|
BTBL7177 | Seafood Ecolabelling in Marketing | 3+0+0 | AKTS:7.5 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Doktora | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 3 saat teorik | Öğretim Üyesi | -- | Diğer Öğretim Üyesi | Yok | Öğretim Dili | İngilizce | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Bu dersin amacı lisansüstü öğrencilerini su ürünleri ecolabelling konularında eğiterek çevrenin korunması konularında su ürünleri endüstrüsünü yönlendirmelerini sağlamaktır. |
Program Kazanımları | BPKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),PK : Öğrenim Kazanımı | |
Su ürünlerinde ecolabelling: temel prensipler. Ecolabelling maliyet konuları, doğal avlanan balıklarda FAO ecolabelling rehberi, Sertifikasyon konuları, Farklı balık türleri ve ürünleri için ticari standartlar, Su ürünleri ecolabelling uygulamasında başarının ölçülmesi, Dünyada su ürünleri ecolabelling uygulamaları için uygulama örnekleri. |
|
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Su ürünlerinde ecolabelling: temel prensipler. Ekolabelling çalışması, ekolabelling tipleri, Ekolabelling yönetimi, ve sürdürülebilirlik standartları | | Hafta 2 | Pazarda ekolabelling'in yeri | | Hafta 3 | Ecolabelling maliyet konuları: Ekolabel?a sahip ürünlere tüketici talebi ve mali getirisi | | Hafta 4 | Balıkçılığın sertifikasyonu ile ilgili mali konular | | Hafta 5 | Doğal avlanan balıklarda FAO ecolabelling rehberi: FAO ekolabelling müzakerelerinin kökenleri | | Hafta 6 | FAO?nun önerdiği ekolabelling rehberinin geliştirilmesi | | Hafta 7 | Deniz İdaresi Konseyi Programı | | Hafta 8 | Ara sınav | | Hafta 9 | Sertifikasyon konuları: Yetiştiricilikte sertifikasyon | | Hafta 10 | GLOBALGAP ? Yetiştiricilikte sürdürülebilirlik konusunda tüketici güveninin kazanılması | | Hafta 11 | Pazara dayalı mekanizmalar ? Balıkçılık yönetiminin geliştirilmesine ihtiyaç var mı? Sürdürülebilir su ürünleri pazarı için global pazarın geliştirilmesi: Ortak su ürünleri tercihleri | | Hafta 12 | Farklı balık türleri ve ürünleri için ticari standartlar | | Hafta 13 | Su ürünleri ekolabelling uygulamasında başarının ölçülmesi, | | Hafta 14 | Küçük ölçekli balıkçılık faaliyetleri için sertifikasyonun yararları | | Hafta 15 | Dünyada su ürünleri ekolabelling uygulamaları için uygulama örnekleri | | Hafta 16 | Final Sınavı | | |
1 | Travor Ward, Bruce Philips, 2008. Seafood Ecolabelling, Principals and Practices-, Blackwell Publishing, 444 sayfa | | |
1 | Anna Magera and Sadie Beaton. 2009. Seafood Traceability in Canada: Traceability systems, certification, eco-labeling and standards for achieving sustainable seafood. Ecology Action Center. 48 sayfa | | 2 | Rotherham, T. (2005) The Trade and Environmental Effects of Ecolabels: Assessment | | 3 | Trade Seafood Industry Directory- http://www.trade-seafood.com/directory/seafood/country/turkey.htm | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 15/11/16 | 2 | 30 | Sunum | 10 | 24/11/16 | 1 | 20 | Dönem sonu sınavı | 16 | 13/11/17 | 2 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 3 | 14 | 42 | Sınıf dışı çalışma | 2 | 6 | 12 | Laboratuar çalışması | 0 | 0 | 0 | Arasınav için hazırlık | 5 | 1 | 5 | Arasınav | 2 | 1 | 2 | Ödev | 5 | 2 | 10 | Kısa sınav | 2 | 1 | 2 | Dönem sonu sınavı | 2 | 1 | 2 | Toplam Çalışma Yükü | | | 75 |
|