Türkçe | English
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI
DOKTORA
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/fbebalikcilik
Tel: +90 0462 7522805
FBE
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI / DOKTORA
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

BTBL7370Gıda Üretiminde Yenilikler3+0+0AKTS:7.5
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiDoktora
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüBALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 3 saat teorik
Öğretim Üyesi--
Diğer Öğretim ÜyesiProf. Dr. Sevim KÖSE
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Öğrencilere pazarlama ve tüketici bilimlerini işleme, lojistik ve bilgi teknolojisi gibi teknolojik unsurlarla bütünleştirmesini ve yeni gıda ürünü geliştirmenin zincir odaklı bir yaklaşımla nasıl yer alacağına dair entegre bir bakış açısı sunmayı amaçlamaktadır. Ayrıca gıda sisteminin çevrelerindeki değişimlerin, değişen tüketici, gıda güvenliğiyle ilgili artan endişeler ve insan beslenmesindeki yeni anlayışlar gibi gıda yeniliklerindeki değişimlere de dikkat çekmektedir. Bu bilgiler yardımı ile öğrencilere su ürünleri işleme sanayine yeni ürün geliştirme ve tasarlama yönünde katkı sağlayacaktır.
 
Program KazanımlarıBPKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
PK - 1 : İnovasyonu tanımlar
PK - 2 : Gıdalardaki inovasyon hakkında yeni yaklaşımlar öğrenir
PK - 3 : Su ürünleri alanında ilgili yeni ürün fikirleri ortaya çıkarır
PK - 4 : Yeni çıkacak ürünü üretici ve tüketici açısından değerlendirir
BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),PK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
İnovasyon (yenilik) nedir?, İnovasyon tanımı; Gıdalarda inovasyon ile tüketici davranışı: kalite algısı ve karar verme; Tüketici odaklı yeni ürün geliştirme, Gıda güvenliği ve tüketici davranışı, Fonksiyonel gıdaların tanımı, Gıda endüstrisinde teknolojik yenilikler, Gıda kalitesi ve Gıda zincirleri, Ürün tasarımı, Gıda üretimi: Sistem inovasyonundaki eğilimler, Gıda İşlemede gelişmeler, Gıda ambalajında gelişmeler, Gıda endüstrisi için imkanlar ve zorluklar, Gıda kalite yönetimi ve inovasyon gibi konuları içermektedir.
 
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1İnovasyon nedir? İnovasyon'un tanımı
 Hafta 2Gıdalarda inovasyon ile tüketici davranışı: Kalite algısı ve karar verme
 Hafta 3Tüketici odaklı yeni ürün geliştirme
 Hafta 4Gıda güvenliği ve tüketici davranışı
 Hafta 5Fonksiyonel gıdaların tanımı
 Hafta 6Gıda endüstrisinde teknolojik yenilikler
 Hafta 7Gıda kalitesi ve Gıda zincirleri
 Hafta 8Su ürünleri işleme sanayi için yeni ürün geliştirme
 Hafta 9Ara sınav
 Hafta 10Gıda üretimi: Sistem inovasyonundaki eğilimler
 Hafta 11Gıda İşlemede gelişmeler
 Hafta 12Gıda ambalajında gelişmeler
 Hafta 13Gıda endüstrisi için imkanlar ve zorluklar
 Hafta 14Gıda kalite yönetimi ve inovasyon
 Hafta 15Değerlendirme
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Jongen, W.M.F. and Meulenberg, M.T.G. Innovation in agri-food system, Wageningen Academic Publishers The Netherlands, 2005.
 
İlave Kaynak
1Genç, İ.Y., Esteves, E. And Diler, A. Quality and Safety Maintenance and Applications, Nova Science Publishers, New York. 2016.
2Hocanın ders notları
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 05/04/2019 45 50
Sunum 2
3
4
5
6
7
8
10
11
12
13
14
Ödev 2
3
4
5
6
7
8
10
11
12
13
14
Dönem sonu sınavı 16 25/05/2019 45 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Sınıf dışı çalışma 2 5 10
Arasınav için hazırlık 2 5 10
Arasınav 2 1 2
Dönem sonu sınavı için hazırlık 3 5 15
Dönem sonu sınavı 1 3 3
Toplam Çalışma Yükü40