Türkçe | English
ORMAN FAKÜLTESİ / ORMAN ENDÜSTRİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM)
Ders Bilgi Paketi
https://www.ktu.edu.tr/oem
Tel: +90 0462 +90 (462) 3773248
ORF
ORMAN FAKÜLTESİ / ORMAN ENDÜSTRİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM)
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

OREN3013Kültür Mantarcılığı2+0+0AKTS:4
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüORMAN ENDÜSTRİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze , Laboratuar Çalışması
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik
Öğretim ÜyesiProf. Dr. Sibel YILDIZ
Diğer Öğretim ÜyesiProf. Dr. Ümit Cafer YILDIZ
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Kültür mantarı yetiştiriciliğini, sürecin gerektirdiğii teknik yaklaşımların tamamını da içerecek şekilde kavratmak
 
Öğrenim KazanımlarıBPKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Teknik terminolojisi ile mantar bilimini (Mikoloji) açıklar3,111,5,6
ÖK - 2 : Ülkemizde ve dünyadaki kültür mantarcılığının güncel durumunu özetler3,111,5,6
ÖK - 3 : Kültür mantarılığı için gereken tesisleri ekolojik ihtiyaçları ile birlikte tanımlar3,111,5,6
ÖK - 4 : En çok kültüre alınan mantar türleri üzerinden yetiştirme tekniklerini kavratır3,111,5,6
ÖK - 5 : Saf kültürlerin elde edilmesi, sporların çimlendirilmesi ve tohumluk misel hazırlama tekniklerini tanımlar3,111,5,6
ÖK - 6 : Kültür mantarı yetiştiriciliğinde en çok karşılaşılan hastalıkları ve mücadele yöntemlerini hastalıkların muhtemel sebepleri ile birlikte tanımlar3,111,5,6
ÖK - 7 : Kültür mantarcılığı üretiminin yıllık ortalama kar analizini yapar3,111,5,6
ÖK - 8 : Sunum yapabilme ve grup çalışması yapabilme yeteneği kazanır.3,115,6
BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Kültür mantarları, Ülkemizde ve dünyada kültür mantarı üretim durumları, Kültür mantarı yetiştirmek için gerekli ekolojik ve fiziksel koşulların tanıtımı, Kültür mantarı yetiştirme teknikleri, Misel üretim teknikleri, Kültür mantarı yetiştiriciliğinde karşılaşılan hastalıklar ve mücadele önlemleri
 
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Mantar bilimi (mikoloji) kavramı ve terminolojisi.
 Hafta 2Türkiye'nin yenebilir mantar türlerinin tanıtılması.
 Hafta 3Türkiye'nin yenebilir mantar türlerinin tanıtılması(devamı).
 Hafta 4Ülkemizde ve dünyadaki kültür mantarcılığının güncel durumu.
 Hafta 5Ekolojik ihtiyaçları ile birlikte kültür mantarcılığı için gereken tesisler.
 Hafta 6Misel yetiştirme laboratuvarının tanıtılması.
 Hafta 7Saf kültürlerin elde edilmesi, sporların çimlendirilmesi ve tohumluk misel hazırlama teknikleri.
 Hafta 8En çok kültüre alınan mantar türleri üzerinden üretim tekniklerinin açıklanması.
 Hafta 9Ara sınav
 Hafta 10En çok kültüre alınan mantar türleri üzerinden üretim tekniklerinin açıklanması (devamı).
 Hafta 11En çok kültüre alınan mantar türleri üzerinden üretim tekniklerinin açıklanması (devamı).
 Hafta 12Kültür mantarı yetiştiriciliğinde en çok karşılaşılan hastalıklar ve mücadele yöntemleri.
 Hafta 13Kültür mantarcılığı üretiminde yıllık ortalama kar analizi.
 Hafta 14Mantarların muhafaza edilmesi yöntemleri.
 Hafta 15Dönem ödevinin sunulması.
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
 
İlave Kaynak
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 13/11/2022 1 20
Ödev 15 30/12/2022 30
Dönem sonu sınavı 16 12/01/2023 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Sınıf dışı çalışma 3 14 42
Laboratuar çalışması 1 10 10
Arasınav için hazırlık 1 8 8
Arasınav 1 1 1
Ödev 2 10 20
Dönem sonu sınavı için hazırlık 1 10 10
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü120