Türkçe | English
MAÇKA VOCATIONAL SCHOOL / DEPARTMENT of FOOD PROCESSING
Food Technology
Course Catalog
http://mackamyo.ktu.edu.tr/
Phone: +90 0462 3777637
MAMYO
MAÇKA VOCATIONAL SCHOOL / DEPARTMENT of FOOD PROCESSING / Food Technology
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MGIT2003Specific Food Technologies2+2+0ECTS:5
Year / SemesterFall Semester
Level of CourseShort Cycle
Status Compulsory
DepartmentDEPARTMENT of FOOD PROCESSING
Prerequisites and co-requisitesNone
Mode of Delivery
Contact Hours14 weeks - 2 hours of lectures and 2 hours of practicals per week
LecturerÖğr. Gör. Dr Berrin ÖZKILIÇ
Co-Lecturernone
Language of instructionTurkish
Professional practise ( internship ) None
 
The aim of the course:
This course aims to provide students with the production and quality control of some special foods in accordance with the technique.
 
Learning OutcomesCTPOTOA
Upon successful completion of the course, the students will be able to :
LO - 1 : Knows sugar (sucrose) technology.91,
LO - 2 : Knows and applies the production technology of some special foods (Marshmallow, Nougat, Jelly, Hard Candy, Chocolate, Tahini, Tahini Halva, Turkish Delight, Cezerye, Molasses, Pestil, Coffee).91,
LO - 3 : Acquires both individual and group working skills.91,
CTPO : Contribution to programme outcomes, TOA :Type of assessment (1: written exam, 2: Oral exam, 3: Homework assignment, 4: Laboratory exercise/exam, 5: Seminar / presentation, 6: Term paper), LO : Learning Outcome

 
Contents of the Course
Sugar (sucrose) technology, Sugar production, Confectionery technology, Production Technology of Some Special Foods (Marshmallows, Nougat, Jelly, Hard Candy, Chocolate, Tahini, Tahini Halva, Turkish Delight, Cezerye, Molasses, Fruit Rolls, Coffee)
 
Course Syllabus
 WeekSubjectRelated Notes / Files
 Week 1Sugar production
 Week 2Egg attributes and pasteurized egg production
 Week 3Confectionery technology; confectionery products
 Week 4Cooking confectionery
 Week 5Marshmallow production
 Week 6Nougat production
 Week 7Jelly production
 Week 8Turkish delight production
 Week 9Mid-term exam
 Week 10Cezerye production
 Week 11Hard candy production
 Week 12Tahina and tahini halva production
 Week 13Pekmez and churchkhela production
 Week 14Chocolate production
 Week 15Coffee technology
 Week 16End-of term exam
 
Textbook / Material
1Altan,A., 2003, Özel Gıdalar Teknolojisi, Çukurova Üni. Yayınları, Adana.
 
Recommended Reading
1Çikolata, TSE Standart Ekonomik ve Teknik Dergi, sayı:604, Eylül 2012.
2Kahve hazırlama ve servisi,2006. MEGEP, Yiyecek içecek hizmetleri, Ankara.
3Batu, A., 2006.Türk lokumu üretim tekniği ve kalitesi. Gıda teknolojisi elektronik dergisi, 2006(1), 35-46.
4Başçam, S., Dayı, F. Manisa yöresi pekmezlerin kimyasal kompozisyonu, T.C. Celal Bayar Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü.Lisans tezi.
5Elyıldırım, F., Batu, A. 2009. Geleneksel helva üretim teknolojisi. Gıda teknolojileri elektronik dergisi, cilt:4, no:3, 2009 (32-43).
6Turan, S. Özel gıdalar teknolojisi ders notları. Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü.
7Şekerlemeler,2013. T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Yiyecek içecek hizmetleri, Ankara.
8Kıvanç, M., Caner, C., Yılmaz, M., Özkütük, R.S.(ed), 2010. Bazı özel gıdalar ile fermente gıdaların kalite kontrolü, T.C. Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim Fakültesi yayını.
 
Method of Assessment
Type of assessmentWeek NoDate

Duration (hours)Weight (%)
Mid-term exam 9 28/11/2023 1 50
End-of-term exam 16 18/01/2024 1 50
 
Student Work Load and its Distribution
Type of workDuration (hours pw)

No of weeks / Number of activity

Hours in total per term
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Sınıf dışı çalışma 2 14 28
Laboratuar çalışması 2 14 28
Arasınav için hazırlık 4 1 4
Arasınav 1 1 1
Uygulama 2 14 28
Dönem sonu sınavı için hazırlık 4 2 8
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Total work load126