Türkçe | English
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM) - %30 İngilizce
Ders Bilgi Paketi
http://www.muhfak.ktu.edu.tr/makina
Tel: +90 0462 377 2905
MF
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM) - %30 İngilizce
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MM2008Girişimcilik2+0+0AKTS:4
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüMAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze , Grup çalışması, Uygulama
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik
Öğretim ÜyesiDr. Öğr. Üyesi Kemal ÇAKAR
Diğer Öğretim Üyesi
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Girişimcilik konusunda temel bilgiler vermek, girişimciliğin yöntem ve tekniklerini öğretmek, uygulama çalışmalarıyla öğrencilerin iş planı hazırlama kapasitesine katkıda bulunmak.
 
Öğrenim KazanımlarıBPKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : İş fikirlerinin hayata geçirilmesi süreçlerini yönetme konusunda bilgi sahibi olur.101,
ÖK - 2 : Girişimcilikte başarı ve başarısızlık faktörleri hakkında geniş bilgi sahibi olur. 101,
ÖK - 3 : İş fikri için uygun iş modelini tasarlayabilir.101,6,
ÖK - 4 : İş fikri için iş planı hazırlayabilir.101,6,
BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Girişimciliğin tanımı, girişimcinin sahip olması gereken özellikler, şirketlerin hukuki yapıları, inovasyon, iş fikirleri, iç girişimcilik, iş modeli, iş planı oluşturma, talep tahmini, tesis planlama, pazarlama, finansal kaynak bulma ve yönetme
 
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Girişimciliğin Tarihsel Gelişimi, Girişimci Tanımı,
 Hafta 2Üretim Faktörleri, Girişimciliği Önemli Kılan Unsurlar, Girişimciliği Etkileyen Faktörler
 Hafta 3Girişimcilik Özellikleri, Girişimcilikte Başarı ve Başarısızlık Faktörleri,
 Hafta 4İç Girişimcilik
 Hafta 5İnovasyon nedir? İnovasyon Çeşitleri
 Hafta 6İş Modeli, İş Modeli Unsurları, İş Modeli Kanvası
 Hafta 7HUKUKİ YAPI: Şirket Türleri, Kuruluş İşlemleri, Diğer Girişimcilik Seçenekleri
 Hafta 8Franchising (İmtiyaz Hakkı), Franchising?te Temel İlkeler, Franchising Anlaşmasında Önemli Konular
 Hafta 9Ara Sınav
 Hafta 10Fizibilite Analizi, Sektörel, teknik ve mali değerlendirmeler, Fizibilite / Yapılabilirlik Çalışmasının Aşamaları
 Hafta 11İş Planı: İş Planının Kapsamı, İş Planı Hazırlanmasında Temel İlkeler
 Hafta 12İş Planı: Üretim Planı, Üretim Süreci, Makine-Ekipman, Hammadde-Malzeme, İş Gücü, İş Yeri Seçimi, Tesis Yerleşimi
 Hafta 13İş Planı: Pazarlama Planı ve Yönetim Planı
 Hafta 14İş Planı: Finansal Plan
 Hafta 15Öğrenci Sunumu
 Hafta 16Yıl Sonu Sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
 
İlave Kaynak
1Gürol, M.A. 2006, Küresel Arenada Girişimci ve Girişimcilik, Gazi Kitapevi, Ankara
2Çelik, A., Akgemci, T. 2010, Girişimcilik Kültürü ve KOBİ'ler, Gazi Kitapevi, Ankara
3Hougaard S., 2004, The Business Idea The Early Stages of Entrepreneurship, Springer
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 24/04/2024 1 30
Ödev 15 28/05/2024 0,5 20
Dönem sonu sınavı 16 13/06/2024 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Sınıf dışı çalışma 2 14 28
Arasınav için hazırlık 3 1 3
Arasınav 1 1 1
Ödev 6 2 12
Dönem sonu sınavı için hazırlık 3 2 6
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü79