Türkçe | English
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI
DOKTORA
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/fbebalikcilik
Tel: +90 0462 7522805
FBE
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI / DOKTORA
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

BTB7132Su Ürünlerinde Kimyasal Analiz Yöntemleri3+0+0AKTS:7.5
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiDoktora
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüBALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze , Laboratuar Çalışması
Dersin Süresi14 hafta - haftada 3 saat teorik
Öğretim ÜyesiDoç. Dr. Bekir TUFAN
Diğer Öğretim ÜyesiYok
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Bu dersin amacı öğrencilere, taze ve işlenmiş su ürünlerinin örneklenmesini, analizini ve analiz sonuçlarının değerlendirilmesini öğretmektir.
 
Program KazanımlarıBPKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
PK - 1 : taze ve işlenmiş su ürünlerinden örnekleme yapabilirler.3,51
PK - 2 : uygun analiz metotlarını seçebilirler.3,4,51
PK - 3 : örnekleri analize hazırlayabilirler.3,51
PK - 4 : su ürünleri örneklerini analiz edebilirler.3,51
PK - 5 : analiz sonuçlarını değerlendirebilir ve yorumlayabilirler.3,51
BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),PK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Taze ve işlenmiş su ürünlerinde örnekleme ve örneklerin muhafazası. Analiz metotlarının seçimi. Örneklerin analize hazırlanması. Su ürünleri analizlerinde kullanılacak çözeltilerin hazırlanması. Su ürünlerinin kimyasal analizleri. Sonuçların değerlendirilmesi ve yorumlanması.
 
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Su ürünlerinin kimyasal yapıları.
 Hafta 2Çözelti hazırlama ve çözeltilerin ayarlanması.
 Hafta 3Spektroskopinin temel prensipleri
 Hafta 4Ultraviyole, görülür bölge ve floresan spektroskopisi.
 Hafta 5Atomik absorbsiyon ve emisyon spektroskopisi.
 Hafta 6Kromatogarfi.
 Hafta 7Yüksek performanslı sıvı kromatografisi.
 Hafta 8Arasınav
 Hafta 9Gaz kromatogarfisi.
 Hafta 10Örnekleme ve örnek hazırlama.
 Hafta 11Nem, toplam katı ve kül analizi.
 Hafta 12Ham yağ analizi.
 Hafta 13Protein ve karbohidrat analizi.
 Hafta 14Su ürünlerinde fiziksel ve kimyasal kalite parametrelerinin tayini.
 Hafta 15Veri değerlendirme.
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Varlık, C., Uğur, M., Gökoğlu N. ve Gün, H. 1993; Su Ürünlerinde Kalite Kontrol İlke ve Yöntemleri, Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No: 17, İstanbul.
2T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 2000; Su Ürünleri Kalite Kontrol El Kitabı, Ankara.
3Nielsen, S.S.2003; Food Analysis, Amazon, 557 s.
4Nielsen, S.S.2003; Food Analysis Laboratory Manual, Amazon, 265 s.
 
İlave Kaynak
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 8 14/04/2009 1,5 50
Dönem sonu sınavı 16 15/06/2009 2 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Sınıf dışı çalışma 9 14 126
Laboratuar çalışması 1 14 14
Arasınav için hazırlık 12 1 12
Arasınav 1.5 1 1.5
Dönem sonu sınavı için hazırlık 15 1 15
Dönem sonu sınavı 2 2 4
Diğer 1 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü201.5