Türkçe | English
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI
DOKTORA
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/fbebalikcilik
Tel: +90 0462 7522805
FBE
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI / DOKTORA
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

BTBL7171Sensory evaluation practices in foods3+0+0AKTS:7.5
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiDoktora
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüBALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze , Uygulama
Dersin Süresi14 hafta - haftada 3 saat teorik
Öğretim Üyesi--
Diğer Öğretim ÜyesiProf. Dr. Hikmet KARAÇAM, Öğr. Gör. Bekir TUFAN
Öğretim Diliİngilizce
StajYok
 
Dersin Amacı:
Bu dersin ana amacı su ürünleri işleme teknolojisi alanında lisansüstü eğitim alan öğrencilere bilimsel çalışmaları esnasında kalite analizleri ve su ürünleri piyasa araştırmasında gerekli olan duyusal analiz yöntemleri hakkında temel bilgileri sunmaktır.
 
Program KazanımlarıBPKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
PK - 1 : Su ürünleri depolama çalışmalarında kalite değişim analizleri için örnekleme, deney planı ve duyusal analizleri planlayıp yürütebilirler1,2,3,4,5,6
PK - 2 : Su ürünleri pazar araştırmasında genel beğeni testi uygulayabilirler1,2,3,4,5,6
PK - 3 : Duyusal deneyler için kullanılacak panelistleri seçip eğitebilirler1,2,3,4,5,6
PK - 4 : Su ürünleri işleme sektörüne duyusal analizler konusunda danışmanlık yapıp gerekirse bu alanda hizmet verebilirler.1,2,3,4,5,6
BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),PK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Duyusal değerlendirmeye giriş, Duyusal değerlendirme programı organizasyonu ve uygulaması, Ölçüm; Ölçüm bileşenleri, Seçilmiş ölçüm teknikleri, Test stratejileri ve deney düzenekleri, Ayrımcı testler, Tanımlayıcı testler, Duyuşsal testler, Spesifik problemler, Panelist eğitimi ve profesyonel panelist, Panelist performans: çok değişkenli uygulamalar, tüketici segmentasyon teknikleri, duyusal analiz ve tüketici biliminde risk tespiti, Yeni ürün tasarımı ve geliştirmesinde duyusal değerlendirme uygulamaları.
 
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Duyusal değerlendirmeye giriş
 Hafta 2Duyusal değerlendirme programı organizasyonu ve uygulaması
 Hafta 3Ölçüm; Ölçüm bileşenleri
 Hafta 4Seçilmiş ölçüm teknikleri,
 Hafta 5Test stratejileri ve deney düzenekleri,
 Hafta 6Ayrımcı testler,
 Hafta 7Tanımlayıcı testler
 Hafta 8Ara Sınav
 Hafta 9Duyuşsal testler
 Hafta 10Spesifik problemler,
 Hafta 11Panelist eğitimi ve profesyonel panelist
 Hafta 12Panelist performans: çok değişkenli uygulamalar,
 Hafta 13Tüketici segmentasyon teknikleri,
 Hafta 14Duyusal analiz ve tüketici biliminde risk tespiti,
 Hafta 15Yeni ürün tasarımı ve geliştirmesinde duyusal değerlendirme uygulamaları.
 Hafta 16Final Sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1H. Stone and J.L. Sidel. 2004. Sensory Evaluation Practices. Elsevier, 394 sayfa
 
İlave Kaynak
1Buckley, J.T. 1991. Laboratory Methods for sensory evaluation of food. Minister of Supply and Services of Canada. 104 sayfa.
2J.-F. Meullenet, R. Xiong, and C.J. Findlay. 2007. Multivariate and Probabilistic Analyses of Sensory Science Problems. IFT Press, Blackwell Publishing. 248 sayfa.
3H.R. Moskowitz, J.H. Beckley, A.V.A. Resurreccion. 2006. Sensory and Consumer Research in Food Product Design and Development. IFT Press, Blackwell publishing. 369 sayfa.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 14/11/16 2 30
Uygulama 10 23/11/16 4 20
Dönem sonu sınavı 16 12/01/2017 2 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Sınıf dışı çalışma 5 2 10
Arasınav için hazırlık 5 1 5
Arasınav 2 1 2
Uygulama 2 5 10
Ödev 5 3 15
Dönem sonu sınavı için hazırlık 5 1 5
Dönem sonu sınavı 2 1 2
Toplam Çalışma Yükü77