Türkçe | English
BEŞİKDÜZÜ MESLEK YÜKSEKOKULU / MUHASEBE ve VERGİ BÖLÜMÜ
MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI
Ders Bilgi Paketi
http://www.bmyo.edu.tr/
Tel: +90 0462 8716922

BEŞİKDÜZÜ MESLEK YÜKSEKOKULU / MUHASEBE ve VERGİ BÖLÜMÜ / MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

KURULUŞ ve TARİHÇE  
Program 2002 yılında açılmıştır.
KAZANILAN DERECE  
Programda mevcut olan derslerin tümünü başarıyla tamamlayan öğrenciye, Muhasebe ve Vergi alanında Ön Lisans diploması verilir. Mezunlara Muhasebe Meslek Elemanı ünvanı verilir.
DERECENİN DÜZEYİ  
Ön Lisans  
EĞİTİM TÜRÜ  
Tam Zamanlı I. Öğretim
KABUL ve KAYIT ŞARTLARI  
1- Lise ve dengi okul diploması,
2- Üniversite Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) 'den yeterli puan,
3- Meslek Liselerinin ilgili alan (muhasebe vb.) mezunu olmak tercih nedenidir.
PROGRAMIN AMACI  
Programın amacı kamu ve özel sektör işletmelerine muhasebe meslek elemanı unvanına sahip öğrenci yetiştirmektir. Program 2 yıllık eğitim süresi içerisinde 4 yarıyıldan oluşan bir eğitim yapısına sahiptir. 1. Sınıf müfredatında genel kültür derslerinin yanı sıra, temel meslek (alan) dersleri de yer almaktadır. 2. Sınıf müfredatında uzmanlaşmayı amaçlayan meslek (alan) dersleri ağırlık taşır.
Programda Muhasebe Mesleğine yönelik muhasebe ve vergi uygulamaları yoğunluk içerirken, iş ve işletme ile ilgili de üretim, yönetim, pazarlama ve hukuk ile ilgili yetkinlikler kazandırılır. Derslerin çoğunda uygulamaya yönelik düzenlemeler yapılmıştır.
Programın 1. Sınıf sonunda 20 günlük meslek stajı, 2. Sınıf sonunda da 20 günlük meslek stajı olmak üzere toplam 40 günlük meslek stajı yer alır. Böylece teori-uygulama imkanı sağlanmış olur.
ÖNCEKİ ÖĞRENMELERİN TANINMASI  
Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin tüm programlarında kayıtlı öğrencilerin, bir yükseköğretim kurumu dışında edindikleri kazanımların tanınması, kredilendirilmesi ve intibakı için uyulması gereken esasları belirlemek üzere 28.07.2023 tarih ve 340 sayılı Senato Kararı "Önceki Öğrenmenin Tanınması Yönergesi" kabul edilmiş ve yürürlüğe girmiştir.

Yönerge;
* Özel ilgi ile kazanılmış bilgi, beceri ve yetkinliklerinin program derslerinin yerine sayılmak üzere muafiyet sınavı yolu ile tanınması,
* İş yeri ve staj deneyimlerinin program derslerinin yerine sayılmak üzere portfolyo değerlendirme suretiyle tanınması,
* Özel ilgileri doğrultusunda akredite olmuş kurumlardan aldıkları sertifikaların kredilendirilmesini kapsamaktadır.

Önceki öğrenmelerin tanınması kapsamına alınan derslerin ilanı, başvuruların alınması ve değerlendirilmesi akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.
Önceki Öğrenmenin Tanınması öğrencilerimize ve işverenlere çok sayıda fayda sunacaktır. Öğrencilerimiz açısından; mesleki gelişim ve işgücü piyasasındaki hareketliliği artırması, eğitim tekrarı ve zaman israfını önlemesi, erken mezuniyet sağlaması, öğrenmenin maliyetini azaltması, öğrenmeyi teşvik etmesi, öğrencinin motivasyon ve öz güveninin artmasını sağlaması önceki öğrenmelerin tanınmasının getireceği faydalar arasında sayılabilir. İşverenler açısından bakıldığında ise; işyerindeki beceri veya yeterlilik eksikliklerinin giderilmesine, çalışanların eğitim amacıyla işyeri dışında geçireceği sürenin azaltılmasına ve böylece kaynakların daha verimli kullanılmasına katkı sağlayacaktır.
KAZANILACAK DERECEYE YÖNELİK GEREKLİLİKLER ve KURALLAR  
Mezuniyet için öğrenciler 4.00 üzerinden 2.00 akademik ortalamaya sahip olmalıdırlar ve her sınavı başarıyla tamamlamış olmalıdırlar. Ayrıca toplam 40 gün olan meslek stajının da başarılı olarak yapılmış olması gerekir.
SINAVLAR, ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME  
1 Arasınav, 1 Dönem sonu sınavı yapılır. Sınavlar yazılı, sözlü, uygulamalı, ödev, proje, araştırma, seminer sunum vb. şekilde olabilir. Sınavların nasıl yapılacağı her dönem başında öğrencilere bildirilir. Başarı notu; Arasınavın %50'si, dönemsonu sınavının %50'si ile belirlenir.
MEZUNİYET ŞARTLARI  
Programda mevcut olan derslerin tümünü başarıyla tamamlayan en az 2.0 ağırlıklı not ortlaması elde eden, meslek stajını da başarıyla tamamlayan öğrenciler MUHASEBE MESLEK ELEMANI unvanı ile mezun olmaya hak kazanırlar.
MEZUNLARIN İSTİHDAM ALANLARI  
Bu program, işletmelerin muhasebe bölümleriyle kamu kurum ve kuruluşlarının muhasebe servisinde sorumluluk üstlenebilecek veya yasal şartları sağladıktan sonra kendi adına iş yeri açıp çalıştırabilecek nitelikli ara insan gücü yetiştirmektedir. Programdan mezun olan öğrenciler hem girişimci hem de çalışan olarak kamu ve özel sektörde çalışabilmektedirler. Kendi ilgi alanları çerçevesinde başta bankacılık, sigortacılık ve muhasebe alanında çalışabilmektedirler. İsteyenlerden yasal zorunlulukları yerine getirenler, Muhasebe Mesleği?ni kendi bürolarında icra edebilmektedirler.
ÜST DERECE PROGRAMLARINA GEÇİŞ  
Dikey Geçiş Sınavına girilerek, ÖSYM tarafından kontenjan ayrılan aşağıdaki 4 yıllık Fakülte programlarına kayıt yaptırılabilir.
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Muhasebe Bilgi Sistemleri, Uluslararası Finans, Muhasebe ve Finansman Öğretmenliği, Uluslararası Ticaret, Muhasebe ve Finansal Yönetim, Uluslararası İşletmecilik.


Ayrıca mezunlar, isterler ise sınavsız olarak 3. Sınıf öğrencisi olmak üzere Açık Öğretim Fakültesi İşletme Programı?na kayıt yaptırabilirler.
İLETİŞİM BİLGİLERİ  
Adresi: Vardallı Mahallesi, A. Dumanoğlu Bulvarı, No: 1, 61800, Beşikdüzü / TRABZON
Telefonu: 8716922
Belge Geçer: +90 462 871 74 24
E-Postatbasfirinci@ktu.edu.tr
Web Adresihttp://www.bmyo.edu.tr/
BÖLÜM OLANAKLARI  
Programda 2 kadrolu öğretim elemanı vardır. Gerek duyulması halinde görevlendirme yapılmak suretiyle öğretim elemanı temin edilebilmektedir.
Program ile ilgili sınıflar, bilgisayar laboratuarı, sportif ve kültürel etkinliklere yönelik ortamlar ve diğer eğitim donanımı mevcuttur.