Türkçe | English
FEN FAKÜLTESİ / KİMYA BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM)
Ders Bilgi Paketi
www.ktu.edu.tr/chemistry or http://www.ktu.edu.tr/fakulte/fenedb/index
Tel: +90 0462 04623772525
FENF
FEN FAKÜLTESİ / KİMYA BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM)
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

KIM4021Gıda Biyokimyası2+0+0AKTS:4
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüKİMYA BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik
Öğretim ÜyesiProf. Dr. Yakup KOLCUOĞLU
Diğer Öğretim Üyesi
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Öğrencilerin gıda sektöründe tüm süreçlerde karşılaşabilecekleri biyokimyasal olayları kavramaları.
 
Öğrenim KazanımlarıBPKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : gıda biyokimyasallarını bilir4,7,81
ÖK - 2 : gıda ile ilgili tüm süreçlerde meydana gelen biyokimyasal olayları bilir4,7,81
ÖK - 3 : gıda üretiminde kullanılan biyoteknolojik uygulamaları bilir4,7,81
BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Gıda bileşeni biyomoleküller, su ve gıda için önemi, karbohidratlar, lipidler, proteinler, enzimler, vitaminler, gıda katkı maddeleri, gıda üretiminde biyokimyasal süreçler, gıda işleme sırasında biyokimyasal değişiklikler, depolama süresince meydana gelen biyokimyasal değişiklikler, fermente gıdalar, gıda bozulmasının biyokimyası, gıda sanayiinde biyoteknolojik uygulamalar.
 
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Gıda bileşeni biyomolekülleri
 Hafta 2Su, yapısı ve gıda üretimi ve sonraki süreçler için önemi
 Hafta 3Karbohidratların yapısı ve gıda bileşeni olarak işlevleri
 Hafta 4Lipidlerin yapısı ve gıda bileşeni olarak işlevleri
 Hafta 5Proteinlerin yapısı ve gıda bileşeni olarak işlevleri
 Hafta 6Enzimlerin yapısı ve gıda bileşeni olarak işlevleri
 Hafta 7Vitaminlerin yapısı ve gıda bileşeni olarak işlevleri
 Hafta 8Gıda katkı maddeleri sınıflandırılmaları ve kullanımı
 Hafta 9Arasınav
 Hafta 10Gıda üretiminde biyokimyasal süreçler
 Hafta 11Gıda işleme sırasında meydana gelen biyokimyasal değişiklikler
 Hafta 12Depolama süresince meydana gelen biyokimyasal değişiklikler
 Hafta 13Fermente gıdalarda biyokimyasal işlemler
 Hafta 14Gıda bozulmasının biyokimyası
 Hafta 15Gıda sanayiinde biyoteknolojik uygulamalar
 Hafta 16Dönemsonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Eskin, N.A.M. Biochemistry of Foods, 1990.
 
İlave Kaynak
1Bilişli, A. 2011, Gıda Biyokimyası, Sidas Medya.
2Demirci, M. 2012, Gıda Kimyası.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 23.11.2021 1 50
Dönem sonu sınavı 16 17.01.2022 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Sınıf dışı çalışma 1 14 14
Arasınav için hazırlık 8 2 16
Arasınav 1 1 1
Dönem sonu sınavı için hazırlık 10 4 40
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü100