Türkçe | English
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI
DOKTORA
Ders Bilgi Paketi
https://www.ktu.edu.tr/fbeormanend
Tel: +90 0462 +90 (462) 3772853
FBE
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI / DOKTORA
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

ORE7110Odun Mikrobiyolojisi3+0+0AKTS:7.5
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiDoktora
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze , Laboratuar Çalışması, Uygulama
Dersin Süresi14 hafta - haftada 3 saat teorik
Öğretim ÜyesiProf. Dr. Ümit Cafer YILDIZ
Diğer Öğretim ÜyesiProf. Dr. Sibel YILDIZ
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Ahşap malzemede renklenmeye ve çürüklüğe neden olan mantarlardan beyaz, esmer, yumuşak çürüklük ve mavi renk mantarlarının odunu çürütme ve renklendirme mekanizmalarının öğretilmesi amaçlanmaktadır.
 
Program KazanımlarıBPKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
PK - 1 : odunun bozunması ve odun mikrobiyolojisiyle ilgili terminolojiyi tanımlar ve mikrobiyolojik zararlı etmenleri açıklar2,3,4,81,6,
PK - 2 : bakteri ve mantar gibi mikro-biyolojik zararlı etmenleri, makroskopik ve mikroskopik yönlerden tanıyarak teşhis eder2,3,4,81,6,
PK - 3 : odundaki çürümeleri belirlemek için kanıta dayalı odun mikrobiyolojisi prensiplerini uygular2,3,4,81,6,
PK - 4 : odun çürüklüğü teşhis etme tekniklerine ilişkin sorunları analiz eder ve onlara çözüm önerir2,3,4,81,6,
BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),PK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Mantarların ahşap malzemeyi bozundurma mekanizmaları. Çürüklüğün mikrobiyolojisi. Enzimlerin odundaki yapı taşlarını bozundurma mekanizmaları. Çürüklükler arasındaki farklar. Renklenmenin odunun yapısı üzerine etkileri. Mikrobiyolojik bozunmanın odunun fiziksel ve mekanik özellikleri üzerine etkileri.
 
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Odun mikrobiyolojinde temel kavramlar.
 Hafta 2Mantar ve bakterilerin sınıflandırılması ve karakteristikleri.
 Hafta 3Mantar ekolojisi.
 Hafta 4Mantar metabolizması ve enzimlerin rolü.
 Hafta 5Odun çürüklüğünün genel özellikleri, tanınması ve anatomik görünümleri.
 Hafta 6Çürümenin kimyası ve biyokimyası.
 Hafta 7Çürümenin odunun mekanik özelliklerine etkisi.
 Hafta 8Çürümüş odunda izolasyon ve teşhis süreçleri.
 Hafta 9Arasınav
 Hafta 10Odunda renklenme ve küflenme.
 Hafta 11Odunda bakteri zararı ve mikroskopik yönü.
 Hafta 12Odunda mantarların kolonileşme düzenleri.
 Hafta 13Öğrenci sunumları.
 Hafta 14Öğrenci sunumları.
 Hafta 15Genel tekrar ve öğrenci sunumlarının irdelenmesi.
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Yıldız, Ü.C. 2007; Odun Mikrobiyolojisi, Ders Notu (basılmamış), KTÜ Orman Fakültesi, Trabzon.
 
İlave Kaynak
1Eaton, R.A. and Hale, M.D.C.1993; Wood Decay, Pests and Protection, Chapman and Hall, London.
2Zabel, R.A. and Morrell, J.J. 1992; Wood Microbiology Decay and Its Prevention, Academic Press, San Diego.
3Nicholas, D.D., editor 1973; Wood Deterioration and Its Prevention by Preservative Treatments Vol.1 Degradation and Protection of Wood, Syracuse University Press, NY.
4Goodell, B., Darrel D. Nicholas, and Schultz, T.P. 2003; Wood Deterioration and Preservation Advances in Our Changing World, ACS Symposium Series 845, USA.
5Bozkurt, A.Y., Erdin, N., Ünligil, H., Odun Patolojisi, İ.Ü. Orman Fakültesi Yayın No: 432, İstanbul, 1995.
6Berkel, A., Ağaç Malzeme Teknolojisi, İ.Ü. Orman Fakültesi Yayın No: 117, İstanbul, 1970.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 1 30
Sunum 13 0,5 20
Dönem sonu sınavı 17 1,5 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 3 14 42
Sınıf dışı çalışma 5 14 70
Arasınav için hazırlık 4 5 20
Arasınav 1 1 1
Ödev 4 10 40
Dönem sonu sınavı için hazırlık 5 5 25
Dönem sonu sınavı 2 1 2
Toplam Çalışma Yükü200