Türkçe | English
BEŞİKDÜZÜ MESLEK YÜKSEKOKULU / MAKİNE ve METAL TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ
MAKİNE
Ders Bilgi Paketi
http://www.bmyo.edu.tr
Tel: +90 0462 8716922

BEŞİKDÜZÜ MESLEK YÜKSEKOKULU / MAKİNE ve METAL TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ / MAKİNE
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

KURULUŞ ve TARİHÇE  
Makine Programı, 1995 yılında Makine-Resim Konstrüksiyon Programı adıyla eğitim-öğretime başlamıştır. 2001 yılında METEB projesi kapsamında bu program Makine adını almıştır. Programın öğrenci kontenjanı 80'dir. Söz konusu program eğitim-öğretim çalışmalarının yürütülmesi için kendi bünyesinde 3 Öğretim Görevlisi bulundurmaktadır. Ayrıca, yüksekokul bünyesindeki diğer akademik personel eğitim-öğretim faaliyetlerinin yürütülmesine katkıda bulunmaktadırlar. Temel atölye ve laboratuvar ihtiyaçlarının karşılanması için teknik resim salonu ve takım tezgahları laboratuvarı program öğrencilerinin kullanımına sunulmuştur. Diğer taraftan öğrencilerin bilgisayar tabanlı uygulamaları (Autocad gibi mesleğe yönelik paket programlar, internet hizmetleri v.b.) yapabilecekleri, diğer programlarla ortaklaşa kullanılan teknolojik alt yapıya sahip iki adet bilgisayar laboratuvarı mevcuttur. Program; bina, derslik v.b. kullanım alanları bakımından yeterlidir. Kontenjanı 80'dir.
KAZANILAN DERECE  
Programda mevcut olan derslerin tümünü başarıyla tamamlayan öğrencilere Makine ve Metal Teknolojileri alanında Ön Lisans diploması verilir. Mezunlara MAKİNE TEKNİKERİ ünvanı verilir.
DERECENİN DÜZEYİ  
Ön Lisans  
EĞİTİM TÜRÜ  
Tam Zamanlı I. Öğretim
KABUL ve KAYIT ŞARTLARI  
1- Lise ve dengi okul diploması, 2- Üniversite Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) 'den yeterli puan
PROGRAMIN AMACI  
Bu bölümün temel amacı, öğrencilerin eğitimsel, psikolojik ve iletişimsel becerilerini oluşturarak Sanayi sektörünün üretim kademelerinde uzmanlar yetiştirmektir. Program 2 yıllık eğitim süresi içerisinde 4 yarıyıldan oluşan bir eğitim yapısına sahiptir.Eğitim dönemi süresince edinilen bilgi, beceri ve davranış, üretim kademelerinde çalışma yapabilmek için temel becerileri oluşturur. Sanayi sektörünün üretim kademelerinde ihtiyaç duyduğu makine elemanlarının tasarımı ve üretimi, talaşlı ve talaşsız imalat tezgâhları, pnömatik ve hidrolik sistemler, CNC tezgâhları ve Cad-Cam programları konularında yeterli bilgi birikimi ve iş becerisine sahip gerekli ara eleman ihtiyacını karşılamaktadır.Derslerin çoğunda uygulamaya yönelik düzenlemeler yapılmıştır. Öğrenciler, programın sonunda toplam 40 günlük meslek stajınu tamamlarlar. Böylece teori ve uygulama imkanı sağlanmış olur.
ÖNCEKİ ÖĞRENMELERİN TANINMASI  
Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin tüm programlarında kayıtlı öğrencilerin, bir yükseköğretim kurumu dışında edindikleri kazanımların tanınması, kredilendirilmesi ve intibakı için uyulması gereken esasları belirlemek üzere 28.07.2023 tarih ve 340 sayılı Senato Kararı "Önceki Öğrenmenin Tanınması Yönergesi" kabul edilmiş ve yürürlüğe girmiştir.

Yönerge;
* Özel ilgi ile kazanılmış bilgi, beceri ve yetkinliklerinin program derslerinin yerine sayılmak üzere muafiyet sınavı yolu ile tanınması,
* İş yeri ve staj deneyimlerinin program derslerinin yerine sayılmak üzere portfolyo değerlendirme suretiyle tanınması,
* Özel ilgileri doğrultusunda akredite olmuş kurumlardan aldıkları sertifikaların kredilendirilmesini kapsamaktadır.

Önceki öğrenmelerin tanınması kapsamına alınan derslerin ilanı, başvuruların alınması ve değerlendirilmesi akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.
Önceki Öğrenmenin Tanınması öğrencilerimize ve işverenlere çok sayıda fayda sunacaktır. Öğrencilerimiz açısından; mesleki gelişim ve işgücü piyasasındaki hareketliliği artırması, eğitim tekrarı ve zaman israfını önlemesi, erken mezuniyet sağlaması, öğrenmenin maliyetini azaltması, öğrenmeyi teşvik etmesi, öğrencinin motivasyon ve öz güveninin artmasını sağlaması önceki öğrenmelerin tanınmasının getireceği faydalar arasında sayılabilir. İşverenler açısından bakıldığında ise; işyerindeki beceri veya yeterlilik eksikliklerinin giderilmesine, çalışanların eğitim amacıyla işyeri dışında geçireceği sürenin azaltılmasına ve böylece kaynakların daha verimli kullanılmasına katkı sağlayacaktır.
KAZANILACAK DERECEYE YÖNELİK GEREKLİLİKLER ve KURALLAR  
Makina programından Makina Teknikeri ünvanı kazanmak için öğrencilerin sağlaması gereken şartlar; a) Müfredattaki bütün derslerden başarılı olarak geçmiş olmak, b) 4.0 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı ortalamayı elde etmiş olmak, c) 40 günlük zorunlu mesleki deneyim programını tamamlamış olmak
SINAVLAR, ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME  
Sınav, Ödev, Sunum, Proje.
MEZUNİYET ŞARTLARI  
AKTS sistemine göre 120 AKTS tamamlayıp en az 2.0 ağırlıklı not ortlaması elde eden, meslek stajını da başarıyla tamamlayan öğrenciler MAKİNE TEKNİKERİ unvanı ile mezun olmaya hak kazanırlar.
MEZUNLARIN İSTİHDAM ALANLARI  
Mezunlar kamu sektöründe ve sanayide faaliyet gösteren fabrikaların ilgili bölümlerinde, mühendis ve teknisyen arasındaki ara eleman (tekniker) ihtiyacını karşılamak üzere yetiştirilmektedirler. Çalıştığı kurumun yapısına göre, her türlü mekanik sistemlerin, makine tezgâhlarının imalatı, montajı, bakım ve arıza teşhisini yapabilmektedirler. Teknikerler isterlerse kendi özel işyerlerini de açabilmektedirler.
ÜST DERECE PROGRAMLARINA GEÇİŞ  
Mezunlarımızın DGS sınavı ile lisans programlarına geçişi mümkündür.
İLETİŞİM BİLGİLERİ  
Adresi: Vardallı Mah. A. Dumanoğlu Bulvarı No:1, 61800 Beşikdüzü /TRABZON
Telefonu: 8716922
Belge Geçer: 871 74 24
E-Postaoaygun@ktu.edu.tr
Web Adresihttp://www.bmyo.edu.tr
BÖLÜM OLANAKLARI  
Temel atölye ve laboratuvar ihtiyaçlarının karşılanması için teknik resim salonu, takım tezgahları laboratuvarı öğrencilerinin kullanımına sunulmuştur. Diğer taraftan öğrencilerin bilgisayar tabanlı uygulamaları (Autocad gibi mesleğe yönelik paket programlar, internet hizmetleri v.b.) yapabilecekleri, diğer programlarla ortaklaşa kullanılan teknolojik alt yapıya sahip iki adet bilgisayar laboratuvarı mevcuttur. Program; bina, derslik v.b. kullanım alanları bakımından yeterlidir.