|
BTB7170 | Fisheries By-Products | 3+0+0 | AKTS:7.5 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Doktora | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Grup çalışması, Laboratuar Çalışması, Uygulama | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 3 saat teorik | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Sevim KÖSE | Diğer Öğretim Üyesi | Dr. Bekir TUFAN | Öğretim Dili | İngilizce | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Su ürünlerinde yan ürünlerin değerlendirilmesi konusunda öğrencileri bilgilendirerek sürdürülebilir balıkçılık politikasına destek sağlamak ve bu alanda yapılacak bilimsel araştırmalarda öğrencilere alt yapı bilgisi oluşturmak. |
Program Kazanımları | BPKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | PK - 1 : | su ürünleri alanında farklı yan ürünleri tipleri ve kullanım alanlarını kavramış olurlar. | 1,3,4,6 | 1 | PK - 2 : | balık unu ve yağı üretimi hakkında detaylı bilgilere sahip olup kalite kontrol ve gıda güvenliği gibi konularda yorum yapabilirler. | 1,2,3,4,6 | 1,3,6 | PK - 3 : | kabuklu su ürünlerini tanıyıp yan ürünlerinde özellikle kabukların kullanımı ve kitin ile kitosan üretimi konularında bilgiye sahip olurlar. | 1,3 | 1 | PK - 4 : | yumuşakça su ürünlerini tanıyarak inci üretimi vb konularında yorum yapabilirler. | 1,3 | 1,3 | PK - 5 : | balıklardaki yan ürünler konusunda yorum yapıp bu ürünlerin sanayiye kazandırılması konusunda fikir yürütebilirler. | 1,2,3,6 | 1,6 | PK - 6 : | işleme tesislerindeki işleme atıklarının nasıl kullanılabileceği konusunda karar alabilirler. | 2,3,4,6 | 1,5 | PK - 7 : | su ürünleri yan ürünlerin değerlendirilmesi konusunda su ürünleri sanayisine danışmanlık yapabilirler. | 1,5,6 | 1,5,6 | PK - 8 : | su ürünleri yan ürün sanayisi için bilimsel araştırma yapabilirler. | 1,2,3,4,5,6 | 5,6 | PK - 9 : | sürdürülebilir balıkçılık politikasında su ürünlerinin etkili kullanımına nasıl katkı sağlayacakları konusunda yorum yapabilirler. | 4,5,6 | 5 | PK - 10 : | su ürünleri yan ürünlerinden yararlanarak yeni ürün üretebilirler. | 2,3 | 4 | BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),PK : Öğrenim Kazanımı | |
Giriş. Su ürünlerinde yan ürünler. Su ürünleri avcılığı ve hasadındaki yan ürünlerin değerlendirilmesi: Balık unu ve yağı üretimi, İnci üretimi. Surimi üretimi. Balık burger ve köfte yapımı. Su ürünleri işleme sanayi atıklarının değerlendirilmesinde yöntemler: Havyar işlemesi. Kabukluların atıklarından kitin ve kitosan eldesi. Balık derisinden elde edilen ürünler. Diğer yan ürünlerin üretim teknolojisi. |
|
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Giriş. Su ürünlerinde yan ürün tipleri. | | Hafta 2 | Su ürünleri avcılığı ve hasadındaki yan ürünlerin değerlendirilmesi | | Hafta 3 | Balık unu üretimi | | Hafta 4 | Balık yağı üretimi | | Hafta 5 | Surimi üretimi. | | Hafta 6 | Az kullanılan balık türlerinden balık burger ve köfte yapımı. | | Hafta 7 | Öğrenci ödev sunumları ve tartışma | | Hafta 8 | Arasınav | | Hafta 9 | Su ürünleri işleme sanayi atıklarının değerlendirilmesinde yöntemler | | Hafta 10 | Havyar işlemesi. İnci üretimi. | | Hafta 11 | Kabukluların atıklarından kitin ve kitosan eldesi. | | Hafta 12 | Balık derisinden elde edilen ürünler. Uygulama sınavı | | Hafta 13 | Balıktan jelatin üretimi | | Hafta 14 | Diğer yan ürünlerin üretim teknolojisi. | | Hafta 15 | Diğer yan ürünlerin üretim teknolojisi devam. Genel tartışma ve öğrenci ödev sunumları | | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | |
1 | Köse, S. 2008; Unpublished lecture notes, (Basılmamış ders notları) | | 2 | Aitken, A., Mackie, U. M., Merritt, J. H. ve Windsor, M. L. 1982; Fish Handling and Processing, 2nd Edition, Ministry of Agriculture, Fisheries and Food, Torry Research Station. Edinburgh, Her Majesty?s Stationary Office. | | 3 | Martin, A.M. 1994; Fisheries Processing, Biotechnological applications, Chapman and Hall. London. | | |
1 | Guenneugues, P. ve Morrissey, M. T. 2005; Surimi Resources, In: Surimi and Surimi Seafood, 2nd Ed, Park J W (Ed), Taylor and Francis, London. | | 2 | Zaitsev ,V., Kizevetter, I., Lagunov, L., Makarova,T., Minder, L. ve Podsevalov, V. 2004; Fish Curing and Processing, Afterword by Adam Starchild. Translated from Russian by A. De Merindol,737p. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 8 | 20/11/18 | 2 | 30 | Yıl içi çalışma | 11 | 11/12/18 | 2 | 15 | Sunum | 14 | 25/02/18 | 1 | 5 | Dönem sonu sınavı | 16 | 08/01/19 | 2 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 3 | 14 | 42 | Sınıf dışı çalışma | 4 | 5 | 20 | Arasınav için hazırlık | 5 | 10 | 50 | Arasınav | 2 | 1 | 2 | Uygulama | 3 | 2 | 6 | Ödev | 3 | 10 | 30 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 10 | 5 | 50 | Dönem sonu sınavı | 2 | 1 | 2 | Toplam Çalışma Yükü | | | 202 |
|