|
ECZ5009 | Eczacılıkta Bitki Doku Kültürü | 2+0+0 | AKTS:4 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Lisans | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | ECZACILIK BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik | Öğretim Üyesi | Dr. Öğr. Üyesi Nurdan YAZICI BEKTAŞ | Diğer Öğretim Üyesi | | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Bitki hücre ve doku kültürünün temelleri, çeşitleri ve uygulanış biçimleri hakkında geniş bilgi verilip, sekonder metabolit üretimi konusunda nasıl kullanılabileceğine dair teorik bilgiler verilecek, konunun bu alandaki avantaj ve dezavantajları tartışılacaktır. |
Öğrenim Kazanımları | BPKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Bitki dokularının kültürlenebilmesi için gerekli koşulları belirleyebilecektir. | 2,3,5,8 | 1,5, | ÖK - 2 : | Doku kültürü teknikleri konusunda bilgi sahibi olacaktır. | 2,3,5,8 | 1,5, | ÖK - 3 : | Bitkilerde doku kültürü yöntemi ile sekonder metabolit üretimi konusunda bilgi sahibi olacaktır. | 2,3,5,8 | 1,5, | BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Bitki doku kültürünün tanımı, uygulama alanları, doku kültürü laboratuvarının gereksinimleri (besiyeri ve kültür koşulları, sterilizasyon teknikleri), doku kültürü tipleri (kallus, hücre süspansiyon, anter/mikrospor, protoplast, embriyo, meristem), in vitro bitki rejenerasyon yöntemleri (organogenez, somatik embriyogenez), sekonder metabolit üretimi (temel prensipler, gerekli koşullar, ekonomik önemi), biyoreaktörlerin kullanımı ve önemi, güncel çalışmaların özeti verilmektedir. |
|
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Bitki Doku Kültürü: Bitki hayat döngüsü | | Hafta 2 | Bitki doku kültürü: Tarihi gelişimi ve uygulama alanları | | Hafta 3 | Bitki doku ve hücre kültürlerinde kullanılan temel kavramlar | | Hafta 4 | Bitki doku kültürü temel teknikleri, Laboratuvar düzeni, | | Hafta 5 | Sterilizasyon teknikleri, Besin ortamları ve hazırlanmaları | | Hafta 6 | Kültür tipleri (Kallus, hücre süspansiyon, Anter/mikrospor, protoplast, embriyo, meristem) | | Hafta 7 | Organogenesis: Eksplant seçimi, besin ortamlarının içerikleri ve kültür şartları, Organogenesis çeşitleri ve çeşitli türlerde başarısı | | Hafta 8 | Somatik embriyogenesis, eksplant kaynağı, etkili faktörlerin incelenmesi, kullanım alanları, klonal çogaltım ve sentetik tohum üretimi | | Hafta 9 | ARASINAV HAFTASI
| | Hafta 10 | Protoplast kültürü ve Somatik melezleme; totipotensi ve tanımlamalar, Bitki hücre çeperinin yapısı, Protoplastın izolasyonu, protoplast kültürünü başarısını sağlayan etmenler | | Hafta 11 | Haploid bitki üretimi; Anter kültürü ve etkileyen faktörler, Mikrospor kültürü | | Hafta 12 | Sekonder metabolit üretiminin temel prensipleri ve gerekli koşullar | | Hafta 13 | Sekonder metabolit üretiminin ekonomik önemi | | Hafta 14 | Biyoreaktör kullanımı; avantaj ve dezavantajları | | Hafta 15 | Güncel makaleler | | Hafta 16 | Bitirme Sınavı | | |
1 | Öktem, Hüseyin Avni, Yücel, Meral, Ed. Stewart, C. Neal. 2016; Bitki Biyoteknolojisi ve Genetik: İlkeler, Teknikler ve Uygulamalar, Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık Tic. LTD. ŞTİ, No:280, Ankara | | |
1 | Neumann, Karl-Hermann, Kumar, Ashwani, Imani, Jafargholi. 2009; Plant Cell and Tissue Culture - A Tool in Biotechnology: Basics and Application, Springer-Verlag Berlin Heidelberg, Germany | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 19.11.2023 | 1 | 25 | Sunum | 15 | 08.01.2024 | 1 | 25 | Dönem sonu sınavı | 16 | 15.01.2024 | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | Arasınav için hazırlık | 8 | 1 | 8 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Ödev | 2 | 1 | 2 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 15 | 1 | 15 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 55 |
|