Türkçe | English
ORMAN FAKÜLTESİ / ORMAN ENDÜSTRİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM)
Ders Bilgi Paketi
https://www.ktu.edu.tr/oem
Tel: +90 0462 +90 (462) 3771500
ORF
ORMAN FAKÜLTESİ / ORMAN ENDÜSTRİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM)
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

OREN3024Odun Dışı Orman Ürünleri Endüstrisi2+0+0AKTS:3
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüORMAN ENDÜSTRİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik
Öğretim ÜyesiProf. Dr. İlhan DENİZ
Diğer Öğretim ÜyesiYrd.Doç.Dr.Derya USTAÖMER
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Odun dışı orman ürünleri (ODOÜ) bitkisel ürünleri, hayvansal ürünleri, ormanların hizmet ve fonksiyonlarıyla beraber fabrika atık sularından elde edilen lifsel olmayan ürünler tanıtılacak ve endüstride işlenmesi hakkında bilgi verilecektir. Özellikle bitkisel ürünlerin üretimi, endüstride işlenmesi ve kimyasal yapıları incelenecektir. Ülkemizdeki tıbbi ve aromatik bitki sektörü ve değerlendirmesi açıklanacaktır. Ülkemizde uçucu yağ üretimi sektörü tanıtılacaktır.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Ülkemizdeki odun dışı orman ürünlerini ve bu gruptaki tıbbi ve aromatik bitkilerin önemini ve değerlendirilmesi hakkında bilgi sahibi olur.3,51,3
ÖK - 2 : Farklı kaynaklardan odun dışı bitkisel ürünleri ve uçucu yağ üretebilir. 3,51,3
ÖK - 3 : Ülkemizdeki odun dışı bitkisel ürünleri analiz edebilir ve sonuçlarını yorumlar.3,51,3
ÖK - 4 : Ülkemizdeki odun dışı bitkisel ürünlerin endüstride işlenmesi ve katma değerli ürünlere dönüşümü becerisi kazanır.3,51,3
ÖK - 5 : Odun dışı orman ürünlerinin üretim ve işlenmesi sürecinin, orman endüstri mühendisliği içerisindeki yerini ve önemini anlar. Endüstride kullanımında risk ve fırsatları değerlendirir ve işletmeye sunar.3,51,3
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Odun dışı orman ürünlerinin tanımı ve kapsamı, Odun dışı orman ürünlerinin önemi ve sınıflandırılması, Ülkemizde odun dışı orman ürünlerinin üretimi ve değerlendirilmesindeki problemler, Ülkemizdeki önemli odun dışı bitkisel ürünlerin üretilmesi, kimyasal bileşimi ve endüstride kullanım sahaları. Reçine kaynakları, Dikili ağaç (Oleoresin) üretimi ve kimyasal yapısı, Ekstraksiyon reçinesinin üretimi ve kimyasal yapısı, Tall-oil reçinesinin üretimi ve kimyasal yapısı, Sığla yağının üretimi ve kimyasal özellikleri, Defne yağının üretimi ve kimyasal özellikleri, Ülkemizde tıbbi ve aromatik bitkiler ve değerlendirilmesi, Ülkemizde uçucu yağ üretimi ve değerlendirilmesi, Mavi yemiş üretimi ve değerlendirilmesi, Sumak, Meşe palamutu, Mazı, Çam fıstığı, Kestane üretimi ve kimyasal özellikleri, Kabuktan faydalanma ve Bitkisel sepi maddelerinin özellikleri ve kullanımı,
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Odun Dışı Orman Ürünlerinin Tanımı, Sınıflandırılması ve Önemi, Türkiye ve Dünyada odun dışı orman ürünleri
 Hafta 2Odun dışı orman ürünlerinin işletmeciliği, faydalanma ve ekonomiye katkısı,
 Hafta 3Reçine üretimi, tarihçe, kullanım alanları, reçine biosentezi, ülkemiz çam türlerinin reçine üretiminde kullanılabilme özellikleri, üretim yöntemleri
 Hafta 4Reçinenin destilasyonu, terebentin ve kolofanın endüstride işlenmesi.
 Hafta 5Sülfat ve ekstraksiyon reçinesi üretimi ve özellikeri.
 Hafta 6Terebentin ve Kolofanın Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri
 Hafta 7Sığla Yağı Üretimi ve Kimyasal Özellikleri kullanımı, Ekonomik değeri
 Hafta 8Defne Yaprağı ve Yağı Üretimi, Defne Yağının Fizikokimyasal Özellikleri ve Kalitesi, Yaprağın Kurutulması ve Ambalajında Fabrikasyon, Kullanımı
 Hafta 9Arasınav
 Hafta 10Ülkemizde tıbbi ve aromatik bitki varlığı, özellikleri ve değerlendirilmesi.
 Hafta 11Ülkemizde tıbbi ve aromatik bitkilerden uçucu yağ üretim sektörü, ticareti.
 Hafta 12Mavi yemiş üretimi, işlenmesi ve kullanımı.
 Hafta 13Çam Fıstığı Üretim Yöntemleri ve Kimyasal Bileşimi, Kestane Üretimi ve Kimyasal Bileşimi,
 Hafta 14 Meşe palamutu ve kadehi üretimi ve kimyasal bileşimi Meşe mazısı üretimi ve kimyasal bileşimi.
 Hafta 15Sumak Yaprağı ve Meyve üretimi, Sumağın Kimyasal Analizi ve Standardı, Sakız Ağacından sakız üretimi Kabuktan Faydalanma, Tanenin Kimyası, Bitkisel Sepi Maddeleri
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Deniz, İ. Ekim 2006, Odun Dışı Orman Ürünleri Endüstrisi, Ders notları, Trabzon
 
İlave Kaynak
1 Ülkemizdeki bazı önemli orman tali ürünlerinin teşhis ve tanıtım klavuzu, T.C.Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü,yayın no:659, seri no:18
2Orman Tali Ürünlerinin Üretim ve Satış Esasları, Orman Bakanlığı , Orman Genel Müdürlüğü, Tebliğ no:283,Ankara 1995.
3Türkiye Ormanlarında Odun Dışı Ürünler, T.C.Çevre ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Ankara 2004
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 27.05.2024 1 25
Ödev 4 1 25
Dönem sonu sınavı 14 11.06.2024 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Sınıf dışı çalışma 1 13 13
Laboratuar çalışması 2 1 2
Arasınav için hazırlık 2 7 14
Arasınav 1 1 1
Uygulama 2 1 2
Ödev 1 14 14
Dönem sonu sınavı için hazırlık 2 5 10
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü85