|
OREN3027 | Kağıt Hamuru Endüstrisi | 2+1+0 | AKTS:4 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Lisans | Yazılım Şekli | Zorunlu | Bölümü | ORMAN ENDÜSTRİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Laboratuar Çalışması, Uygulama | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 1 saat uygulama | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Hüseyin KIRCI | Diğer Öğretim Üyesi | Yrd.Doç.Dr. Sedat ONDRAL | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Dersin amacı, öğrencilere kağıt hamuru öğretiminde kullanılan hammaddeler ve kağıt hamuru üretim teknikleri hakkında genel bilgiler vermek. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | odun özelliklerinin hamur kalitesi üzerine etkisini kavrayacaklardır. | 2,5 | 1 | ÖK - 2 : | fabrika ölçeğinde kabuk soyma, depolama, yongalama gibi odun hazırlama işlemini anlayacak ve açıklayabilecektir. | 2,5 | 1 | ÖK - 3 : | mekanik hamur üretiminde işlem değişkenlerinin hamur kalitesi üzerine etkisini açıklayabilecektir. | 2,5 | 1 | ÖK - 4 : | kimyasal hamur üretiminin genel prensiplerini açıklayarak işlem değişkenlerini optimize edebilecektir. | 2,5 | 1 | ÖK - 5 : | kraft yöntemiyle kağıt hamurü üretiminde pişirmenin hazırlanışı ile ilgili hesaplamaları yapabilecektir. | 2,5 | 1 | ÖK - 6 : | kağıt endüstrisinde atık kağıt kullanımının çevresel ve ekonomik açıdan önemini açıklayabilecektir. | 2,5 | 1 | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Odunun makroskopik, anatomik ve kimyasal yapısının kağıt hamuru üretimi açısından değerlendirilmesi. Kağıtlık odundaki kalite değişkenleri ve standardizasyon. Odun hazırlama; kabuk soyma, yongalama ve eleme sistemleri. Kağıt hamuru üretiminin genel prensipleri. Mekanik yöntemlerle kağıt hamuru üretimi, yarı kimyasal yöntemlerle kağıt hamuru üretimi (sülfit ve sülfat yöntemleri) ve yıllık bitkilerden kağıt hamuru üretimi. |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Kağıt hamuru üretiminin temel esasları | | Hafta 2 | Kağıtlık odunun makroskopik, ultramikroskopik, anatomik ve kimyasal özellikleri, Laboratuar uygulaması 1: kağıt hamurunu oluşturan liflerin mikroskopik gözlemi | | Hafta 3 | Kağıtlık odunda kalite değişkenlikleri | | Hafta 4 | Kağıtlık odunun hazırlanması: kabuk soyma ve yongalama işlemleri | | Hafta 5 | Taş mekanik odun hamuru üretimi, Video gösterisi: Balıkesir kağıt fabrikasında mekanik hamur üretimi | | Hafta 6 | Rafinörde mekanik odun hamuru üretimi, Laboratuar uygulaması 2: Laboratuar ölçeğinde rafinörde mekanik hamur üretimi | | Hafta 7 | Yarıkimyasal hamur üretimi | | Hafta 8 | Kimyasal hamur üretiminin temel esasları
| | Hafta 9 | Arasınav | | Hafta 10 | Kraft pişirme kazanları, Laboratuar Uygulaması 3: laboratuavar ve endüstriyel ölçekte uygulanan pişirme işleminde pişirme kazanının hazırlanması | | Hafta 11 | Kraft yönteminde verim artırıcı modifikasyonlar, çözelti gerikazanma döngüsü, yan ürün potansiyeli | | Hafta 12 | Sülfit yöntemiyle kağıt hamuru üretimi
| | Hafta 13 | Yıllık bitkilerden kağıt hamuru üretimi | | Hafta 14 | Atık kağıtların geridönüşümü
| | Hafta 15 | Kağıt hamurunun ağartılması
| | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | |
1 | Kırcı, H. 2006; Kağıt Hamuru Endüstrisi, KTÜ Yayınları No:86, Trabzon | | |
1 | Bostancı, Ş. 1987; Kağıt Hamuru Üretimi ve Ağartma Teknolojisi, KTÜ Yayınları No: 114/13, Trabzon | | 2 | Tank, T., 1980; Lif ve Selüloz Teknolojisi, İ.Ü. Orman Fakültesi Yayın No: 2326/272, İstanbul | | 3 | Casey, J.P. 1979; Pulp and Paper, Vol:1, John Willey and Sons, NewYork. | | 4 | Kocurek, M. J., 1983; Mechanical Pulping, Vol:2, The Joint Textbook Committee of The Paper Industry, Atlanta, Georgis, USA. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | | 0,75 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | | 0,75 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 3 | 14 | 42 | Sınıf dışı çalışma | 4 | 7 | 28 | Laboratuar çalışması | 3 | 7 | 21 | Arasınav için hazırlık | 6 | 4 | 24 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Uygulama | 2 | 2 | 4 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 6 | 5 | 30 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 151 |
|