|
BTB7174 | Su Ürünle.Biotok.Kont. | 3+0+0 | AKTS:7.5 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Doktora | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Grup çalışması, Laboratuar Çalışması, Uygulama | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 3 saat teorik | Öğretim Üyesi | -- | Diğer Öğretim Üyesi | Yok | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Bu dersin amacı su ürünleri tehlikelerinden biyotoksinleri bakımından detaylı olarak öğrencileri bilgilendirerek bu alanda bilimsel araştırma yapacak ya da bu tehlikelerin kontrolü alanında çalışmalarını sağlamaktır. |
Program Kazanımları | BPKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | PK - 1 : | gıda tehlikesi bakımından yaygın olan biyotoksinlerin oluşumuna neden olan algleri ve ilgili nedenleri tanımlayabilirler. | 1 | 1,2,3,4 | PK - 2 : | biyotoksinler açısından tehlikeli olan su ürünleri yayılım alanları konusunda bilgiye sahip olup yorum yapabilirler. | 1,6 | 1,3,5 | PK - 3 : | biyotoksin bakımından tehlike arzeden su ürünlerini işleyen yada yetiştiren kuruluşlarda hem suda hem de gıdada bu toksinlerin izlenmesini yapabilirler. | 3,6 | 1,3,5,6 | PK - 4 : | biyotoksinlerin izlenmesi ile ilgili resmi kuruluşlarda çalışabilecekler ve danışmanlık yapabilirler.
| 3,6 | 3,6 | PK - 5 : | biyotoksinler alanında bilimsel çalışma yapabilirler.
| 1,2,3 | 4,5,6 | BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),PK : Öğrenim Kazanımı | |
Giriş. Dünyada biyotoxin zehirlenmesinin epidemiyolojisi. Biyotoxin tipleri. Dünyada en yaygın olan toksik alglerin dağılımı. Biyotoksinlerin su ürünlerinde kontrol prosedürleri. Biyotoksin analiz yöntemleri. Fare biyoassayleri. Yüksek Performanslı sıvı kromatografisi yöntemi. Biyotoksinlerin insanlar için patojenik ve letal dozları. |
|
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Giriş. | | Hafta 2 | Dünyada biyotoksin zehirlenmesinin epidemiyolojisi. | | Hafta 3 | Biyotoksin tipleri. | | Hafta 4 | Dünyada biyotoksin zehirlenmesinin epidemiyolojisi üzerine öğrenci araştırma sunumları ve tartışma | | Hafta 5 | Dünyada en yaygın olan toksik alglerin dağılımı | | Hafta 6 | Biyotoksinlerin su ürünlerinde kontrol prosedürleri. | | Hafta 7 | Toksik alglerin dağılımının kontrolü üzerine öğrenci sunumları ve tartışma | | Hafta 8 | Biyotoksin analiz yöntemleri tanıtımı. Fare biyoassayleri. | | Hafta 9 | Arasınav | | Hafta 10 | Yüksek Performanslı sıvı kromatografisi yöntemleri (alg toksini ve biyojenik amin analizi) | | Hafta 11 | Yüksek Performanslı sıvı kromatografisi yöntemleri üzerine öğrenci sunumları ve tartışma | | Hafta 12 | Yüksek Performanslı sıvı kromatografisi yöntemleri üzerine laboratuvar çalışması | | Hafta 13 | İmmunoassay ve diğer analiz yöntemleri, uygulama sınavı | | Hafta 14 | İmmunoassay yöntemleri üzerine laboratuvar çalışması (histamin analizi) | | Hafta 15 | Biyotoksinlerin insanlar için patojenik ve letal dozları, Su ürünlerinde biyotoksinlerin kontrolü için yasalar | | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | |
1 | Köse, S. 2008; Basılmamış ders notları, (Unpublished lecture Notes) | | 2 | Botana, L. M. 2000; Seafood and Freshwater Toxins. farmacology, physiology and detection. Marcel and Dekker, Inc. USA. 798p | | |
1 | Hui, Y. H., Kitts, D. ve Standfield, P. S. 2001; Foodborne Disease Handbook. second edition. Marcel and Dekker, Inc. USA. 660p | | 2 | Huss, H. H. , Ababouch, L. ve Gram, L. 2004; FAO Fisheries Tech. Paper 444 | | 3 | FDA Guide, 2008; Docket Number 93N-0195. U. S. Food and Drug Administration, Dockets Management Branch (HFA-305) Room 1-23, 12420 Parklawn Drive Rockville, MD 20857. (Florida Sea Grant, IFAS - Extension Bookstore, University of Florida, P. O. Box 110011, Gainesville, FL 32611-0011, 1-800-226-1764, USA. ) | | 4 | FDA, 2008, http: //www. cfsan. fda. gov/ | | 5 | Practical Manuels of practical immunoassay test kits for histamine | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 21/11/2013 | 2,5 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 09/01/2014 | 2,5 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 3 | 14 | 42 | Sınıf dışı çalışma | 3 | 5 | 15 | Arasınav için hazırlık | 10 | 4 | 40 | Arasınav | 3.5 | 1 | 3.5 | Ödev | 5 | 5 | 25 | Proje | 10 | 1 | 10 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 15 | 4 | 60 | Dönem sonu sınavı | 2.5 | 1 | 2.5 | Toplam Çalışma Yükü | | | 198 |
|