|
EAK6011 | Biyosensörler ve Eczacılıktaki Uyg. | 3+0+0 | AKTS:7.5 | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | Ders Duzeyi | Doktora | Yazılım Şekli | Zorunlu | Bölümü | ECZACILIKTA ANALİTİK KİMYA ANABİLİM DALI | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 3 saat teorik | Öğretim Üyesi | -- | Diğer Öğretim Üyesi | | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Bu dersin amacı, biyosensörlerin özelliklerini ve kullanım amaçlarını, biyosensörlerin hazırlanma şekillerini ve eczacılıkta biyosensörlerin kullanımını öğretmektir. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Biyosensör kavramını öğrenir. | 1,2,6,9 | 1,3, | ÖK - 2 : | Biyosensörlerin eczacılıktaki yerini öğrenir. | 1,2,6,9 | 1,3, | ÖK - 3 : | Biyosensörlerin hazırlanma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur. | 1,2,6,9 | 1,3, | ÖK - 4 : | Biyosensörlerle yapılan çalışmalarla ilgili bilgi sahibi olur. | 1,2,6,9 | 1,3, | ÖK - 5 : | Biyosensörlerdeki gelişmeleri ve yenilikleri takip edebilir. | 1,2,6,9 | 1,3, | ÖK - 6 : | Biyosensörlerle ilgili yeni fikirler geliştirebilir ve araştırma konuları tasarlayabilir. | 1,2,6,9 | 1,3, | ÖK - 7 : | Biyosensörlerin gelişiminin toplumsal olarak nasıl yarar sağlayacağını kavrar. | 1,2,6,9 | 1,3, | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Biyosensörlerin kullanım amaçları, yararları, özellikleri, biyosensörlerin hazırlanma yöntemleri, biyosensörlerin eczacılıktaki kullanımı ve literatürdeki uygulamalar |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Biyosensör nedir? Ne amaçla Kullanılır? Biyosensörlerin bileşenleri | | Hafta 2 | Elektrokimyasal biyosensörler | | Hafta 3 | Çeşitli elektrokimyasal teknikler | | Hafta 4 | Biyosensörlerin elektroanalitik karakteristikleri | | Hafta 5 | Biyosensörlerde seçicilik için kullanılan membranlar | | Hafta 6 | Biyosensör elektrot fabrikasyon teknikleri ve yeni ürün geliştirme | | Hafta 7 | Organik iletken polimerler | | Hafta 8 | İnorganik nanopartiküller, Kitosan ve Nafion | | Hafta 9 | Arasınav | | Hafta 10 | İmmobilize enzimlerin özellikleri | | Hafta 11 | Çeşitli hastalıklar için enzimatik ve enzimatik olmayan biyosensörler | | Hafta 12 | Hastalık tanısı için biyolojik işaretler | | Hafta 13 | Diyabet için glikoz oksidaz esaslı glikoz biyosensörleri | | Hafta 14 | Kolesterol biyosensörü, Nitrit biyosensör, Nitrik oksit biyosensör | | Hafta 15 | Ekran-baskılı fonksiyonel elektrotlar ve avantajları | | Hafta 16 | Final sınavı | | |
1 | C. Karunakaran, K. Bhargava, R. Benjamin, Biosensors and Bioelectronics, 1st Edition, Elsevier, USA, 2015. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 15/04/2024 | 2 | 30 | Yıl içi çalışma | 15 | 30/05/2024 | 2 | 20 | Dönem sonu sınavı | 16 | 03/06/2024 | 2 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 3 | 14 | 42 | Arasınav için hazırlık | 4 | 14 | 56 | Arasınav | 2 | 1 | 2 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 6 | 14 | 84 | Dönem sonu sınavı | 2 | 1 | 2 | Diğer 1 | 4 | 1 | 4 | Toplam Çalışma Yükü | | | 190 |
|