|
KIM4021 | Gıda Biyokimyası | 2+0+0 | AKTS:4 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Lisans | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | KİMYA BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Yakup KOLCUOĞLU | Diğer Öğretim Üyesi | | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Öğrencilerin gıda sektöründe tüm süreçlerde karşılaşabilecekleri biyokimyasal olayları kavramaları. |
Öğrenim Kazanımları | BPKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | gıda biyokimyasallarını bilir | 4,7,8 | 1 | ÖK - 2 : | gıda ile ilgili tüm süreçlerde meydana gelen biyokimyasal olayları bilir | 4,7,8 | 1 | ÖK - 3 : | gıda üretiminde kullanılan biyoteknolojik uygulamaları bilir | 4,7,8 | 1 | BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Gıda bileşeni biyomoleküller, su ve gıda için önemi, karbohidratlar, lipidler, proteinler, enzimler, vitaminler, gıda katkı maddeleri, gıda üretiminde biyokimyasal süreçler, gıda işleme sırasında biyokimyasal değişiklikler, depolama süresince meydana gelen biyokimyasal değişiklikler, fermente gıdalar, gıda bozulmasının biyokimyası, gıda sanayiinde biyoteknolojik uygulamalar. |
|
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Gıda bileşeni biyomolekülleri | | Hafta 2 | Su, yapısı ve gıda üretimi ve sonraki süreçler için önemi | | Hafta 3 | Karbohidratların yapısı ve gıda bileşeni olarak işlevleri | | Hafta 4 | Lipidlerin yapısı ve gıda bileşeni olarak işlevleri | | Hafta 5 | Proteinlerin yapısı ve gıda bileşeni olarak işlevleri | | Hafta 6 | Enzimlerin yapısı ve gıda bileşeni olarak işlevleri | | Hafta 7 | Vitaminlerin yapısı ve gıda bileşeni olarak işlevleri | | Hafta 8 | Gıda katkı maddeleri sınıflandırılmaları ve kullanımı | | Hafta 9 | Arasınav | | Hafta 10 | Gıda üretiminde biyokimyasal süreçler | | Hafta 11 | Gıda işleme sırasında meydana gelen biyokimyasal değişiklikler | | Hafta 12 | Depolama süresince meydana gelen biyokimyasal değişiklikler | | Hafta 13 | Fermente gıdalarda biyokimyasal işlemler | | Hafta 14 | Gıda bozulmasının biyokimyası | | Hafta 15 | Gıda sanayiinde biyoteknolojik uygulamalar | | Hafta 16 | Dönemsonu sınavı | | |
1 | Eskin, N.A.M. Biochemistry of Foods, 1990. | | |
1 | Bilişli, A. 2011, Gıda Biyokimyası, Sidas Medya. | | 2 | Demirci, M. 2012, Gıda Kimyası. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 23.11.2021 | 1 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 17.01.2022 | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | Sınıf dışı çalışma | 1 | 14 | 14 | Arasınav için hazırlık | 8 | 2 | 16 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 10 | 4 | 40 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 100 |
|