Türkçe | English
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI
DOKTORA
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/fbebalikcilik
Tel: +90 0462 7522805
FBE
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI / DOKTORA
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

BTBL7177Seafood Ecolabelling in Marketing3+0+0AKTS:7.5
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiDoktora
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüBALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 3 saat teorik
Öğretim Üyesi--
Diğer Öğretim ÜyesiYok
Öğretim Diliİngilizce
StajYok
 
Dersin Amacı:
Bu dersin amacı lisansüstü öğrencilerini su ürünleri ecolabelling konularında eğiterek çevrenin korunması konularında su ürünleri endüstrüsünü yönlendirmelerini sağlamaktır.
 
Program KazanımlarıBPKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),PK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Su ürünlerinde ecolabelling: temel prensipler. Ecolabelling maliyet konuları, doğal avlanan balıklarda FAO ecolabelling rehberi, Sertifikasyon konuları, Farklı balık türleri ve ürünleri için ticari standartlar, Su ürünleri ecolabelling uygulamasında başarının ölçülmesi, Dünyada su ürünleri ecolabelling uygulamaları için uygulama örnekleri.
 
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Su ürünlerinde ecolabelling: temel prensipler. Ekolabelling çalışması, ekolabelling tipleri, Ekolabelling yönetimi, ve sürdürülebilirlik standartları
 Hafta 2Pazarda ekolabelling'in yeri
 Hafta 3Ecolabelling maliyet konuları: Ekolabel?a sahip ürünlere tüketici talebi ve mali getirisi
 Hafta 4Balıkçılığın sertifikasyonu ile ilgili mali konular
 Hafta 5Doğal avlanan balıklarda FAO ecolabelling rehberi: FAO ekolabelling müzakerelerinin kökenleri
 Hafta 6FAO?nun önerdiği ekolabelling rehberinin geliştirilmesi
 Hafta 7Deniz İdaresi Konseyi Programı
 Hafta 8Ara sınav
 Hafta 9Sertifikasyon konuları: Yetiştiricilikte sertifikasyon
 Hafta 10GLOBALGAP ? Yetiştiricilikte sürdürülebilirlik konusunda tüketici güveninin kazanılması
 Hafta 11Pazara dayalı mekanizmalar ? Balıkçılık yönetiminin geliştirilmesine ihtiyaç var mı? Sürdürülebilir su ürünleri pazarı için global pazarın geliştirilmesi: Ortak su ürünleri tercihleri
 Hafta 12Farklı balık türleri ve ürünleri için ticari standartlar
 Hafta 13Su ürünleri ekolabelling uygulamasında başarının ölçülmesi,
 Hafta 14Küçük ölçekli balıkçılık faaliyetleri için sertifikasyonun yararları
 Hafta 15Dünyada su ürünleri ekolabelling uygulamaları için uygulama örnekleri
 Hafta 16Final Sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Travor Ward, Bruce Philips, 2008. Seafood Ecolabelling, Principals and Practices-, Blackwell Publishing, 444 sayfa
 
İlave Kaynak
1Anna Magera and Sadie Beaton. 2009. Seafood Traceability in Canada: Traceability systems, certification, eco-labeling and standards for achieving sustainable seafood. Ecology Action Center. 48 sayfa
2Rotherham, T. (2005) The Trade and Environmental Effects of Ecolabels: Assessment
3Trade Seafood Industry Directory- http://www.trade-seafood.com/directory/seafood/country/turkey.htm
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 15/11/16 2 30
Sunum 10 24/11/16 1 20
Dönem sonu sınavı 16 13/11/17 2 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 3 14 42
Sınıf dışı çalışma 2 6 12
Laboratuar çalışması 0 0 0
Arasınav için hazırlık 5 1 5
Arasınav 2 1 2
Ödev 5 2 10
Kısa sınav 2 1 2
Dönem sonu sınavı 2 1 2
Toplam Çalışma Yükü75