|
BTBL7171 | Sensory evaluation practices in foods | 3+0+0 | AKTS:7.5 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Doktora | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Uygulama | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 3 saat teorik | Öğretim Üyesi | -- | Diğer Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Hikmet KARAÇAM, Öğr. Gör. Bekir TUFAN | Öğretim Dili | İngilizce | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Bu dersin ana amacı su ürünleri işleme teknolojisi alanında lisansüstü eğitim alan öğrencilere bilimsel çalışmaları esnasında kalite analizleri ve su ürünleri piyasa araştırmasında gerekli olan duyusal analiz yöntemleri hakkında temel bilgileri sunmaktır. |
Program Kazanımları | BPKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | PK - 1 : | Su ürünleri depolama çalışmalarında kalite değişim analizleri için örnekleme, deney planı ve duyusal analizleri planlayıp yürütebilirler | 1,2,3,4,5,6 | | PK - 2 : | Su ürünleri pazar araştırmasında genel beğeni testi uygulayabilirler | 1,2,3,4,5,6 | | PK - 3 : | Duyusal deneyler için kullanılacak panelistleri seçip eğitebilirler | 1,2,3,4,5,6 | | PK - 4 : | Su ürünleri işleme sektörüne duyusal analizler konusunda danışmanlık yapıp gerekirse bu alanda hizmet verebilirler. | 1,2,3,4,5,6 | | BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),PK : Öğrenim Kazanımı | |
Duyusal değerlendirmeye giriş, Duyusal değerlendirme programı organizasyonu ve uygulaması, Ölçüm; Ölçüm bileşenleri, Seçilmiş ölçüm teknikleri, Test stratejileri ve deney düzenekleri, Ayrımcı testler, Tanımlayıcı testler, Duyuşsal testler, Spesifik problemler, Panelist eğitimi ve profesyonel panelist, Panelist performans: çok değişkenli uygulamalar, tüketici segmentasyon teknikleri, duyusal analiz ve tüketici biliminde risk tespiti, Yeni ürün tasarımı ve geliştirmesinde duyusal değerlendirme uygulamaları. |
|
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Duyusal değerlendirmeye giriş | | Hafta 2 | Duyusal değerlendirme programı organizasyonu ve uygulaması | | Hafta 3 | Ölçüm; Ölçüm bileşenleri | | Hafta 4 | Seçilmiş ölçüm teknikleri, | | Hafta 5 | Test stratejileri ve deney düzenekleri, | | Hafta 6 | Ayrımcı testler, | | Hafta 7 | Tanımlayıcı testler | | Hafta 8 | Ara Sınav | | Hafta 9 | Duyuşsal testler | | Hafta 10 | Spesifik problemler, | | Hafta 11 | Panelist eğitimi ve profesyonel panelist | | Hafta 12 | Panelist performans: çok değişkenli uygulamalar, | | Hafta 13 | Tüketici segmentasyon teknikleri, | | Hafta 14 | Duyusal analiz ve tüketici biliminde risk tespiti, | | Hafta 15 | Yeni ürün tasarımı ve geliştirmesinde duyusal değerlendirme uygulamaları. | | Hafta 16 | Final Sınavı | | |
1 | H. Stone and J.L. Sidel. 2004. Sensory Evaluation Practices. Elsevier, 394 sayfa | | |
1 | Buckley, J.T. 1991. Laboratory Methods for sensory evaluation of food. Minister of Supply and Services of Canada. 104 sayfa. | | 2 | J.-F. Meullenet, R. Xiong, and C.J. Findlay. 2007. Multivariate and Probabilistic Analyses of Sensory Science Problems. IFT Press, Blackwell Publishing. 248 sayfa. | | 3 | H.R. Moskowitz, J.H. Beckley, A.V.A. Resurreccion. 2006. Sensory and Consumer Research in Food Product Design and Development. IFT Press, Blackwell publishing. 369 sayfa. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 14/11/16 | 2 | 30 | Uygulama | 10 | 23/11/16 | 4 | 20 | Dönem sonu sınavı | 16 | 12/01/2017 | 2 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | Sınıf dışı çalışma | 5 | 2 | 10 | Arasınav için hazırlık | 5 | 1 | 5 | Arasınav | 2 | 1 | 2 | Uygulama | 2 | 5 | 10 | Ödev | 5 | 3 | 15 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 5 | 1 | 5 | Dönem sonu sınavı | 2 | 1 | 2 | Toplam Çalışma Yükü | | | 77 |
|