|
BTBL7370 | Gıda Üretiminde Yenilikler | 3+0+0 | AKTS:7.5 | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | Ders Duzeyi | Doktora | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 3 saat teorik | Öğretim Üyesi | -- | Diğer Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Sevim KÖSE | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Öğrencilere pazarlama ve tüketici bilimlerini işleme, lojistik ve bilgi teknolojisi gibi teknolojik unsurlarla bütünleştirmesini ve yeni gıda ürünü geliştirmenin zincir odaklı bir yaklaşımla nasıl yer alacağına dair entegre bir bakış açısı sunmayı amaçlamaktadır. Ayrıca gıda sisteminin çevrelerindeki değişimlerin, değişen tüketici, gıda güvenliğiyle ilgili artan endişeler ve insan beslenmesindeki yeni anlayışlar gibi gıda yeniliklerindeki değişimlere de dikkat çekmektedir. Bu bilgiler yardımı ile öğrencilere su ürünleri işleme sanayine yeni ürün geliştirme ve tasarlama yönünde katkı sağlayacaktır. |
Program Kazanımları | BPKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | PK - 1 : | İnovasyonu tanımlar | | | PK - 2 : | Gıdalardaki inovasyon hakkında yeni yaklaşımlar öğrenir | | | PK - 3 : | Su ürünleri alanında ilgili yeni ürün fikirleri ortaya çıkarır | | | PK - 4 : | Yeni çıkacak ürünü üretici ve tüketici açısından değerlendirir | | | BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),PK : Öğrenim Kazanımı | |
İnovasyon (yenilik) nedir?, İnovasyon tanımı; Gıdalarda inovasyon ile tüketici davranışı: kalite algısı ve karar verme; Tüketici odaklı yeni ürün geliştirme, Gıda güvenliği ve tüketici davranışı, Fonksiyonel gıdaların tanımı, Gıda endüstrisinde teknolojik yenilikler, Gıda kalitesi ve Gıda zincirleri, Ürün tasarımı, Gıda üretimi: Sistem inovasyonundaki eğilimler, Gıda İşlemede gelişmeler, Gıda ambalajında gelişmeler, Gıda endüstrisi için imkanlar ve zorluklar, Gıda kalite yönetimi ve inovasyon gibi konuları içermektedir. |
|
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | İnovasyon nedir? İnovasyon'un tanımı | | Hafta 2 | Gıdalarda inovasyon ile tüketici davranışı: Kalite algısı ve karar verme | | Hafta 3 | Tüketici odaklı yeni ürün geliştirme | | Hafta 4 | Gıda güvenliği ve tüketici davranışı | | Hafta 5 | Fonksiyonel gıdaların tanımı | | Hafta 6 | Gıda endüstrisinde teknolojik yenilikler | | Hafta 7 | Gıda kalitesi ve Gıda zincirleri | | Hafta 8 | Su ürünleri işleme sanayi için yeni ürün geliştirme | | Hafta 9 | Ara sınav | | Hafta 10 | Gıda üretimi: Sistem inovasyonundaki eğilimler | | Hafta 11 | Gıda İşlemede gelişmeler | | Hafta 12 | Gıda ambalajında gelişmeler | | Hafta 13 | Gıda endüstrisi için imkanlar ve zorluklar | | Hafta 14 | Gıda kalite yönetimi ve inovasyon | | Hafta 15 | Değerlendirme | | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | |
1 | Jongen, W.M.F. and Meulenberg, M.T.G. Innovation in agri-food system, Wageningen Academic Publishers The Netherlands, 2005. | | |
1 | Genç, İ.Y., Esteves, E. And Diler, A. Quality and Safety Maintenance and Applications, Nova Science Publishers, New York. 2016. | | 2 | Hocanın ders notları | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 05/04/2019 | 45 | 50 | Sunum | 2 3 4 5 6 7 8 10 11 12 13 14 | | | | Ödev | 2 3 4 5 6 7 8 10 11 12 13 14 | | | | Dönem sonu sınavı | 16 | 25/05/2019 | 45 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Sınıf dışı çalışma | 2 | 5 | 10 | Arasınav için hazırlık | 2 | 5 | 10 | Arasınav | 2 | 1 | 2 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 3 | 5 | 15 | Dönem sonu sınavı | 1 | 3 | 3 | Toplam Çalışma Yükü | | | 40 |
|