Türkçe | English
TRABZON MESLEK YÜKSEKOKULU / DIŞ TİCARET BÖLÜMÜ
DIŞ TİCARET
Ders Bilgi Paketi
http://www.trabzonmyo.ktu.edu.tr/blmlr/dis_ticaret/dis_tic.php
Tel: +90 0462 2281052-1053
TMYO
TRABZON MESLEK YÜKSEKOKULU / DIŞ TİCARET BÖLÜMÜ / DIŞ TİCARET
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

KURULUŞ ve TARİHÇE  
Dış Ticaret programı 1996 yılında kurulmuştur.
KAZANILAN DERECE  
Ön lisans
DERECENİN DÜZEYİ  
Ön Lisans  
EĞİTİM TÜRÜ  
Tam Zamanlı I. Öğretim
KABUL ve KAYIT ŞARTLARI  
Meslek liselerini bitiren öğrenciler programa sınavsız olarak geçiş yapabilirler. Ayrıca, Üniversitelerarası Giriş Sınavı'ndan yeterli puan alan öğrenciler önlisans programına başlamaya hak kazanırlar.
PROGRAMIN AMACI  
Bölümün temel amacı, hem özel sektör hem de kamu sektöründeki çalışma alanları için nitelikli elemanlar yetiştirmektir. Bu bölümde öğrencilerin başarılı olabilmesi için, analitik düşünme yetisine sahip olmaları gerekir.
ÖNCEKİ ÖĞRENMELERİN TANINMASI  
Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin tüm programlarında kayıtlı öğrencilerin, bir yükseköğretim kurumu dışında edindikleri kazanımların tanınması, kredilendirilmesi ve intibakı için uyulması gereken esasları belirlemek üzere 28.07.2023 tarih ve 340 sayılı Senato Kararı "Önceki Öğrenmenin Tanınması Yönergesi" kabul edilmiş ve yürürlüğe girmiştir.

Yönerge;
* Özel ilgi ile kazanılmış bilgi, beceri ve yetkinliklerinin program derslerinin yerine sayılmak üzere muafiyet sınavı yolu ile tanınması,
* İş yeri ve staj deneyimlerinin program derslerinin yerine sayılmak üzere portfolyo değerlendirme suretiyle tanınması,
* Özel ilgileri doğrultusunda akredite olmuş kurumlardan aldıkları sertifikaların kredilendirilmesini kapsamaktadır.

Önceki öğrenmelerin tanınması kapsamına alınan derslerin ilanı, başvuruların alınması ve değerlendirilmesi akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.
Önceki Öğrenmenin Tanınması öğrencilerimize ve işverenlere çok sayıda fayda sunacaktır. Öğrencilerimiz açısından; mesleki gelişim ve işgücü piyasasındaki hareketliliği artırması, eğitim tekrarı ve zaman israfını önlemesi, erken mezuniyet sağlaması, öğrenmenin maliyetini azaltması, öğrenmeyi teşvik etmesi, öğrencinin motivasyon ve öz güveninin artmasını sağlaması önceki öğrenmelerin tanınmasının getireceği faydalar arasında sayılabilir. İşverenler açısından bakıldığında ise; işyerindeki beceri veya yeterlilik eksikliklerinin giderilmesine, çalışanların eğitim amacıyla işyeri dışında geçireceği sürenin azaltılmasına ve böylece kaynakların daha verimli kullanılmasına katkı sağlayacaktır.
KAZANILACAK DERECEYE YÖNELİK GEREKLİLİKLER ve KURALLAR  
Öğrencilerin sağlaması gereken şartlar; Müfredattaki bütün dersleri en az DC derecesiyle geçmiş olmak, 4.0 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı ortalamayı elde etmiş olmak ve 60 gün staj yapmış olmak.
SINAVLAR, ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME  
Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, kısa sınav, ödev veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın, varsa yarıyıl içi çalışmalarının % 50 ve yarıyıl sonu sınavının % 50 katkısı vardır. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden mutlak notla değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 40 puan alma zorunluluğu vardır. Nihai notlar bağıl not sisteminde harfli nota çevrilir. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. Öğrenciler, her yarıyılın sonunda, başarısız oldukları o yarıyıla ait derslerden bütünleme sınavına girebilirler.
MEZUNİYET ŞARTLARI  
Yasal süre içinde mezuniyet için gerekli tüm dersleri almak ve bu derslerden başarılı olmak koşulu ile devam etmekte olduğu programı en az 2.00 Genel Not Ortalaması (GNO) ile tamamlamak ve toplam 60 işgünü stajını tamamlamış olmaktır.
MEZUNLARIN İSTİHDAM ALANLARI  
Programdan mezun olan öğrenciler hem girişimci hem de çalışan olarak iş hayatında kendilerine yer bulmaktadırlar. Mezun olan öğrenciler kendi ilgi alanları çerçevesinde dış ticaret firmaları, gümrük, bankacılık vb .alanlarda çalışabilmektedirler.
ÜST DERECE PROGRAMLARINA GEÇİŞ  
DGS ile İktisadi İdari Bilimler Fakültelerinin ilgili bölümlerine geçiş imkanı vardır.
İLETİŞİM BİLGİLERİ  
Adresi: Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon Meslek Yüksekokulu, Dış Ticaret Bölümü, Akçabat/TRABZON
Telefonu: 2281052-1053
Belge Geçer: 228 12 52
E-Posta
Web Adresihttp://www.trabzonmyo.ktu.edu.tr/blmlr/dis_ticaret/dis_tic.php
BÖLÜM OLANAKLARI  
Bölümde, 2 öğretim görevlisi görev yapmaktadır.