|
MM2008 | Girişimcilik | 2+0+0 | AKTS:4 | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | Ders Duzeyi | Lisans | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Grup çalışması, Uygulama | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik | Öğretim Üyesi | Dr. Öğr. Üyesi Kemal ÇAKAR | Diğer Öğretim Üyesi | | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Girişimcilik konusunda temel bilgiler vermek, girişimciliğin yöntem ve tekniklerini öğretmek, uygulama çalışmalarıyla öğrencilerin iş planı hazırlama kapasitesine katkıda bulunmak. |
Öğrenim Kazanımları | BPKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | İş fikirlerinin hayata geçirilmesi süreçlerini yönetme konusunda bilgi sahibi olur. | 10 | 1, | ÖK - 2 : | Girişimcilikte başarı ve başarısızlık faktörleri hakkında geniş bilgi sahibi olur. | 10 | 1, | ÖK - 3 : | İş fikri için uygun iş modelini tasarlayabilir. | 10 | 1,6, | ÖK - 4 : | İş fikri için iş planı hazırlayabilir. | 10 | 1,6, | BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Girişimciliğin tanımı, girişimcinin sahip olması gereken özellikler, şirketlerin hukuki yapıları, inovasyon, iş fikirleri, iç girişimcilik, iş modeli, iş planı oluşturma, talep tahmini, tesis planlama, pazarlama, finansal kaynak bulma ve yönetme |
|
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Girişimciliğin Tarihsel Gelişimi, Girişimci Tanımı, | | Hafta 2 | Üretim Faktörleri, Girişimciliği Önemli Kılan Unsurlar, Girişimciliği Etkileyen Faktörler | | Hafta 3 | Girişimcilik Özellikleri, Girişimcilikte Başarı ve Başarısızlık Faktörleri, | | Hafta 4 | İç Girişimcilik | | Hafta 5 | İnovasyon nedir? İnovasyon Çeşitleri | | Hafta 6 | İş Modeli, İş Modeli Unsurları, İş Modeli Kanvası
| | Hafta 7 | HUKUKİ YAPI: Şirket Türleri, Kuruluş İşlemleri, Diğer Girişimcilik Seçenekleri | | Hafta 8 | Franchising (İmtiyaz Hakkı), Franchising?te Temel İlkeler, Franchising Anlaşmasında Önemli Konular | | Hafta 9 | Ara Sınav | | Hafta 10 | Fizibilite Analizi, Sektörel, teknik ve mali değerlendirmeler, Fizibilite / Yapılabilirlik Çalışmasının Aşamaları | | Hafta 11 | İş Planı: İş Planının Kapsamı, İş Planı Hazırlanmasında Temel İlkeler | | Hafta 12 | İş Planı: Üretim Planı, Üretim Süreci, Makine-Ekipman, Hammadde-Malzeme, İş Gücü, İş Yeri Seçimi, Tesis Yerleşimi | | Hafta 13 | İş Planı: Pazarlama Planı ve Yönetim Planı | | Hafta 14 | İş Planı: Finansal Plan | | Hafta 15 | Öğrenci Sunumu | | Hafta 16 | Yıl Sonu Sınavı | | |
1 | Gürol, M.A. 2006, Küresel Arenada Girişimci ve Girişimcilik, Gazi Kitapevi, Ankara | | 2 | Çelik, A., Akgemci, T. 2010, Girişimcilik Kültürü ve KOBİ'ler, Gazi Kitapevi, Ankara | | 3 | Hougaard S., 2004, The Business Idea The Early Stages of Entrepreneurship, Springer | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 24/04/2024 | 1 | 30 | Ödev | 15 | 28/05/2024 | 0,5 | 20 | Dönem sonu sınavı | 16 | 13/06/2024 | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | Sınıf dışı çalışma | 2 | 14 | 28 | Arasınav için hazırlık | 3 | 1 | 3 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Ödev | 6 | 2 | 12 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 3 | 2 | 6 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 79 |
|