|
BTB7132 | Su Ürünlerinde Kimyasal Analiz Yöntemleri | 3+0+0 | AKTS:7.5 | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | Ders Duzeyi | Doktora | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Laboratuar Çalışması | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 3 saat teorik | Öğretim Üyesi | Doç. Dr. Bekir TUFAN | Diğer Öğretim Üyesi | Yok | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Bu dersin amacı öğrencilere, taze ve işlenmiş su ürünlerinin örneklenmesini, analizini ve analiz sonuçlarının değerlendirilmesini öğretmektir. |
Program Kazanımları | BPKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | PK - 1 : | taze ve işlenmiş su ürünlerinden örnekleme yapabilirler. | 3,5 | 1 | PK - 2 : | uygun analiz metotlarını seçebilirler. | 3,4,5 | 1 | PK - 3 : | örnekleri analize hazırlayabilirler. | 3,5 | 1 | PK - 4 : | su ürünleri örneklerini analiz edebilirler. | 3,5 | 1 | PK - 5 : | analiz sonuçlarını değerlendirebilir ve yorumlayabilirler. | 3,5 | 1 | BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),PK : Öğrenim Kazanımı | |
Taze ve işlenmiş su ürünlerinde örnekleme ve örneklerin muhafazası. Analiz metotlarının seçimi. Örneklerin analize hazırlanması. Su ürünleri analizlerinde kullanılacak çözeltilerin hazırlanması. Su ürünlerinin kimyasal analizleri. Sonuçların değerlendirilmesi ve yorumlanması. |
|
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Su ürünlerinin kimyasal yapıları.
| | Hafta 2 | Çözelti hazırlama ve çözeltilerin ayarlanması.
| | Hafta 3 | Spektroskopinin temel prensipleri
| | Hafta 4 | Ultraviyole, görülür bölge ve floresan spektroskopisi.
| | Hafta 5 | Atomik absorbsiyon ve emisyon spektroskopisi.
| | Hafta 6 | Kromatogarfi.
| | Hafta 7 | Yüksek performanslı sıvı kromatografisi.
| | Hafta 8 | Arasınav | | Hafta 9 | Gaz kromatogarfisi.
| | Hafta 10 | Örnekleme ve örnek hazırlama.
| | Hafta 11 | Nem, toplam katı ve kül analizi.
| | Hafta 12 | Ham yağ analizi.
| | Hafta 13 | Protein ve karbohidrat analizi.
| | Hafta 14 | Su ürünlerinde fiziksel ve kimyasal kalite parametrelerinin tayini.
| | Hafta 15 | Veri değerlendirme.
| | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | |
1 | Varlık, C., Uğur, M., Gökoğlu N. ve Gün, H. 1993; Su Ürünlerinde Kalite Kontrol İlke ve Yöntemleri, Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No: 17, İstanbul. | | 2 | T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 2000; Su Ürünleri Kalite Kontrol El Kitabı, Ankara.
| | 3 | Nielsen, S.S.2003; Food Analysis, Amazon, 557 s.
| | 4 | Nielsen, S.S.2003; Food Analysis Laboratory Manual, Amazon, 265 s. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 8 | 14/04/2009 | 1,5 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 15/06/2009 | 2 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | Sınıf dışı çalışma | 9 | 14 | 126 | Laboratuar çalışması | 1 | 14 | 14 | Arasınav için hazırlık | 12 | 1 | 12 | Arasınav | 1.5 | 1 | 1.5 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 15 | 1 | 15 | Dönem sonu sınavı | 2 | 2 | 4 | Diğer 1 | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 201.5 |
|