|
BTBL7251 | Su Kalitesi ve Analiz Yöntemleri | 3+0+0 | AKTS:7.5 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Doktora | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 3 saat teorik | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Nigar ALKAN | Diğer Öğretim Üyesi | Yok | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Kullanım amacına göre su kalite kriterlerinin belirlenmesi ve analiz yöntemlerinin öğrenilmesi. |
Program Kazanımları | BPKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | PK - 1 : | kullanım amacına göre su kalitesinin önemini öğrenir. | 3,4 | 1 | PK - 2 : | Su kalite kriter parametrelerini ve yöntemleri öğrenir. | 3,4,6 | 1 | PK - 3 : | Spektrofotometrik yöntemleri öğrenir. | 3,4,6 | 1 | PK - 4 : | Suyun fizikokimyasal özelliklerini öğrenir. | 3,4 | 1 | BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),PK : Öğrenim Kazanımı | |
Suyun genel yapısı,Lambert- beer kanunu, Reaksiyon hızı üzerinde sıcaklık ve katalizör vb'nin etkisi, İyonik kuvvetlerin etkisi ile pH , Karbonat sistemleri;,Kültür balıkcılığında su analizleri, Elektrokimyasal ölçümler, Su kalitesinde kullanılan alet ve malzemeler, spektrofotometrik yöntemler, suyun fiziko-kimyasal özellikleri, besleyici elementler. |
|
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Su Kalitesinin Önemi , Bilimsel yönleriyle su, Su kalitesinde kullanılan alet ve malzemeler ,Spektrofotometrik yöntemler, Çözelti hazırlama yöntemleri | | Hafta 2 | Suyun fiziko- kimyasal özellikleri, sıcaklık, akıntılar, yoğunluk, optik özellik(ışık), gel- git, bulanıklık | | Hafta 3 | Çözünmüş gazlar, Azot, oksijen, çözünmüş oksijen tayini, hidrojen sülfür ve hidrojen sülfür tayini, Kimyasal oksijen ihtiyacı, biyokimyasal oksijen ihtiyacı | | Hafta 4 | Suların sertliği, Sertlik dereceleri, ölçülmesi, karbondioksit ve karbondioksit tayini | | Hafta 5 | pH ve pH ölçülmesi, Alkalinite ve Alkalinite tayini | | Hafta 6 | Tuzluluk ve tuzluluk tayini, İletkenlik ve iletkenlik tayini | | Hafta 7 | Besleyici elementler, Azot devri ve fitoplanktonların azotu absorplaması, nitrifikasyon ve denitrifikasyon, Azotun rejenerasyonu | | Hafta 8 | Arasınav | | Hafta 9 | Nitrit ve nitrat tayini | | Hafta 10 | Akuakültür yapılacak suyun seçimi, analiz için parametrelerin seçimi, Tatlı su ve deniz balıkları için geçerli su kalite kriterleri | | Hafta 11 | Klorofiller ve klorofil tayini ,Organik maddeler ve organik madde tayini | | Hafta 12 | Ödev, Organik maddeler ve Organik madde tayini | | Hafta 13 | Sularda kirlenme çeşitleri ve bakteriyolojik kontrol | | Hafta 14 | Toksik Maddelerle kirlenmiş suların balıklar ve balıkların yararlandıkları canlılar üzerine etkileri- etki sınırları | | Hafta 15 | Mazeret ve Telafi haftası | | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | |
1 | Egemen. Ö., Sunlu. U.1996;Su Kalitesi Ders Kitabı. Ege Üniversitesi, Bornova- İzmir | | 2 | Dikman, E., 1996; Kimyasal Analiz Metotları. Çözelti Kimyası, Volümetri, Enstrümental Analiz.Üniv. Yay. 144s, Ankara | | 3 | Tanyolaç, J., 1993;Limnoloji. Hatiboğlu Yayınevi, 263s,Ankara | | |
1 | Martın, D.F., 1972; Marine Chemistry. Vol. 1 Marcel- Dekker Inc.389p,New York | | 2 | Parsons, T.R., Matıa, Y., Lallı, C.M., 1984;A Manual of Chemical and Biological Methods for Seawater Analysis. Pergamon Press.173p, New York | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 8 | 06/04/2012 | 1 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 30/05/2012 | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 3 | 14 | 42 | Sınıf dışı çalışma | 3 | 14 | 42 | Arasınav için hazırlık | 2 | 10 | 20 | Arasınav | 2 | 1 | 2 | Ödev | 6 | 10 | 60 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 3 | 11 | 33 | Dönem sonu sınavı | 2 | 1 | 2 | Toplam Çalışma Yükü | | | 201 |
|