|
BTM3027 | Su Ürünleri İşleme Mühendisliği | 2+0+0 | AKTS:3 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Lisans | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Muhammet BORAN | Diğer Öğretim Üyesi | Prof.Dr. Sevim KÖSE | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Su ürünlerinin işlenmesi ve değerlendirilmesinde uygulanan proseslerde kullanılan temel mühendislik bilgilerini öğrencilere aktarmak. |
Öğrenim Kazanımları | BPKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | su ürünleri işlemede kullanılan temel mühendislik konularında bilgi sahibi olurlar. | 1,4 | 1 | ÖK - 2 : | su ürünlerinin işlenmesinde kullanılan prosesleri oluşturup bu proseslerin yürütülmesini sağlayabilirler. | 1,4 | 1 | ÖK - 3 : | işlenmiş su ürünlerinde kalite kontrolü yapabilirler. | 1,4 | 1 | ÖK - 4 : | su ürünleri işleyen işletmelerde optimizasyona yönelik çalışmalar yürütebilirler. | 1,4 | 1 | BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Temel kavramlar. Kütle, enerji korunumu ve dengeleri. Akışkanlar. Isı iletimi. Temel iletkenlik. Sabit ısı iletimi. Isı değiştiriciler. Balıkların konserve yapımında sterilizasyon. Kurutma, ayırma, öğütme ve parçalama işlemleri. Karıştırma. Balık işleme endüstrisi. Kalite kontrolü. Su ürünleri işleme tesislerinde optimizasyon. |
|
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Su ürünlerinde kalite kontrolü. | | Hafta 2 | Soğuk depolama ile ilgili tanımlar, soğutma yöntemleri, soğutma makinalarının prensipleri. | | Hafta 3 | Mekanik soğutucular. | | Hafta 4 | Soğutucu sistemlerde temel kavramlar. | | Hafta 5 | Isı kapasitesi ve ısının yayılması. | | Hafta 6 | Soğutucu maddeler ve özellikleri. | | Hafta 7 | Soğutucu sistemlerin yapısı. | | Hafta 8 | Arasınav | | Hafta 9 | Soğuk depolar. | | Hafta 10 | Dondurma sistemleri. | | Hafta 11 | Kurutma yöntemleri. | | Hafta 12 | Mekanik ayırma işlemleri. | | Hafta 13 | Öğütme parçalama işlemleri. | | Hafta 14 | Fabrika temizlik ve hijyeni. | | Hafta 15 | Su ürünleri işleme fabrikalarında optimizasyon. | | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | |
1 | Varlık, C., Uğur, M., Gökoğlu N. ve Gün, H. 1993; Su Ürünlerinde Kalite Kontrol İlke ve Yöntemleri, Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No: 17, İstanbul. | | 2 | Altınkurt, K., Gülyavuz, H. ve Görenoğlu, M. 1983; Soğuk Depolama Tekniği, Milli Eğitim Basımevi, İstanbul. | | 3 | Özkol, N. 1985; Uygulamalı Soğutma Tekniği, Makine Mühendisleri Odası Yayın No: 115, Ankara. | | 4 | Gürses, Ö.L.1986; Gıda İşleme Mühendisliği II, A.Ü. Ziraat Fakültesi Gıda Bilimi ve Teknolojisi ABD, Ankara. | | |
1 | T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 2000; Su Ürünleri Kalite Kontrol El Kitabı, Ankara. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 8 | 25/11/2021 | 1 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 09/01/2021 | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | Sınıf dışı çalışma | 2 | 12 | 24 | Arasınav için hazırlık | 2 | 3 | 6 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 2 | 4 | 8 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 68 |
|