|
FZY6015 | Sindirim Ve Metabolizma | 2+2+0 | AKTS:7.5 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Doktora | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | FİZYOLOJİ ANABİLİM DALI | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Uygulama | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 2 saat uygulama | Öğretim Üyesi | -- | Diğer Öğretim Üyesi | Doç. Dr. Mehmet YILDIRIM, Dr. Mukadder OKUYAN | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Gastrointestinal sistemin temel konularını öğretmek |
Program Kazanımları | BPKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | PK - 1 : | Sindirim sisteminin genel homeostazis bağlamında (su, electrolit, protein, karbonhidrat ...) genel rolünü oğrenir | 1,2,3 | 1,2,3 | PK - 2 : | gastrointestinal motilite ve salgı fonksiyonlarını bilir | 1,2,3 | 1,2,3 | PK - 3 : | Gastrik asit salgı mekanizmalarını farmakolojik hedefler bağlamında bilir | 1,2,3 | 1,2,3 | PK - 4 : | Karaciğer ve safranın sindirim fonksiyonundaki rollerini bilir | 1,2,3 | 1,2,3 | PK - 5 : | "Enterik sinir sistemi" ve "enterik endokrin sistem" hakkında bilgi sahibi olur | 1,2,3 | 1,2,3 | BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),PK : Öğrenim Kazanımı | |
Gastrointestinal işlevlerin genel ilkeleri
Sinirsel kontrol ve Kan dolaşımı
Besinlerin sindirim kanalında taşınması ve karıştırılması
Sindirim kanalında salgı işlevleri
Gastrointestinal kanalda sindirim ve emilim
Gastrointestinal hastalıkların fizyolojisi
Karbonhidrat metabolizması
Lipit metabolizması
Protein metabolizması
Karaciğer fonksiyonları
Beslenmenin düzenlenmesi
Enerji vericiler ve metabolizma hızı |
|
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Gastrointestinal işlevlerin genel ilkeleri
| | Hafta 2 | Sinirsel kontrol ve Kan dolaşımı
| | Hafta 3 | Besinlerin sindirim kanalında taşınması ve karıştırılması
| | Hafta 4 | Sindirim kanalında salgı işlevleri
| | Hafta 5 | Sindirim kanalında salgı işlevleri
| | Hafta 6 | Gastrointestinal kanalda sindirim ve emilim
| | Hafta 7 | Gastrointestinal hastalıkların fizyolojisi
| | Hafta 8 | Arasınav | | Hafta 9 | Karbonhidrat metabolizması
| | Hafta 10 | Lipit metabolizması
| | Hafta 11 | Protein metabolizması
| | Hafta 12 | Sınav | | Hafta 13 | Karaciğer fonksiyonları
| | Hafta 14 | Beslenmenin düzenlenmesi
| | Hafta 15 | Enerji vericiler ve metabolizma hızı | | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | |
1 | Guyton, A.C., Hall, J.E. 2013; Tıbbi Fizyoloji, Nobel Tıp Kitabevi 11.Basım. İstanbul | | 2 | Fox, I.2003; Human Physiology,The McGraw-Hill Companies, Eighth Edition. USA | | 3 | Vanders Human Physiology, Widmaier, Raff, Strang; 2007; McGraww Hill Int Edition | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 8 | 10/11/2009 | 1 | 30 | Sözlü sınav | 12 | 08/12/2009 | 1 | 20 | Dönem sonu sınavı | 16 | 13/12/2010 | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 3 | 13 | 39 | Laboratuar çalışması | 1 | 13 | 13 | Arasınav için hazırlık | 3 | 8 | 24 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 3 | 8 | 24 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Diğer 1 | 3 | 6 | 18 | Diğer 2 | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 121 |
|