), pp. 436-464.
7Elias, J. and Roberts, A. (2018). Introduction: Situating Gender Scholarship in IPE, in J. Elias and A. Roberts (Eds.), Handbook on the International Political Economy of Gender, Cheltenham: Edward Elgar.
8Roberts, A. and Ghazal, Z. (2019). Social Reproduction, finance and the gendered dimensions of pawnbroking. Capital & Class, 43(4), pp. 581-597.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 3.12.2023 1 50
Dönem sonu sınavı 16 25.01.2024 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 3 14 42
Sınıf dışı çalışma 6 14 84
Laboratuar çalışması 0 0 0
Arasınav için hazırlık 5 2 10
Arasınav 1 1 1
Uygulama 0 0 0
Klinik Uygulama 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje 0 0 0
Kısa sınav 0 0 0
Dönem sonu sınavı için hazırlık 6 2 12
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Diğer 1 0 0 0
Diğer 2 0 0 0
Toplam Çalışma Yükü150