|
BTB7111 | Stok.Korun.Ve A.A.A.B.O.B.P | 3+0+0 | AKTS:7.5 | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | Ders Duzeyi | Doktora | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 3 saat teorik | Öğretim Üyesi | -- | Diğer Öğretim Üyesi | Yok | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | AB Ortak Balıkçılık politikasını tanıtmak, Türkiye'de balıkçılık sektörünün yasal, yapısal ve işlevsel unsurlarını dikkate alarak karşılaştırmalı yaklaşımlarla eksikleri ortaya koymak, stokların korunarak avcılığı düzenleyen balıkçılık yönetim planlarının hazırlanması konusunda bilgilendirilmelerini sağlamak |
Program Kazanımları | BPKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | PK - 1 : | üyelik süreci içinde olduğumuz AB Ortak Balıkçılık Politikasını ve temel prensiplerini kavrayabilirler, | 1,3,4,5,6 | | PK - 2 : | işletilen stokların korunması ve optimum avcılık dengesini açıklayabilirler, | 1,3,4,5,6 | | PK - 3 : | gıda, istihdam ve aşırı yatırımların önlenmesi amacıyla kaynakların nasıl sürdürülebilir kullanılması gerektiğini değerlendirebilirler, | 1,3,4,5,6 | | PK - 4 : | çevrenin balıkçılık kaynaklı kirlilikten korunması için alınması gereken önlemleri kavrayabilirler, | 1,3,4,5,6 | | PK - 5 : | Türkiye'deki uygulamalarla AB ülkelerindeki uygulamaları karşılaştırabilirler. | 1,3,4,5,6 | | BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),PK : Öğrenim Kazanımı | |
Avrupa Birliğinde balıkçılık sektörü. Balıkçılıkta genel politikalar. Stokların korunması ve bilinçli avcılık. Av miktarının sınırlandırılması. Seçici avcılık. Av sahalarının yönetimi. Balıkçılık sektörünün yeniden yapılandırılması. Yasal yaptırımlar. Balıkçılık ve çevre. |
|
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Avrupa Birliğinde balıkçılık sektörü. | | Hafta 2 | Balıkçılıkta genel politikalar. | | Hafta 3 | Stokların korunması ve bilinçli avcılık. | | Hafta 4 | Av miktarının sınırlandırılması. | | Hafta 5 | Seçici avcılık, av sahalarının yönetimi. | | Hafta 6 | Balıkçılık sektörünün yeniden yapılandırılması. | | Hafta 7 | 1. Ara sınav
1st Examination
| | Hafta 8 | Arasınav | | Hafta 9 | Balıkçılık ve çevre. | | Hafta 10 | Avrupa Birliği Ortak Balıkçılık Politikası | | Hafta 11 | 2. Arasınav
| | Hafta 12 | ABOBP ve Çevre İlişkisi | | Hafta 13 | AB'ye uyum süreci | | Hafta 14 | AB'ye uyum sürecinde gelinen nokta | | Hafta 15 | Telafi Haftası ve Özür Sınavı
| | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | |
1 | Çelikkale, M.S., Düzgüneş, E., Okumuş, İ. 1999. Türkiye Su Ürünleri Sektörü ve Avrupa Birliği ile Entegrasyonu, İstanbul Ticaret Odası Yayın No: 1999-63, 533 s. İstanbul.
| | 2 | Avrupa Birliği Balıkçılık Müktesebatı Rehberi, 2007. Eurohorizons Danışmanlık ve İletişim, İstanbul. Bandırma Ticaret Odası, 287 s.
| | 3 | Diffey, S. Türk Su Ürünleri Sektörünün AB Müktesebatına Uyumunu Desteklemek İçin Teknik Yardım. 2007. Su Ürünleri Avcılığı ve Yetiştiriciliği Sektör Çalışması Nihai Rapor. Su Ürünleri Müktesebatı Uyum Grubu Raporu. Proje No: Europa aid/117294/D/SV/TR. 195 s.
| | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 8 | 16/04/2010 | 2 | 30 | Yıl içi çalışma | 12 | 25/05/2010 | 2 | 20 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 3 | 14 | 42 | Sınıf dışı çalışma | 0 | 0 | 0 | Laboratuar çalışması | 0 | 0 | 0 | Arasınav için hazırlık | 5 | 2 | 10 | Uygulama | 0 | 0 | 0 | Ödev | 0 | 0 | 0 | Proje | 0 | 0 | 0 | Kısa sınav | 0 | 0 | 0 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 10 | 1 | 10 | Dönem sonu sınavı | 2 | 1 | 2 | Toplam Çalışma Yükü | | | 64 |
|