Türkçe | English
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM) - %30 İngilizce
Ders Bilgi Paketi
http://www.muhfak.ktu.edu.tr/makina
Tel: +90 0462 377 2905
MF
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM) - %30 İngilizce
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

ME4000Predictive Maintenance Technigues3+0+0AKTS:6
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüMAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 3 saat teorik
Öğretim ÜyesiDr. Öğr. Üyesi Yunus Emre KARABACAK
Diğer Öğretim Üyesi-
Öğretim Diliİngilizce
StajYok
 
Dersin Amacı:
Bu dersin amacı, kestirimci bakımın temellerini öğretmek, makine hatalarını tespit etmek ve önlemek için gerekli teknikler hakkında bilgi vermek ve pratik uygulamaları tanıtmaktır.
 
Öğrenim KazanımlarıBPKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Kestirimci Bakım Temelleri: Öğrenciler, kestirimci bakımın önemini, yöntemlerini ve uygulama stratejilerini kapsayan prensipleri kapsamlı bir şekilde anlayacaklar.4,51,6,
ÖK - 2 : Makine Arıza Tespiti ve Teşhisi: Öğrenciler, çeşitli makine arızalarını tanımlayabilecek, uygun teşhis tekniklerini uygulayabilecek ve teşhis sonuçlarını yorumlayarak makine sorunlarını etkili bir şekilde giderme becerisi kazanacaklar.4,51,6,
ÖK - 3 : Önleyici Tekniklerin Uygulanması: Öğrenciler, potansiyel makine arızalarını azaltmak için önleyici bakım tekniklerini etkili bir şekilde uygulama becerisi kazanacaklar, böylece ekipmanın optimal performansını ve ömrünü sağlayacaklar.4,51,6,
ÖK - 4 : Uygulamalı Yetkinlik: Öğrenciler, veri toplama sistemlerini, sinyal işleme araçlarını ve ultrasonikler ve kızılötesi termografi gibi diğer kestirimci bakım yöntemlerini kullanarak makine titreşimlerini analiz etmeyi, arızaları tespit etmeyi ve düzeltici önlemleri uygulamayı öğrenecek.4,51,6,
BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Kestirimci bakımın esasları. Titreşimin temelleri. Veri toplama sistemleri. Sinyal işleme ve uygulamaları. Titreşim analizi ile makine hata tespiti. Titreşim kaynaklı hataların düzeltilmesi. Yağ ve parçacık analizi. Diğer kestirimci bakım yöntemleri: Ultrason, Kızılötesi termografi. Pratik uygulamalar.
 
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Kestirimci bakımın tanımı ve önemi, tarihçesi ve gelişimi, temel prensipleri, faydaları ve uygulama alanları.
 Hafta 2Kestirimci bakımın tanımı ve önemi, tarihçesi ve gelişimi, temel prensipleri, faydaları ve uygulama alanları.
 Hafta 3Makine arızalarının sınıflandırılması ve örnekleri, arıza tespiti için kullanılan temel teknikler ve ekipmanlar, arıza teşhisi süreci ve yöntemleri, teşhis sonuçlarının yorumlanması ve makine sorunlarının giderilmesi.
 Hafta 4Makine arızalarının sınıflandırılması ve örnekleri, arıza tespiti için kullanılan temel teknikler ve ekipmanlar, arıza teşhisi süreci ve yöntemleri, teşhis sonuçlarının yorumlanması ve makine sorunlarının giderilmesi.
 Hafta 5Önleyici bakımın önemi ve prensipleri, önleyici bakım planlaması ve uygulanması, bakım stratejileri ve en iyi uygulamalar.
 Hafta 6Önleyici bakımın önemi ve prensipleri, önleyici bakım planlaması ve uygulanması, bakım stratejileri ve en iyi uygulamalar.
 Hafta 7Veri toplama sistemlerinin kullanımı, sinyal işleme araçlarının temelleri, ultrasonik ve kızılötesi termografi gibi kestirimci bakım yöntemlerinin pratik uygulamaları.
 Hafta 8Veri toplama sistemlerinin kullanımı, sinyal işleme araçlarının temelleri, ultrasonik ve kızılötesi termografi gibi kestirimci bakım yöntemlerinin pratik uygulamaları.
 Hafta 9Arasınav
 Hafta 10Titreşimin temel prensipleri, titreşim analizi yöntemleri, makine hatalarının titreşim analizi ile tespiti ve teşhisi.
 Hafta 11Titreşimin temel prensipleri, titreşim analizi yöntemleri, makine hatalarının titreşim analizi ile tespiti ve teşhisi.
 Hafta 12Yağ analizi ve önemi, parçacık analizi yöntemleri, yağ ve parçacık analizinin makine bakımında rolü.
 Hafta 13Ultrasonik muayene, kızılötesi termografi ve diğer ileri kestirimci bakım yöntemlerinin tanıtımı ve uygulamaları.
 Hafta 14Ultrasonik muayene, kızılötesi termografi ve diğer ileri kestirimci bakım yöntemlerinin tanıtımı ve uygulamaları.
 Hafta 15Öğrencilerin kestirimci bakım yöntemlerini uygulayarak makine hatalarını tespit etme ve çözme yeteneklerini geliştirmeleri için pratik bir projenin sunumu.
 Hafta 16Final sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Randall, R. B. 2021; Vibration-based condition monitoring: industrial, automotive and aerospace applications, John Wiley & Sons.
2Mohanty, A. R. 2014; Machinery condition monitoring: Principles and practices, CRC Press.
 
İlave Kaynak
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 09 17/04/2024 2,00 25
Ödev 15 28/05/2024 25
Dönem sonu sınavı 16 04/06/2024 2,00 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 3 14 42
Arasınav için hazırlık 2 5 10
Arasınav 2 1 2
Ödev 2 12 24
Dönem sonu sınavı için hazırlık 2 5 10
Dönem sonu sınavı 2 1 2
Toplam Çalışma Yükü90