|
OREN3013 | Kültür Mantarcılığı | 2+0+0 | AKTS:4 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Lisans | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | ORMAN ENDÜSTRİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Laboratuar Çalışması | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Sibel YILDIZ | Diğer Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Ümit Cafer YILDIZ | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Kültür mantarı yetiştiriciliğini, sürecin gerektirdiğii teknik yaklaşımların tamamını da içerecek şekilde kavratmak |
Öğrenim Kazanımları | BPKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Teknik terminolojisi ile mantar bilimini (Mikoloji) açıklar | 3,11 | 1,5,6 | ÖK - 2 : | Ülkemizde ve dünyadaki kültür mantarcılığının güncel durumunu özetler | 3,11 | 1,5,6 | ÖK - 3 : | Kültür mantarılığı için gereken tesisleri ekolojik ihtiyaçları ile birlikte tanımlar | 3,11 | 1,5,6 | ÖK - 4 : | En çok kültüre alınan mantar türleri üzerinden yetiştirme tekniklerini kavratır | 3,11 | 1,5,6 | ÖK - 5 : | Saf kültürlerin elde edilmesi, sporların çimlendirilmesi ve tohumluk misel hazırlama tekniklerini tanımlar | 3,11 | 1,5,6 | ÖK - 6 : | Kültür mantarı yetiştiriciliğinde en çok karşılaşılan hastalıkları ve mücadele yöntemlerini hastalıkların muhtemel sebepleri ile birlikte tanımlar | 3,11 | 1,5,6 | ÖK - 7 : | Kültür mantarcılığı üretiminin yıllık ortalama kar analizini yapar | 3,11 | 1,5,6 | ÖK - 8 : | Sunum yapabilme ve grup çalışması yapabilme yeteneği kazanır. | 3,11 | 5,6 | BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Kültür mantarları, Ülkemizde ve dünyada kültür mantarı üretim durumları, Kültür mantarı yetiştirmek için gerekli ekolojik ve fiziksel koşulların tanıtımı, Kültür mantarı yetiştirme teknikleri, Misel üretim teknikleri, Kültür mantarı yetiştiriciliğinde karşılaşılan hastalıklar ve mücadele önlemleri |
|
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Mantar bilimi (mikoloji) kavramı ve terminolojisi. | | Hafta 2 | Türkiye'nin yenebilir mantar türlerinin tanıtılması. | | Hafta 3 | Türkiye'nin yenebilir mantar türlerinin tanıtılması(devamı). | | Hafta 4 | Ülkemizde ve dünyadaki kültür mantarcılığının güncel durumu. | | Hafta 5 | Ekolojik ihtiyaçları ile birlikte kültür mantarcılığı için gereken tesisler. | | Hafta 6 | Misel yetiştirme laboratuvarının tanıtılması. | | Hafta 7 | Saf kültürlerin elde edilmesi, sporların çimlendirilmesi ve tohumluk misel hazırlama teknikleri. | | Hafta 8 | En çok kültüre alınan mantar türleri üzerinden üretim tekniklerinin açıklanması. | | Hafta 9 | Ara sınav | | Hafta 10 | En çok kültüre alınan mantar türleri üzerinden üretim tekniklerinin açıklanması (devamı). | | Hafta 11 | En çok kültüre alınan mantar türleri üzerinden üretim tekniklerinin açıklanması (devamı). | | Hafta 12 | Kültür mantarı yetiştiriciliğinde en çok karşılaşılan hastalıklar ve mücadele yöntemleri. | | Hafta 13 | Kültür mantarcılığı üretiminde yıllık ortalama kar analizi. | | Hafta 14 | Mantarların muhafaza edilmesi yöntemleri. | | Hafta 15 | Dönem ödevinin sunulması. | | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 13/11/2022 | 1 | 20 | Ödev | 15 | 30/12/2022 | | 30 | Dönem sonu sınavı | 16 | 12/01/2023 | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | Sınıf dışı çalışma | 3 | 14 | 42 | Laboratuar çalışması | 1 | 10 | 10 | Arasınav için hazırlık | 1 | 8 | 8 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Ödev | 2 | 10 | 20 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 1 | 10 | 10 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 120 |
|