|
ORE7110 | Odun Mikrobiyolojisi | 3+0+0 | AKTS:7.5 | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | Ders Duzeyi | Doktora | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Laboratuar Çalışması, Uygulama | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 3 saat teorik | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Ümit Cafer YILDIZ | Diğer Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Sibel YILDIZ | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Ahşap malzemede renklenmeye ve çürüklüğe neden olan mantarlardan beyaz, esmer, yumuşak çürüklük ve mavi renk mantarlarının odunu çürütme ve renklendirme mekanizmalarının öğretilmesi amaçlanmaktadır. |
Program Kazanımları | BPKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | PK - 1 : | odunun bozunması ve odun mikrobiyolojisiyle ilgili terminolojiyi tanımlar ve mikrobiyolojik zararlı etmenleri açıklar | 2,3,4,8 | 1,6, | PK - 2 : | bakteri ve mantar gibi mikro-biyolojik zararlı etmenleri, makroskopik ve mikroskopik yönlerden tanıyarak teşhis eder | 2,3,4,8 | 1,6, | PK - 3 : | odundaki çürümeleri belirlemek için kanıta dayalı odun mikrobiyolojisi prensiplerini uygular | 2,3,4,8 | 1,6, | PK - 4 : | odun çürüklüğü teşhis etme tekniklerine ilişkin sorunları analiz eder ve onlara çözüm önerir | 2,3,4,8 | 1,6, | BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),PK : Öğrenim Kazanımı | |
Mantarların ahşap malzemeyi bozundurma mekanizmaları. Çürüklüğün mikrobiyolojisi. Enzimlerin odundaki yapı taşlarını bozundurma mekanizmaları. Çürüklükler arasındaki farklar. Renklenmenin odunun yapısı üzerine etkileri. Mikrobiyolojik bozunmanın odunun fiziksel ve mekanik özellikleri üzerine etkileri. |
|
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Odun mikrobiyolojinde temel kavramlar. | | Hafta 2 | Mantar ve bakterilerin sınıflandırılması ve karakteristikleri. | | Hafta 3 | Mantar ekolojisi. | | Hafta 4 | Mantar metabolizması ve enzimlerin rolü. | | Hafta 5 | Odun çürüklüğünün genel özellikleri, tanınması ve anatomik görünümleri. | | Hafta 6 | Çürümenin kimyası ve biyokimyası. | | Hafta 7 | Çürümenin odunun mekanik özelliklerine etkisi. | | Hafta 8 | Çürümüş odunda izolasyon ve teşhis süreçleri. | | Hafta 9 | Arasınav | | Hafta 10 | Odunda renklenme ve küflenme. | | Hafta 11 | Odunda bakteri zararı ve mikroskopik yönü. | | Hafta 12 | Odunda mantarların kolonileşme düzenleri. | | Hafta 13 | Öğrenci sunumları. | | Hafta 14 | Öğrenci sunumları. | | Hafta 15 | Genel tekrar ve öğrenci sunumlarının irdelenmesi. | | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | |
1 | Yıldız, Ü.C. 2007; Odun Mikrobiyolojisi, Ders Notu (basılmamış), KTÜ Orman Fakültesi, Trabzon. | | |
1 | Eaton, R.A. and Hale, M.D.C.1993; Wood Decay, Pests and Protection, Chapman and Hall, London. | | 2 | Zabel, R.A. and Morrell, J.J. 1992; Wood Microbiology Decay and Its Prevention, Academic Press, San Diego. | | 3 | Nicholas, D.D., editor 1973; Wood Deterioration and Its Prevention by Preservative Treatments Vol.1 Degradation and Protection of Wood, Syracuse University Press, NY. | | 4 | Goodell, B., Darrel D. Nicholas, and Schultz, T.P. 2003; Wood Deterioration and Preservation Advances in Our Changing World, ACS Symposium Series 845, USA. | | 5 | Bozkurt, A.Y., Erdin, N., Ünligil, H., Odun Patolojisi, İ.Ü. Orman Fakültesi Yayın No: 432, İstanbul, 1995. | | 6 | Berkel, A., Ağaç Malzeme Teknolojisi, İ.Ü. Orman Fakültesi Yayın No: 117, İstanbul, 1970. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | | 1 | 30 | Sunum | 13 | | 0,5 | 20 | Dönem sonu sınavı | 17 | | 1,5 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 3 | 14 | 42 | Sınıf dışı çalışma | 5 | 14 | 70 | Arasınav için hazırlık | 4 | 5 | 20 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Ödev | 4 | 10 | 40 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 5 | 5 | 25 | Dönem sonu sınavı | 2 | 1 | 2 | Toplam Çalışma Yükü | | | 200 |
|