|
BTBL7230 | Yetiştiriciliğin Temel Esasları | 3+0+0 | AKTS:7.5 | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | Ders Duzeyi | Doktora | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Grup çalışması | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 3 saat teorik | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Nadir BAŞÇINAR | Diğer Öğretim Üyesi | Yok | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Yetiştiriciliğin genel esaslarını öğretmektir. |
Program Kazanımları | BPKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | PK - 1 : | yetiştiriciliğin genel esasları ve Türkiye ve dünyadaki mevcut durumu ve önemi öğrenmiş olurlar. | 2,3,4 | 1 | PK - 2 : | su kaynakları ve yetiştiricilik sistemleri ile su kalitesi kriterlerini öğrenmiş olurlar. | 1,2,3,4 | 1 | PK - 3 : | tür seçimi, üreme, hayat evreleri, büyüme, genetik ve ıslahını öğrenmiş olurlar. | 1,2,3,4 | 1 | PK - 4 : | besin gereksinimleri, rasyon hazırlama ve besleme, hastalıklar ve sağlık yönetimini öğrenmiş olurlar. | 1,2,3,4 | 1 | PK - 5 : | pratik yetiştiricilik uygulamaları; alabalık, çipura levrek, kalkan, orkinos, karides ve sazanı öğrenmiş olurlar. | 1,2,3,4,5,6 | 1 | BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),PK : Öğrenim Kazanımı | |
Yetiştiriciliğin genel esasları. Türkiye ve Dünyadaki mevcut durumu ve önemi. Su kaynakları ve yetiştiricilik sistemleri. Su kalitesi kriterleri. Tür seçimi, üreme, hayat evreleri ve büyüme. Genetik ve ıslah. Besin gereksinimleri, rasyon hazırlama ve besleme. Hastalıklar ve sağlık yönetimi. Ekonomi ve pazarlama. Su ürünleri yetiştiriciliği ve çevresel etkileşimler. Pratik yetiştiricilik uygulamaları: alabalık, çipura, levrek, kalkan, orkinos, karides ve sazan. |
|
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Yetiştiriciliğin genel esasları. Türkiye ve Dünyadaki mevcut durumu ve önemi. | | Hafta 2 | Su kaynakları ve yetiştiricilik sistemleri. Su kalitesi kriterleri.
| | Hafta 3 | Tür seçimi, üreme, hayat evreleri ve büyüme.
| | Hafta 4 | Genetik ve ıslah. | | Hafta 5 | Besin gereksinimleri, rasyon hazırlama ve besleme. | | Hafta 6 | Ekonomi ve pazarlama. | | Hafta 7 | Su ürünleri yetiştiriciliği ve çevresel etkileşimler. | | Hafta 8 | Arasınav | | Hafta 9 | Pratik yetiştiricilik uygulamaları: alabalık
| | Hafta 10 | Pratik yetiştiricilik uygulamaları: çipura | | Hafta 11 | Pratik yetiştiricilik uygulamaları: deniz levreği | | Hafta 12 | Pratik yetiştiricilik uygulamaları: orkinos | | Hafta 13 | Pratik yetiştiricilik uygulamaları: kalkan | | Hafta 14 | Pratik yetiştiricilik uygulamaları: sazan ve karides
| | Hafta 15 | Pratik yetiştiricilik uygulamaları: diğer balık türleri | | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | |
1 | Shepherd, J. , Bromage, N. , Intensive Fish Farming, First Publishing, Billing & Sons Ltd, Worcester, 1988, 404 s. | | |
1 | Avault, J. W. , Fundamentals of Aquaculture, AVA Publishing Company Inc. , 1996, 889 s. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 8 | 20/11/2021 | 1 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 15/01/2022 | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 3 | 14 | 42 | Sınıf dışı çalışma | 8 | 14 | 112 | Arasınav için hazırlık | 10 | 1 | 10 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Ödev | 6 | 6 | 36 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 10 | 1 | 10 | Dönem sonu sınavı | 2 | 1 | 2 | Toplam Çalışma Yükü | | | 213 |
|