Türkçe | English
ECZACILIK FAKÜLTESİ / ECZACILIK BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM) 
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/eczacilik
Tel: +90 0462 (462) 377 88 00
ECZF
ECZACILIK FAKÜLTESİ / ECZACILIK BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM) 
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

ECZ3041Nutrasötikler ve Gıda Destekleri2+0+0AKTS:4
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüECZACILIK BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze , Grup çalışması
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik
Öğretim ÜyesiDr. Öğr. Üyesi Şeyda KANBOLAT
Diğer Öğretim ÜyesiProf. Dr. Ufuk ÖZGEN
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Nutrasötikler ve besin desteklerinin kimyasal grupları, etkileri ve sağlıklı yaşam için kullanımı ile ilgili bilgiler sunmak
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Nutrasötik ve besin desteklerini tanımlar ve sınıflandırır.2 - 6 - 101,
ÖK - 2 : Nutrasötik ve besin destekleri ile sağlıklı yaşam arasındaki ilişkiyi kurabilir. 2 - 6 - 101,
ÖK - 3 : Hangi ürünlerin bu kapsamda değerlendirileceğini öğreneceklerdir.2 - 6 - 101,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Nutrasötikler ve besin desteklerinin kimyasal grupları, etkileri, kullanımı ve sağlıklı yaşam üzerine etkileri
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Nutrasötikler ve Gıda destekleri tanımları, aralarındaki farklar Definitions of Nutraceuticals and Food Supplements, and the differences between them
 Hafta 2Nutrasötiklerin Sınıflandırılması
 Hafta 3İzopretonoitler (terpenoitler): Karotenoitler, Tokoferoller, Saponinler, Basit terpenler, Tokotrienoller
 Hafta 4Fenolik bileşikler: Kumarinler, İzoflavonlar, Tanenler, Flavanonlar, Flavanoller, Antosiyaninler
 Hafta 5Karbonhidrat ve türevleri: Askorbik asit, Oligosakkaritler, Nişasta yapısında olmayan polisakkaritler
 Hafta 6Yağ asitleri ve lipit yapılı bileşikler: n-3 PUFA, Sifingolipitler, CLA, Lesitin, MUFA
 Hafta 7Protein ve aminoasit yapılı bileşikler: Aminoasit, İndoller, Allil-S bileşikleri, Folat, Kapsasinoitler, Kolin, İzotiyosiyanat
 Hafta 8Prebiyotikler, Probiyotikler
 Hafta 9Ara sınav
 Hafta 10Ödev-Grup Çalışmaları
 Hafta 11Ödev-Grup Çalışmaları
 Hafta 12Ödev-Grup Çalışmaları
 Hafta 13Ödev-Grup Çalışmaları
 Hafta 14Ödev-Grup Çalışmaları
 Hafta 15Ödev-Grup Çalışmaları
 Hafta 16Final Sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Robert E. C. Wildman (Editor). 2007; Handbook of nutraceuticals and functional foods, CRC Press, Taylor and Francis Group, Second Edition
 
İlave Kaynak
1Lockwood B. 2017; Nutraceuticals - A Guide for Healthcare Professionals. Second Edition, Pharmaceutical Press, London
2Brıan Lockwood. Nutraceuticals: A Guide for Healthcare Professionals 2nd Edition. London, UK: Pharmaceutical Press; 2007. ISBN 978-0-85369-659-9.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 17.11.2025 1 50
Ödev 10.,11.,12.,13.,14.,15. 26.11.2025
03.12.2025
10.12.2025
17.12.2025
24.12.2025
31.12.2025
2
2
2
2
2
2
50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Arasınav için hazırlık 8 4 32
Arasınav 1 1 1
Ödev 6 2 12
Dönem sonu sınavı için hazırlık 6 5 30
Toplam Çalışma Yükü103