|
SYT2010 | Sağlık Kurumlarında Kalite Yönetimi | 2+0+0 | AKTS:4 | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | Ders Duzeyi | Lisans | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | SAĞLIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik | Öğretim Üyesi | Öğr. Gör. Dr Murat KARATAŞ | Diğer Öğretim Üyesi | | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Sağlık Hizmetlerinde Kalite kavramının farkına varıp, hizmet kalitesinin ölçümü ve iyileştirilmesi ile ilgili farklılıkları kavrayarak iç ve dış müşteri memnuniyetine odaklanabilmek |
Öğrenim Kazanımları | BPKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Kalite ve sağlık kuruluşlarında hizmet kalitesi ile ilgili temel bilgileri açıklayabilme | 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 | 1 | ÖK - 2 : | Sağlık kuruluşlarında sunulan hizmet kalitesini ölçebilme | 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 | 1 | ÖK - 3 : | Ekip Çalışması ve Müşteri Memnuniyeti için Sürekli Kalite İyileştirmeyi açıklayabilme | 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 | 1 | ÖK - 4 : | Hasta Güvenliğinin Önemini açıklayabilme | 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 | 1 | BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Kalite Kavramı ve Tarihi Gelişimi, Sağlık Hizmetlerinde Kalite Kavramı, Sağlık Hizmetlerinde Kalite İyileştirmede Yöneticinin Rolü, Hizmet Kalitesi Modelleri, Sağlık Kurumlarında Müşteri Memnuniyeti ve Müşteri Memnuniyetinin Ölçümü, Türkiye'de hastanelerde Kalite Anlayışı, Sağlık Kurumlarında Kaliteli Hizmetin Önemi, Sağlık Hizmetlerinde Kalitenin Ölçülmesi, Türkiye'de Sağlık Hizmetleri Kalitesinin Ölçümü, Kalite İyileştirmede Ekip Çalışması, Kalite İyileştirmede En Çok Kullanılan Ekip Çeşitleri, Sağlık Hizmetlerinde Akreditasyon, Belgelendirme, Kalite Ödülleri, Hasta Güvenliği |
|
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Kalite Kavramı ve Tarihi Gelişimi | | Hafta 2 | Sağlık Hizmetlerinde Kalite Kavramı | | Hafta 3 | Sağlık Hizmetlerinde Kalite İyileştirmede Yöneticinin Rolü | | Hafta 4 | Hizmet Kalitesi Modelleri | | Hafta 5 | Sağlık Kurumlarında Müşteri Memnuniyeti ve Müşteri Memnuniyetinin Ölçümü | | Hafta 6 | Kamu ve Özel hastanelerde Kalite Anlayışı | | Hafta 7 | Sağlık Hizmetlerinde Kalitenin Ölçülmesi | | Hafta 8 | Sağlık Kurumlarında Kaliteli Hizmetin Önemi | | Hafta 9 | Türkiye'de Sağlık Hizmetleri Kalitesinin Ölçümü | | Hafta 10 | Kalite İyileştirmede Ekip Çalışması | | Hafta 11 | Ara sınav | | Hafta 12 | Ara sınav konularının değerlendirilmesi | | Hafta 13 | Kalite İyileştirmede En Çok Kullanılan Ekip Çeşitleri | | Hafta 14 | Sağlık Hizmetlerinde Akreditasyon, Belgelendirme, Kalite Ödülleri | | Hafta 15 | Hasta Güvenliği | | Hafta 16 | Dönem Sonu Sınavı | | |
1 | (Editör) Kaya, Sıdıka, 2014, Sağlık Kurumlarında Kalite Yönetimi, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir | | |
1 | Kayral, İbrahim H.,2015, Hizmet Kalitesi ve Sağlık Hizmetlerinde Çok Boyutlu Kalite, Detay Yayıncılık, Ankara | | 2 | Marşap, Akın, 2014, Sağlık İşletmelerinde Kalite, Beta, İstanbul | | 3 | Kavuncubaşı, Şahin, 2012, Hastane ve Sağlık Kurumları Yönetimi, Siyasal Kitabevi, Ankara | | 4 | Ransom SB, Joshi MS, Nash DB. (eds) The Healthcare Quality Book: Vision, Strategy, and Tools. AUPHA/HAP, USA, 2005. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 11/04/2018 | 30 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 31/05/2018 | 30 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | Sınıf dışı çalışma | 3 | 14 | 42 | Arasınav için hazırlık | 3 | 9 | 27 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Ödev | 1 | 3 | 3 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 3 | 6 | 18 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 120 |
|