|
ECZ3041 | Nutrasötikler ve Gıda Destekleri | 2+0+0 | AKTS:4 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Lisans | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | ECZACILIK BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Oktay YILDIZ | Diğer Öğretim Üyesi | | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Nutrasötik ve takviye gıdanın tanımını yapabileceklerdir. | 2 - 6 - 10 | 1, | ÖK - 2 : | Hangi ürünlerin bu kapsamda değerlendirileceğini öğreneceklerdir. | 2 - 6 - 10 | 1, | ÖK - 3 : | Hangi durumlarda nutrasötiklerden faydalanılabileceğini ve neden önemli olduklarını bileceklerdir. | 2 - 6 - 10 | 1, | ÖK - 4 : | Başlıca kullanılan nutrasötikler hakkında bilgi sahibi olacaklardır. | 2 - 6 - 10 | 1, | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Nutrasötik ve Gıda Takviyesi Nedir | | Hafta 2 | Nutrasötiklerin Sınıflandırılması ve Kaynakları | | Hafta 3 | Nutrasötik ve Gıda Desteklerinin Genel Özellikleri ve Tercih Edilebileceği Durumlar | | Hafta 4 | Karbohidrat Türevleri ve Lifler | | Hafta 5 | Karbohidrat Türevleri ve Lifler | | Hafta 6 | Yağ Asitleri | | Hafta 7 | Omega 3, Omega 6 ve Omega 9 Yağ Asitleri | | Hafta 8 | Proteinler ve Nutrasötik Olarak Amino Asitler | | Hafta 9 | Ara sınav | | Hafta 10 | Proteinler ve Nutrasötik Olarak Amino Asitler | | Hafta 11 | Enzimler ve Enzim Destekleri | | Hafta 12 | B ve C Vitaminleri | | Hafta 13 | A, D, E ve K Vitaminleri | | Hafta 14 | Minerallerin Kullanımı ve Eksikliklerinde Görülen Durumlar | | Hafta 15 | Fenolik Bileşikler ve Kullanımları | | Hafta 16 | Final Sınavı | | |
1 | Özer, C. 2021.Besin Takviyelerine Bilimsel Bakış, Akademisyen Kitabevi | | 2 | Demirci, M. 2010. Gıda Kimyası, EKİN KİTABEVİ YAYINLARI | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 11.2023 | 1 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 2024 | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | Sınıf dışı çalışma | 3 | 14 | 42 | Arasınav için hazırlık | 2 | 7 | 14 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Ödev | 1 | 6 | 6 | Kısa sınav | 1 | 1 | 1 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 3 | 8 | 24 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 117 |
|