|
|
| ECZ3041 | Nutrasötikler ve Gıda Destekleri | 2+0+0 | AKTS:4 | | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | | Ders Duzeyi | Lisans | | Yazılım Şekli | Seçmeli | | Bölümü | ECZACILIK BÖLÜMÜ | | Ön Koşul | Yok | | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Grup çalışması | | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik | | Öğretim Üyesi | Dr. Öğr. Üyesi Şeyda KANBOLAT | | Diğer Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Ufuk ÖZGEN | | Öğretim Dili | Türkçe | | Staj | Yok | | | | Dersin Amacı: | | Nutrasötikler ve besin desteklerinin kimyasal grupları, etkileri ve sağlıklı yaşam için kullanımı ile ilgili bilgiler sunmak |
| Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | | ÖK - 1 : | Nutrasötik ve besin desteklerini tanımlar ve sınıflandırır. | 2 - 6 - 10 | 1, | | ÖK - 2 : | Nutrasötik ve besin destekleri ile sağlıklı yaşam arasındaki ilişkiyi kurabilir. | 2 - 6 - 10 | 1, | | ÖK - 3 : | Hangi ürünlerin bu kapsamda değerlendirileceğini öğreneceklerdir. | 2 - 6 - 10 | 1, | | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | | |
| Nutrasötikler ve besin desteklerinin kimyasal grupları, etkileri, kullanımı ve sağlıklı yaşam üzerine etkileri |
| |
| Haftalık Detaylı Ders Planı | | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | | Hafta 1 | Nutrasötikler ve Gıda destekleri tanımları, aralarındaki farklar
Definitions of Nutraceuticals and Food Supplements, and the differences between them
| | | Hafta 2 | Nutrasötiklerin Sınıflandırılması | | | Hafta 3 | İzopretonoitler (terpenoitler): Karotenoitler, Tokoferoller, Saponinler, Basit terpenler, Tokotrienoller | | | Hafta 4 | Fenolik bileşikler: Kumarinler, İzoflavonlar, Tanenler, Flavanonlar, Flavanoller, Antosiyaninler | | | Hafta 5 | Karbonhidrat ve türevleri: Askorbik asit, Oligosakkaritler, Nişasta yapısında olmayan polisakkaritler
| | | Hafta 6 | Yağ asitleri ve lipit yapılı bileşikler: n-3 PUFA, Sifingolipitler, CLA, Lesitin, MUFA | | | Hafta 7 | Protein ve aminoasit yapılı bileşikler: Aminoasit, İndoller, Allil-S bileşikleri, Folat, Kapsasinoitler, Kolin, İzotiyosiyanat | | | Hafta 8 | Prebiyotikler, Probiyotikler | | | Hafta 9 | Ara sınav | | | Hafta 10 | Ödev-Grup Çalışmaları
| | | Hafta 11 | Ödev-Grup Çalışmaları | | | Hafta 12 | Ödev-Grup Çalışmaları | | | Hafta 13 | Ödev-Grup Çalışmaları | | | Hafta 14 | Ödev-Grup Çalışmaları | | | Hafta 15 | Ödev-Grup Çalışmaları | | | Hafta 16 | Final Sınavı | | | |
| 1 | Robert E. C. Wildman (Editor). 2007; Handbook of nutraceuticals and functional foods, CRC Press, Taylor and Francis Group, Second Edition | | | |
| 1 | Lockwood B. 2017; Nutraceuticals - A Guide for Healthcare Professionals. Second Edition, Pharmaceutical Press, London | | | 2 | Brıan Lockwood. Nutraceuticals: A Guide for Healthcare Professionals 2nd Edition. London, UK: Pharmaceutical Press; 2007. ISBN 978-0-85369-659-9. | | | |
| Ölçme Yöntemi | | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | | Arasınav | 9 | 17.11.2025 | 1 | 50 | | Ödev | 10.,11.,12.,13.,14.,15. | 26.11.2025 03.12.2025 10.12.2025 17.12.2025 24.12.2025 31.12.2025 | 2 2 2 2 2 2 | 50 | | |
| Öğrenci Çalışma Yükü | | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | | Arasınav için hazırlık | 8 | 4 | 32 | | Arasınav | 1 | 1 | 1 | | Ödev | 6 | 2 | 12 | | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 6 | 5 | 30 | | Toplam Çalışma Yükü | | | 103 |
|