Türkçe | English
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI
DOKTORA
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/fbebalikcilik
Tel: +90 0462 7522805
FBE
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI / DOKTORA
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

BTBL7251Su Kalitesi ve Analiz Yöntemleri3+0+0AKTS:7.5
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiDoktora
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüBALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 3 saat teorik
Öğretim ÜyesiProf. Dr. Nigar ALKAN
Diğer Öğretim ÜyesiYok
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Kullanım amacına göre su kalite kriterlerinin belirlenmesi ve analiz yöntemlerinin öğrenilmesi.
 
Program KazanımlarıBPKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
PK - 1 : kullanım amacına göre su kalitesinin önemini öğrenir.3,41
PK - 2 : Su kalite kriter parametrelerini ve yöntemleri öğrenir.3,4,61
PK - 3 : Spektrofotometrik yöntemleri öğrenir.3,4,61
PK - 4 : Suyun fizikokimyasal özelliklerini öğrenir.3,41
BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),PK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Suyun genel yapısı,Lambert- beer kanunu, Reaksiyon hızı üzerinde sıcaklık ve katalizör vb'nin etkisi, İyonik kuvvetlerin etkisi ile pH , Karbonat sistemleri;,Kültür balıkcılığında su analizleri, Elektrokimyasal ölçümler, Su kalitesinde kullanılan alet ve malzemeler, spektrofotometrik yöntemler, suyun fiziko-kimyasal özellikleri, besleyici elementler.
 
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Su Kalitesinin Önemi , Bilimsel yönleriyle su, Su kalitesinde kullanılan alet ve malzemeler ,Spektrofotometrik yöntemler, Çözelti hazırlama yöntemleri
 Hafta 2Suyun fiziko- kimyasal özellikleri, sıcaklık, akıntılar, yoğunluk, optik özellik(ışık), gel- git, bulanıklık
 Hafta 3Çözünmüş gazlar, Azot, oksijen, çözünmüş oksijen tayini, hidrojen sülfür ve hidrojen sülfür tayini, Kimyasal oksijen ihtiyacı, biyokimyasal oksijen ihtiyacı
 Hafta 4Suların sertliği, Sertlik dereceleri, ölçülmesi, karbondioksit ve karbondioksit tayini
 Hafta 5pH ve pH ölçülmesi, Alkalinite ve Alkalinite tayini
 Hafta 6Tuzluluk ve tuzluluk tayini, İletkenlik ve iletkenlik tayini
 Hafta 7Besleyici elementler, Azot devri ve fitoplanktonların azotu absorplaması, nitrifikasyon ve denitrifikasyon, Azotun rejenerasyonu
 Hafta 8Arasınav
 Hafta 9Nitrit ve nitrat tayini
 Hafta 10Akuakültür yapılacak suyun seçimi, analiz için parametrelerin seçimi, Tatlı su ve deniz balıkları için geçerli su kalite kriterleri
 Hafta 11Klorofiller ve klorofil tayini ,Organik maddeler ve organik madde tayini
 Hafta 12Ödev, Organik maddeler ve Organik madde tayini
 Hafta 13Sularda kirlenme çeşitleri ve bakteriyolojik kontrol
 Hafta 14Toksik Maddelerle kirlenmiş suların balıklar ve balıkların yararlandıkları canlılar üzerine etkileri- etki sınırları
 Hafta 15Mazeret ve Telafi haftası
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Egemen. Ö., Sunlu. U.1996;Su Kalitesi Ders Kitabı. Ege Üniversitesi, Bornova- İzmir
2Dikman, E., 1996; Kimyasal Analiz Metotları. Çözelti Kimyası, Volümetri, Enstrümental Analiz.Üniv. Yay. 144s, Ankara
3Tanyolaç, J., 1993;Limnoloji. Hatiboğlu Yayınevi, 263s,Ankara
 
İlave Kaynak
1Martın, D.F., 1972; Marine Chemistry. Vol. 1 Marcel- Dekker Inc.389p,New York
2Parsons, T.R., Matıa, Y., Lallı, C.M., 1984;A Manual of Chemical and Biological Methods for Seawater Analysis. Pergamon Press.173p, New York
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 8 06/04/2012 1 50
Dönem sonu sınavı 16 30/05/2012 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 3 14 42
Sınıf dışı çalışma 3 14 42
Arasınav için hazırlık 2 10 20
Arasınav 2 1 2
Ödev 6 10 60
Dönem sonu sınavı için hazırlık 3 11 33
Dönem sonu sınavı 2 1 2
Toplam Çalışma Yükü201