Türkçe | English
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / İSTATİSTİK ve BİLGİSAYAR BİLİMLERİ ANABİLİM DALI
İSTATİSTİK DOKTORA
Ders Bilgi Paketi
https://www.ktu.edu.tr/fbeistatistik
Tel: +90 0462 +90 (462) 377 3112
FBE
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / İSTATİSTİK ve BİLGİSAYAR BİLİMLERİ ANABİLİM DALI / İSTATİSTİK DOKTORA
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

KURULUŞ ve TARİHÇE  
Çağımızda bilgilerin toplanması ve işlenmesi teknolojinin ilerlemesinde önemli bir safhayı oluşturmaktadır. Bu safhada İstatistik teknik ve yöntemlerinin bilinmesi ve uygulanması ve bilgilerin toplanması ve işlenmesi aşamasında bilgisayarında etkin olarak kullanılması kaçınılmazdır. Bu amaca hizmet etmek için Fen Bilimleri Enstitüsü Bünyesinde 2009 yılında İstatistik anabilim dalı kurulmuş ve 2008-2009 bahar yarıyılında öğrenci kabul etmeye başlamıştır.
KAZANILAN DERECE  
Bölümün ya da ilişkili olan diğer bölümlerin lisansüstü programlarında mevcut olan derslerden en az 21 kredilik (60 AKTS karşılığı) ders alan ve tümünü başarıyla tamamlayan, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden ve konusuyla ilgili bir alanda hazırladığı ve seçilmiş bir jüri tarafından başarılı sayılan bir tezi başarıyla savunan öğrencilere İstatistik alanında doktora diploması verilir.
DERECENİN DÜZEYİ  
Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlilikler Çerçevesi (AYA-YÇ), 3. Düzey
Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi-Yaşam Boyu Öğrenme (AYÇ-YBÖ), 8. Düzey  
EĞİTİM TÜRÜ  
Tam Zamanlı I. Öğretim
KABUL ve KAYIT ŞARTLARI  
- Fen Bilimleri Enstitü Kurulu tarafından belirlenen ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Senatosu tarafından onaylanan "Lisansüstü Programlarına Başvuruya Esas Teşkil Eden Mezuniyet Ön Koşulları"nı karşılayan bir bölüm veya fakülte mezun olmak.
- Fen Bilimleri Enstitü Kurulu tarafından belirlenen ve KTÜ Senatosu tarafından onaylanan ALES (SAYISAL) ve Yabancı Dil taban puanına sahip olmak (KTÜ Fen Bilimler Enstitüsü Lisansüstü Programlara Başvuru ve Giriş Koşulları).
- Programa alan dışından kabul edilen öğrencilerin Bilimsel Hazırlık Programına katılması ve Enstitü Kurulunca belirlenmiş derslerden başarılı olmaları zorunludur.
PROGRAMIN AMACI  
İstatistik anabilim dalı öğrencileri bilgisayar ve istatistik tekniklerini öğrenerek, bu teknikleri diğer disiplinlere uygulama becerisine sahip mezunlar yetiştirebilmek amacıyla bir müfredat yürütmektedir. Bu hedefe yönelik olarak oluşturulan ders müfredatı, istatistik teorisi, olasılık teorisi, stokastik süreçler, yöneylem araştırması, bilgisayar programlama dersleri ve istatistiksel yazılımların verildiği dersler yanında öğrencilere kendi tercihlerine göre seçebilme şansı sunulan seçmeli dersler, programa çok yönlü bir özellik katmıştır. Mezun olan öğrenciler, İstatistikçi kadrosu bulunan devlet kurumlarında, Bilgisayar yazılım şirketlerinde, Özel araştırma şirketlerinde, özel ve devlet bankalarında istihdam edilebilmektedirler. Ayrıca, üniversitelerin İstatistik, Ekonometri, Enformatik bölümlerinde akademisyen olabilmekte ve pedogoji derslerini tamamlama durumunda bilgisayar öğretmeni olabilmektedirler.
ÖNCEKİ ÖĞRENMELERİN TANINMASI  
Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin tüm programlarında kayıtlı öğrencilerin, bir yükseköğretim kurumu dışında edindikleri kazanımların tanınması, kredilendirilmesi ve intibakı için uyulması gereken esasları belirlemek üzere 28.07.2023 tarih ve 340 sayılı Senato Kararı "Önceki Öğrenmenin Tanınması Yönergesi" kabul edilmiş ve yürürlüğe girmiştir.



Yönerge;


* Özel ilgi ile kazanılmış bilgi, beceri ve yetkinliklerinin program derslerinin yerine sayılmak üzere muafiyet sınavı yolu ile tanınması,

* İş yeri ve staj deneyimlerinin program derslerinin yerine sayılmak üzere portfolyo değerlendirme suretiyle tanınması,

* Özel ilgileri doğrultusunda akredite olmuş kurumlardan aldıkları sertifikaların kredilendirilmesini kapsamaktadır.


Önceki öğrenmelerin tanınması kapsamına alınan derslerin ilanı, başvuruların alınması ve değerlendirilmesi akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.


Önceki Öğrenmenin Tanınması öğrencilerimize ve işverenlere çok sayıda fayda sunacaktır. Öğrencilerimiz açısından; mesleki gelişim ve işgücü piyasasındaki hareketliliği artırması, eğitim tekrarı ve zaman israfını önlemesi, erken mezuniyet sağlaması, öğrenmenin maliyetini azaltması, öğrenmeyi teşvik etmesi, öğrencinin motivasyon ve öz güveninin artmasını sağlaması önceki öğrenmelerin tanınmasının getireceği faydalar arasında sayılabilir. İşverenler açısından bakıldığında ise; işyerindeki beceri veya yeterlilik eksikliklerinin giderilmesine, çalışanların eğitim amacıyla işyeri dışında geçireceği sürenin azaltılmasına ve böylece kaynakların daha verimli kullanılmasına katkı sağlayacaktır.
KAZANILACAK DERECEYE YÖNELİK GEREKLİLİKLER ve KURALLAR  
Doktora programından mezun olmak için;
- Toplam 21 krediden (en az ikisi 5000 kodlu kredili derslerden) (240 AKTS) az olmamak koşuluyla programın zorunlu dersleri dahil ikisi İngilizce olmak üzere en az yedi dersin ve kredisiz olan seminer, ?Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği? ile ?Bilimsel Araştırma ve Proje Hazırlama Eğitimi? derslerinin en geç dördüncü yarıyılın sonuna kadar,
- Doktora yeterlilik sınavının yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenci en erken üçüncü yarıyılın sonunda, en geç beşinci yarıyılın sonuna kadar, lisans derecesi ile kabul edilmiş olan öğrenci ise en erken beşinci yarıyılın sonunda, en geç yedinci yarıyılın sonuna kadar,
- ?Gelişim ve Öğrenme? ve ?Öğretimde Planlama ve Değerlendirme? dersleri tez savunma sınavına kadar,
- Üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez başarısız olunmamak kaydıyla en az üç başarılı tez izleme komitesi raporu sunulmuş olan tez çalışmasının en geç 12. yarıyılın sonuna kadar başarı ile tamamlanması gerekir (bkz. KTÜ Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği).
KTÜ Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği
SINAVLAR, ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME  
Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, kısa sınav, ödev veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Dersin başarı notuna ara sınavın katkısı %30, yarıyıl içi çalışmanın katkısı %20 ve yarıyıl sonu sınavının katkısı %50?dir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için o dersten yarıyıl sonu başarı notu olarak en az ?BB? harf notu almış olması gerekir.
MEZUNİYET ŞARTLARI  
Kazanılacak dereceye yönelik gereklilikleri yerine gerine öğrencilerin mezun olabilmek için Fen Bilimleri Enstitüsü ?Doktora Programı Öğrencilerinin Tezini Teslim Edebilme Koşullarında belirtilen yayın şartını karşılaması gerekmektedir.
MEZUNLARIN İSTİHDAM ALANLARI  
ÜST DERECE PROGRAMLARINA GEÇİŞ  
-
İLETİŞİM BİLGİLERİ  
Adresi
Telefonu: +90 (462) 377 3112
Belge Geçer
E-Postabilgisayarbilimleri@ktu.edu.tr
Web Adresihttps://www.ktu.edu.tr/fbeistatistik
Anabilim Dalı Olanakları  
Bölümde teknik donanımlı bir adet 96 kişilik, 2 adet 50 kişilik ve bir adet 20 kişilik sınıf mevcuttur. Ayrıca, Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde yer alan internet bağlantısı mevcut 48 er adet bilgisayara sahip iki adet labaratuvarda bilgisayar dersleri için kullanılmaktadır.