Türkçe | English
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM)
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/endustri
Tel: +90 0462 3773824
MF
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM)
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

END4023Girişimcilik - I3+0+0AKTS:5
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze , Grup çalışması
Dersin Süresi14 hafta - haftada 3 saat teorik
Öğretim ÜyesiDr. Öğr. Üyesi Kemal ÇAKAR
Diğer Öğretim ÜyesiYok
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Girişimcilik konusunda temel bilgiler vermek, girişimciliğin teknik ve yöntemlerini kavratmak ve uygulama çalışmalarıyla girişimcilik yeteneklerini ortaya çıkarmada katkıda bulunmak.
 
Öğrenim KazanımlarıBPKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 10 : 10-1 Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi 10-2 Girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık
BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Girişimcilik kavramı, girişimci özellikleri, girişimciliğin önemi, şirket türleri ve hukuksal yapıları, İş fikri, fizibilite analizi, iş planı, talep tahmini, tesis planlama, pazarlama, finansal kaynaklar ve kaynak yönetimi, SWOT analizi ve öğrenci sunumları.
 
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Girişimcilik kavramı ve girişimcilik özellikleri
 Hafta 2İşletme kavramı, türleri, özellikleri ve hukuksal yapıları
 Hafta 3İş fikri kavramı, türleri ve özellikleri
 Hafta 4İş planı kavramı, analiz ve stratejiler
 Hafta 5İç Girişimcilik
 Hafta 6İş Modeli
 Hafta 7İnovasyon
 Hafta 8 Üretim sistemleri ve özellikleriTesis planlama. Tesis yeri seçimi, makine, malzeme, işgücü ve iş yeri düzenleme
 Hafta 9Ara sınav
 Hafta 10Pazarlama. Ürün, fiyat, dağıtım ve tutundurma
 Hafta 11Maliyet ve finansman. Maliyet kalemleri ve kaynak temini
 Hafta 12Fizibilite Analizi
 Hafta 13İş Planı
 Hafta 14İş Planı
 Hafta 15Öğrenci Dönem Ödev Sunumları
 Hafta 16Yarı yıl sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Ders Notları
 
İlave Kaynak
1Ürper, Y., Tosunoğlu, Ü., Kağnıcıoğlu, C.H., Başar, M., Demirci, E. ve Sağlam, N. 2016; Girişimcilik ve İş Kurma, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Esişehir.
2Çelik, A.A. 2010; Girişimcilik Kültürü ve KOBİ'ler, Gazi Kitapevi,Ankara
3Hougaard, S. 2004; The BusinessIdea the EarlyStages of Entrepreneurship, Springer.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 10/12/2020 1 25
Proje 0 0 0
Sunum 0 0
Ödev 14 20/01/2021 3 25
Dönem sonu sınavı 16 04/02/2021 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 3 14 42
Sınıf dışı çalışma 3 10 30
Arasınav için hazırlık 4 3 12
Arasınav 1 1 1
Proje 4 4 16
Dönem sonu sınavı için hazırlık 4 3 12
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü114