Türkçe | English
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI
DOKTORA
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/fbebalikcilik
Tel: +90 0462 7522805
FBE
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI / DOKTORA
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

BTB7170Fisheries By-Products3+0+0AKTS:7.5
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiDoktora
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüBALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze , Grup çalışması, Laboratuar Çalışması, Uygulama
Dersin Süresi14 hafta - haftada 3 saat teorik
Öğretim ÜyesiProf. Dr. Sevim KÖSE
Diğer Öğretim ÜyesiDr. Bekir TUFAN
Öğretim Diliİngilizce
StajYok
 
Dersin Amacı:
Su ürünlerinde yan ürünlerin değerlendirilmesi konusunda öğrencileri bilgilendirerek sürdürülebilir balıkçılık politikasına destek sağlamak ve bu alanda yapılacak bilimsel araştırmalarda öğrencilere alt yapı bilgisi oluşturmak.
 
Program KazanımlarıBPKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
PK - 1 : su ürünleri alanında farklı yan ürünleri tipleri ve kullanım alanlarını kavramış olurlar.1,3,4,61
PK - 2 : balık unu ve yağı üretimi hakkında detaylı bilgilere sahip olup kalite kontrol ve gıda güvenliği gibi konularda yorum yapabilirler.1,2,3,4,61,3,6
PK - 3 : kabuklu su ürünlerini tanıyıp yan ürünlerinde özellikle kabukların kullanımı ve kitin ile kitosan üretimi konularında bilgiye sahip olurlar.1,31
PK - 4 : yumuşakça su ürünlerini tanıyarak inci üretimi vb konularında yorum yapabilirler.1,31,3
PK - 5 : balıklardaki yan ürünler konusunda yorum yapıp bu ürünlerin sanayiye kazandırılması konusunda fikir yürütebilirler.1,2,3,61,6
PK - 6 : işleme tesislerindeki işleme atıklarının nasıl kullanılabileceği konusunda karar alabilirler.2,3,4,61,5
PK - 7 : su ürünleri yan ürünlerin değerlendirilmesi konusunda su ürünleri sanayisine danışmanlık yapabilirler.1,5,61,5,6
PK - 8 : su ürünleri yan ürün sanayisi için bilimsel araştırma yapabilirler.1,2,3,4,5,65,6
PK - 9 : sürdürülebilir balıkçılık politikasında su ürünlerinin etkili kullanımına nasıl katkı sağlayacakları konusunda yorum yapabilirler.4,5,65
PK - 10 : su ürünleri yan ürünlerinden yararlanarak yeni ürün üretebilirler.2,34
BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),PK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Giriş. Su ürünlerinde yan ürünler. Su ürünleri avcılığı ve hasadındaki yan ürünlerin değerlendirilmesi: Balık unu ve yağı üretimi, İnci üretimi. Surimi üretimi. Balık burger ve köfte yapımı. Su ürünleri işleme sanayi atıklarının değerlendirilmesinde yöntemler: Havyar işlemesi. Kabukluların atıklarından kitin ve kitosan eldesi. Balık derisinden elde edilen ürünler. Diğer yan ürünlerin üretim teknolojisi.
 
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Giriş. Su ürünlerinde yan ürün tipleri.
 Hafta 2Su ürünleri avcılığı ve hasadındaki yan ürünlerin değerlendirilmesi
 Hafta 3Balık unu üretimi
 Hafta 4Balık yağı üretimi
 Hafta 5Surimi üretimi.
 Hafta 6Az kullanılan balık türlerinden balık burger ve köfte yapımı.
 Hafta 7Öğrenci ödev sunumları ve tartışma
 Hafta 8Arasınav
 Hafta 9Su ürünleri işleme sanayi atıklarının değerlendirilmesinde yöntemler
 Hafta 10Havyar işlemesi. İnci üretimi.
 Hafta 11Kabukluların atıklarından kitin ve kitosan eldesi.
 Hafta 12Balık derisinden elde edilen ürünler. Uygulama sınavı
 Hafta 13Balıktan jelatin üretimi
 Hafta 14Diğer yan ürünlerin üretim teknolojisi.
 Hafta 15Diğer yan ürünlerin üretim teknolojisi devam. Genel tartışma ve öğrenci ödev sunumları
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Köse, S. 2008; Unpublished lecture notes, (Basılmamış ders notları)
2Aitken, A., Mackie, U. M., Merritt, J. H. ve Windsor, M. L. 1982; Fish Handling and Processing, 2nd Edition, Ministry of Agriculture, Fisheries and Food, Torry Research Station. Edinburgh, Her Majesty?s Stationary Office.
3Martin, A.M. 1994; Fisheries Processing, Biotechnological applications, Chapman and Hall. London.
 
İlave Kaynak
1Guenneugues, P. ve Morrissey, M. T. 2005; Surimi Resources, In: Surimi and Surimi Seafood, 2nd Ed, Park J W (Ed), Taylor and Francis, London.
2Zaitsev ,V., Kizevetter, I., Lagunov, L., Makarova,T., Minder, L. ve Podsevalov, V. 2004; Fish Curing and Processing, Afterword by Adam Starchild. Translated from Russian by A. De Merindol,737p.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 8 20/11/18 2 30
Yıl içi çalışma 11 11/12/18 2 15
Sunum 14 25/02/18 1 5
Dönem sonu sınavı 16 08/01/19 2 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 3 14 42
Sınıf dışı çalışma 4 5 20
Arasınav için hazırlık 5 10 50
Arasınav 2 1 2
Uygulama 3 2 6
Ödev 3 10 30
Dönem sonu sınavı için hazırlık 10 5 50
Dönem sonu sınavı 2 1 2
Toplam Çalışma Yükü202