Türkçe | English
FATİH EĞİTİM FAKÜLTESİ / ÖZEL EĞİTİM BÖLÜMÜ
ZİHİN ENGELLİLER ÖĞRETMENLİĞİ
Ders Bilgi Paketi
www.fatih.ktu.edu.tr
Tel: +90 0462 2482305

FATİH EĞİTİM FAKÜLTESİ / ÖZEL EĞİTİM BÖLÜMÜ / ZİHİN ENGELLİLER ÖĞRETMENLİĞİ
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

KURULUŞ ve TARİHÇE  
Özel Eğitim Bölümü, 1998'de İşitme Engelliler Öğretmenliği Ana Bilim Dalı (ABD) ve Zihin Engelliler Öğretmenliği Ana Bilim Dalların'da eğitime başlamıştır. Bölüm bu tarihten itibaren eğitim ve öğretim çalışmalarına aralıksız devam etmektedir. Özel eğitim bölümü Yüksek Öğretim Kurumu ve Milli Eğitim Bakanlığının özel eğitim sınıf öğretmeni yeterlik ve ihtiyaç beklentilerini karşılayacak şekilde öğretmen adayları yetiştirmeye devam etmektedir.
KAZANILAN DERECE  
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere ZİHİN ENGELLİLER ÖĞRETMENLİĞİ alanında lisans diploması verilir.
DERECENİN DÜZEYİ  
Lisans  
EĞİTİM TÜRÜ  
Tam Zamanlı I. Öğretim
KABUL ve KAYIT ŞARTLARI  
Programa Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir orta dereceli okulu bitiren ve ÖSS sınavından başarılı olan öğrenciler kabul edilir.
PROGRAMIN AMACI  
Zihin Engelliler Öğretmenliği ABD'nın öncelikli amacı alanı ile ilgili profesyonel tututum ve davranışlara sahip öğretmenler yetiştirmektir. Aynı zamanda kültürel anlamda gelişime açık, eğitim ve dünyadaki yenilikleri takip edebilecek öğretmenler yetiştirmektir. Bu program özel eğitim gerektiren öğrencilerin davranışsal ve zihinsel problemlerini tanımlayıp onlarla ilişki kurabilen, etik kuralları takip eden, teknolojiyi kullanabilen öğretmenler yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bireysel farklılıklara duyarlı, saygılı ve etkin iletişim becerileri geliştirmeye yönelik yeterlikleri geliştirmekte önemsenmektedir.
ÖNCEKİ ÖĞRENMELERİN TANINMASI  
Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin tüm programlarında kayıtlı öğrencilerin, bir yükseköğretim kurumu dışında edindikleri kazanımların tanınması, kredilendirilmesi ve intibakı için uyulması gereken esasları belirlemek üzere 28.07.2023 tarih ve 340 sayılı Senato Kararı "Önceki Öğrenmenin Tanınması Yönergesi" kabul edilmiş ve yürürlüğe girmiştir.

Yönerge;
* Özel ilgi ile kazanılmış bilgi, beceri ve yetkinliklerinin program derslerinin yerine sayılmak üzere muafiyet sınavı yolu ile tanınması,
* İş yeri ve staj deneyimlerinin program derslerinin yerine sayılmak üzere portfolyo değerlendirme suretiyle tanınması,
* Özel ilgileri doğrultusunda akredite olmuş kurumlardan aldıkları sertifikaların kredilendirilmesini kapsamaktadır.

Önceki öğrenmelerin tanınması kapsamına alınan derslerin ilanı, başvuruların alınması ve değerlendirilmesi akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.
Önceki Öğrenmenin Tanınması öğrencilerimize ve işverenlere çok sayıda fayda sunacaktır. Öğrencilerimiz açısından; mesleki gelişim ve işgücü piyasasındaki hareketliliği artırması, eğitim tekrarı ve zaman israfını önlemesi, erken mezuniyet sağlaması, öğrenmenin maliyetini azaltması, öğrenmeyi teşvik etmesi, öğrencinin motivasyon ve öz güveninin artmasını sağlaması önceki öğrenmelerin tanınmasının getireceği faydalar arasında sayılabilir. İşverenler açısından bakıldığında ise; işyerindeki beceri veya yeterlilik eksikliklerinin giderilmesine, çalışanların eğitim amacıyla işyeri dışında geçireceği sürenin azaltılmasına ve böylece kaynakların daha verimli kullanılmasına katkı sağlayacaktır.
KAZANILACAK DERECEYE YÖNELİK GEREKLİLİKLER ve KURALLAR  
Özel Eğitim alanında lisans derecesi elde edebilmek için (Zihin Engelliler Öğretmenliği) öğrencilerin sağlaması gereken şartlar; a) Müfredattaki bütün dersleri en az DC derecesiyle geçmiş olmak, b) 4.0 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı ortalamayı elde etmiş olmak
SINAVLAR, ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME  
Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, kısa sınav, ödev, veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı %30 yarıyıl içi çalışmanın katkısı %20 ve yarıyıl sonu sınavının katkısı % 50 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten (AA),(BA),(BB),(CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. Öğrenciler, her yarıyılın sonunda, o yarıyıla ait en çok iki dersten bütünleme sınavına girebilir.
MEZUNİYET ŞARTLARI  
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere ZİHİN ENGELLİLER ÖĞRETMENLİĞİ alanında lisans diploması verilir.
MEZUNLARIN İSTİHDAM ALANLARI  
Devlet ve özel okullarda, Rehabilitasyon merkezlerinde, Sosyal Hizmet Kurumlarında, Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde, Hastanelerde ve Okul Öncesi Eğitim kurumlarında istihtam edilir.
ÜST DERECE PROGRAMLARINA GEÇİŞ  
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlarda öğrenim görebilirler. Özel Eğitim Alanı, Eğitim Yönetimi ve Eğitimde Psikolojik Hizmetler alanında yüksek lisans ve doktora eğitimi yapabilir.
İLETİŞİM BİLGİLERİ  
Adresi: KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi C Blok Kat / 1 Söğütlü 61135 Akçaabat /Trabzon
Telefonu: 2482305
Belge Geçer: 2487344
E-Postampalanci@gmail.com
Web Adresi www.fatih.ktu.edu.tr
BÖLÜM OLANAKLARI  
Bölüm Fatih Eğitim Fakültesi F Blok Kat 1'de bölüme tahsis edilmiş uygun fiziki mekana sahiptir. Bir adet eğitim ve uygulama labaratuvarı vardır. Bölüm Uzaktan Eğitim Merkezi ile fiziki ve teknolojik paylaşım içindedir. Bölümün derslikleri teknolojik donanıma sahiptir. Trabzon merkezinde Özel eğitim Okulları, Rehabilitasyon Merkezleri ve özel alt sınıflarda staj yapabilecek eğitim protokolleri mevcuttur. Bölümde öğrencilerin organizasyonunda özel eğitime muhtaç çocuk ve ailelerine yardım ve bilgi vermek amacıyla kurulmuş Özel Eğitim Öğrenci Klübü vardır. Bölüm öğrencileri kampüs alanı içinde bulunan yurt, yemek, sosyal ve sportif tesislerden kolaylıkla yararlanabilmektedir. Bölüm mezunlarının %100 mezun oldukları yıl istihtam edilmektedir.