Türkçe | English
MİMARLIK FAKÜLTESİ / MİMARLIK BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM)
Ders Bilgi Paketi
http://www.mimarlik.ktu.edu.tr
Tel: +90 0462 3772605
MİMF
MİMARLIK FAKÜLTESİ / MİMARLIK BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM)
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

Amaçlar :
Mimarlık mesleğini yerine getirecek vasıflara sahip olacak mimarları yetiştirmek mimarlık eğitiminin ana amacını oluşturmaktadır. Öğrencilerin yaratıcılığını ortaya çikarmak, gözlem ve araştırma gücünü geliştirme-yönlendirme, eğitim-öğretim sürecine katılımlarını sağlamak doğrultusunda, mimarlık mesleğinin temeli olan uygulamalı derslerin yanında kuramsal derslerle destekleyerek, ileri tekniklerle en çağdaş koşullarda eğitim-öğretimlerini sağlayarak onları, hayata mimar olarak yetistirmektir.
 
Programın Öğrenim Kazanımları :
Bu bölümü başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK-1 : uygun sunumlar yapmak için el çizimleri ve bilgisayar teknolojilerinin de kullanıldığı çeşitli tekniklerle programlama ve tasarım sürecinin her aşamasını biçimsel olarak ifade edebilecekler.
ÖK-2 : mimari ve kentsel tasarım süreçlerinde görsel ve yazılı bilgileri elde ederek sınıflandırabilecek, değerlendirebilecek, projelerin oluşturulması ve geliştirilmesinde kullanabilecekler.
ÖK-3 : iki ve üç boyutlu mimari ve kentsel tasarımda görsel algıyı öğrenebilecek ve düzenleme ilkelerinin oluşum, gelişim ve uygulamalarını anlayabileceklerdir.
ÖK-4 : ulusal ve bölgesel mimarlık ve kentsel tasarımda tarihi çevrenin etki ve önemini anlayabilecekler.
ÖK-5 : tarihi çevreyi tanıma ve koruma bilinci kazanarak tarihi yapıları belgelemek, rölöve ve restorasyon projelerini hazırlamak için gerekli temel teknikleri kavrayabilecekler.
ÖK-6 : çevre-insan-kültür etkileşimini, farklı davranış kalıpları, sosyal ve mekansal örüntüleri anlayabilecekler, kullanıcı gereksinimlerini bulma, çözümleme sorumluluğunu kavrayabilecekler.
ÖK-7 : sürdürülebilirliğin mimari ve kentsel tasarım kararlarındaki önemine bağlı olarak, doğal ve yapay kaynakların korunması ve sağlıklı bina ve yerleşmelerin oluşturulmasındaki önemini kavrayabilecekler.
ÖK-8 : temel mimari tasarım ilkelerini öğrenerek, bina, iç mekan ve yerleşim düzeyinde tasarım kararı verme becerisine sahip olabilecekler.
ÖK-9 : bina tasarımında taşıyıcı strüktür, yapı kabuğu sistemleri, güvenlik, bina servis sistemlerini değerlendirme, seçme ve tasarıma entegre edebilme becerisi kazanabilecekler.
ÖK-10 : çevresel sistemlerin tasarımında aydınlatma, akustik, iklimlendirme ve enerji kullanımı konularının temel ilkelerini anlayabilecekler.
ÖK-11 : tesisat, elektrik, düşey sirkülasyon, iletişim, yangın koruma ve yaşam güvenliği sistemlerinin oluşturduğu bina servis sistemleri tasarımının temel ilkelerini anlayabilecekler.
ÖK-12 : yapı malzemeleri ve bileşenlerinin üretim, kullanım ve uygulamalarıyla ilgili ilke ve standartları anlayabilecekler.
ÖK-13 : mimari proje çerçevesinde proje yönetimi, finans, yapı üretimi, bina ekonomisi, maliyet kontrolü temel ilkelerini; ofis organizasyonu, iş planlama, pazarlama, risk azaltma-düzeltme ve liderlik konularının temel ilkelerini anlayabilecekler.
ÖK-14 : kamu sağlığı, güvenliği ve refahı için mülkiyet hakları, imar ve iskan yönetmelikleri, kullanıcı hakları gibi bina tasarımını, yapımını ve mimari çalışmaları etkileyen konularda mimarın etik ve mesleki yasal sorumluluklarını kavrayabilecekler.
ÖK-15 : bölümde kullanılan temel kelimeleri öğrenebilecek ve bu cümleleri ve parçaları Türkçeden İngilizceye yada İngilizceden Türkçeye çevirebilecekler.
   
   
TYYÇ/Program Kazanımları Matrisi