|
|
| MGIT2003 | Specific Food Technologies | 2+2+0 | ECTS:5 | | Year / Semester | Fall Semester | | Level of Course | Short Cycle | | Status | Compulsory | | Department | DEPARTMENT of FOOD PROCESSING | | Prerequisites and co-requisites | None | | Mode of Delivery | | | Contact Hours | 14 weeks - 2 hours of lectures and 2 hours of practicals per week | | Lecturer | Öğr. Gör. Dr Berrin ÖZKILIÇ | | Co-Lecturer | none | | Language of instruction | Turkish | | Professional practise ( internship ) | None | | | | The aim of the course: | | This course aims to provide students with the production and quality control of some special foods in accordance with the technique. |
| Learning Outcomes | CTPO | TOA | | Upon successful completion of the course, the students will be able to : | | | | LO - 1 : | Knows sugar (sucrose) technology. | 9 | 1, | | LO - 2 : | Knows and applies the production technology of some special foods (Marshmallow, Nougat, Jelly, Hard Candy, Chocolate, Tahini, Tahini Halva, Turkish Delight, Cezerye, Molasses, Pestil, Coffee). | 9 | 1, | | LO - 3 : | Acquires both individual and group working skills. | 9 | 1, | | CTPO : Contribution to programme outcomes, TOA :Type of assessment (1: written exam, 2: Oral exam, 3: Homework assignment, 4: Laboratory exercise/exam, 5: Seminar / presentation, 6: Term paper), LO : Learning Outcome | | |
| Sugar (sucrose) technology, Sugar production, Confectionery technology, Production Technology of Some Special Foods (Marshmallows, Nougat, Jelly, Hard Candy, Chocolate, Tahini, Tahini Halva, Turkish Delight, Cezerye, Molasses, Fruit Rolls, Coffee) |
| |
| Course Syllabus | | Week | Subject | Related Notes / Files | | Week 1 | Sugar production | | | Week 2 | Egg attributes and pasteurized egg production | | | Week 3 | Confectionery technology; confectionery products | | | Week 4 | Cooking confectionery | | | Week 5 | Marshmallow production | | | Week 6 | Nougat production | | | Week 7 | Jelly production | | | Week 8 | Turkish delight production | | | Week 9 | Mid-term exam | | | Week 10 | Cezerye production | | | Week 11 | Hard candy production | | | Week 12 | Tahina and tahini halva production | | | Week 13 | Pekmez and churchkhela production | | | Week 14 | Chocolate production | | | Week 15 | Coffee technology | | | Week 16 | End-of term exam | | | |
| 1 | Altan,A., 2003, Özel Gıdalar Teknolojisi, Çukurova Üni. Yayınları, Adana. | | | |
| 1 | Çikolata, TSE Standart Ekonomik ve Teknik Dergi, sayı:604, Eylül 2012. | | | 2 | Kahve hazırlama ve servisi,2006. MEGEP, Yiyecek içecek hizmetleri, Ankara. | | | 3 | Batu, A., 2006.Türk lokumu üretim tekniği ve kalitesi. Gıda teknolojisi elektronik dergisi, 2006(1), 35-46. | | | 4 | Başçam, S., Dayı, F. Manisa yöresi pekmezlerin kimyasal kompozisyonu, T.C. Celal Bayar Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü.Lisans tezi. | | | 5 | Elyıldırım, F., Batu, A. 2009. Geleneksel helva üretim teknolojisi. Gıda teknolojileri elektronik dergisi, cilt:4, no:3, 2009 (32-43). | | | 6 | Turan, S. Özel gıdalar teknolojisi ders notları. Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü. | | | 7 | Şekerlemeler,2013. T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Yiyecek içecek hizmetleri, Ankara. | | | 8 | Kıvanç, M., Caner, C., Yılmaz, M., Özkütük, R.S.(ed), 2010. Bazı özel gıdalar ile fermente gıdaların kalite kontrolü, T.C. Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim Fakültesi yayını. | | | |
| Method of Assessment | | Type of assessment | Week No | Date | Duration (hours) | Weight (%) | | Mid-term exam | 9 | 28/11/2023 | 1 | 50 | | End-of-term exam | 16 | 18/01/2024 | 1 | 50 | | |
| Student Work Load and its Distribution | | Type of work | Duration (hours pw) | No of weeks / Number of activity | Hours in total per term | | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | | Sınıf dışı çalışma | 2 | 14 | 28 | | Laboratuar çalışması | 2 | 14 | 28 | | Arasınav için hazırlık | 4 | 1 | 4 | | Arasınav | 1 | 1 | 1 | | Uygulama | 2 | 14 | 28 | | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 4 | 2 | 8 | | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | | Total work load | | | 126 |
|