Türkçe | English
TRABZON MESLEK YÜKSEKOKULU / TEKSTİL, GİYİM, AYAKKABI ve DERİ BÖLÜMÜ
TEKSTİL TEKNOLOJİSİ
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/yuksekokul/trbmyo/
Tel: +90 0462 2281052
TMYO
TRABZON MESLEK YÜKSEKOKULU / TEKSTİL, GİYİM, AYAKKABI ve DERİ BÖLÜMÜ / TEKSTİL TEKNOLOJİSİ
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

KURULUŞ ve TARİHÇE  
Tekstil Teknolojisi Programına, 2002--2003 eğitim öğretim döneminde ilk öğrenci kaydı yapılmış, ilk mezunlarını 2004 yılında vermiştir. İlk açıldığında Teknik Programlar Bölümüne bağlı olarak eğitim öğretimini sürdüren bu program, 2009 yılında ISCED-97 sistemine göre yeni oluşturulan yapılanma sonucu Tekstil,Giyim,Ayakkabı ve Deri Bölümü bünyesine alınmıştır.60 öğrenci kontenjanı bulunan bu programdan 2010 yılı sonuna kadar 200' den fazla tekstil teknikeri mezun olmuştur.
KAZANILAN DERECE  
Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4,00 üzerinden en az 2,00 ağırlıklı not ortalaması elde eden, meslek stajını da tamamlayan öğrencilere TEKSTİL TEKNOLOJİSİ alanında ön lisans diploması verilir. Verilen bu diploma derecesi, Avrupa Yeterlilikler Çercevesi kapsamında beşinci seviye eğitim düzeyine karşılık gelmektedir.
DERECENİN DÜZEYİ  
Ön Lisans  
EĞİTİM TÜRÜ  
Tam Zamanlı I. Öğretim
KABUL ve KAYIT ŞARTLARI  
Bu programa kabul ve kayıt şartları Türk Yükseköğretim mevzuatı kapsamında yapılmaktadır.Programa meslek lisesi alan mezunu öğrenciler sınavsız olarak bu programa kontenjanlar dahilinde kabul edilirler. Boş kalan kontenjanlara ise lise mezunları yükseköğretime giriş sınavı sonuçlarına göre yerleşletirilirler. Yerleştirme ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Kayıt şartları yükseköğretime giriş sistemi ile aynıdır.
PROGRAMIN AMACI  
Bölüm programı 1.Sınıf Güz Yarıyılında AITB1001 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-1, YDB1001 İngilizce-1, TDB1001 Türk Dili-1, TEKT1007 Mesleki Matematik-1, TEKT1009 Kadın Giyim Modelistliği-1, TEKT1003 Tekstil Maddeleri, TEKT1001 Teknik Resim ve TEKT1005 İletişim dersleri,
1. Sınıf Bahar Yarıyılında AITB1000 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-2, YDB1004 Yabancı Dil-2, TDB1000 Türk Dili-2, TEKT1004 Mesleki Matematik-2, TEKT1010 Kadın Giyim Modelistliği 2, TEKT1012 Genel Terbiye Teknolojisi, TEKT1006 İplik ve Tekstil Yüzeyleri, TEKT1000 Temel Sanat Eğitimi, TEKT1002 Çevre dersleri,

2. Sınıf Güz Yarıyılında TEKT2017 Kadın Giyim Modelistliği-3, TEKT2009 Konfeksiyonda Kalite Kontrol, TEKT2007 Araştırma Yöntem ve Teknikleri, TEKT2001 Drapaj, TEKT2005 Giysi Teknik Çizimi, TEKT2011 Bilgisayar Destekli Kalıp Hazırlama -1, TEKT2003 Konfeksiyon Organizasyon Planlama, TEKT2015 Ergonomi, TEKT2019 Mesleki Deneyim-1 dersleri,
2. Sınıf Bahar Yarıyılında TEKT2016 Bilgisayar Destekli Kalıp Hazırlama 2, TEKT2010 Proje Hazırlama, TEKT2014 Kadın Giyim Modelistliği 4, TEKT2002 Mesleki Maliyet Hesapları, TEKT2008 Mesleki Yabancı Dil, TEKT2012 Moda Tasarımı,TEKT2004 Mesleki Gelişim, TEKT2006 Mesleki Deneyim 2 dersleri yer almaktadır.
ÖNCEKİ ÖĞRENMELERİN TANINMASI  
Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin tüm programlarında kayıtlı öğrencilerin, bir yükseköğretim kurumu dışında edindikleri kazanımların tanınması, kredilendirilmesi ve intibakı için uyulması gereken esasları belirlemek üzere 28.07.2023 tarih ve 340 sayılı Senato Kararı "Önceki Öğrenmenin Tanınması Yönergesi" kabul edilmiş ve yürürlüğe girmiştir.

Yönerge;
* Özel ilgi ile kazanılmış bilgi, beceri ve yetkinliklerinin program derslerinin yerine sayılmak üzere muafiyet sınavı yolu ile tanınması,
* İş yeri ve staj deneyimlerinin program derslerinin yerine sayılmak üzere portfolyo değerlendirme suretiyle tanınması,
* Özel ilgileri doğrultusunda akredite olmuş kurumlardan aldıkları sertifikaların kredilendirilmesini kapsamaktadır.

Önceki öğrenmelerin tanınması kapsamına alınan derslerin ilanı, başvuruların alınması ve değerlendirilmesi akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.
Önceki Öğrenmenin Tanınması öğrencilerimize ve işverenlere çok sayıda fayda sunacaktır. Öğrencilerimiz açısından; mesleki gelişim ve işgücü piyasasındaki hareketliliği artırması, eğitim tekrarı ve zaman israfını önlemesi, erken mezuniyet sağlaması, öğrenmenin maliyetini azaltması, öğrenmeyi teşvik etmesi, öğrencinin motivasyon ve öz güveninin artmasını sağlaması önceki öğrenmelerin tanınmasının getireceği faydalar arasında sayılabilir. İşverenler açısından bakıldığında ise; işyerindeki beceri veya yeterlilik eksikliklerinin giderilmesine, çalışanların eğitim amacıyla işyeri dışında geçireceği sürenin azaltılmasına ve böylece kaynakların daha verimli kullanılmasına katkı sağlayacaktır.
KAZANILACAK DERECEYE YÖNELİK GEREKLİLİKLER ve KURALLAR  
İki yıl (dört yarıyıl) süren eğitim - öğretim programlarının tüm dersleri ile meslek stajını başarıyla tamamlayan öğrenciler ön lisans derecesi alırlar.
SINAVLAR, ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME  
Öğrenciler Kadın Giyim Modelistliği 1-2-3-4 dersleri için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, kısa sınav, ödev veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın % 30, yarıyıl içi çalışmalarının % 20 ve yarıyıl sonu sınavının % 50 katkısı vardır.
Araştırma Teknikleri ve Proje Hazırlama dersleri için sadece yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna yarıyıl sonu sınavının % 100 katkısı vardır.
Diğer bütün dersler için ara sınav ve dönem sonu sınavına tabitutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın % 50, yarıyıl sonu sınavının % 50 katkısı vardır.
Tüm sınavlar 100 puan üzerinden, bağıl notla değerlendirilir.
Yarıyıl sonu sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır.
Nihai notlar harfli nota çevrilir. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar.
Öğrenciler, her yarıyılın sonunda, başarısız oldukları o yarıyıla ait tüm derslerden bütünleme sınavına girebilirler
MEZUNİYET ŞARTLARI  
Programda mevcut olan (Toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4,00 üzerinden en az 2,00 ağırlıklı not ortalaması elde eden, Bitirme Çalışmasını başarıyla tamamlayan ve mesleki stajını tamamlayarak hazırladığı Staj Raporundan geçer not alan öğrenciler ön lisans mezunu olmaya hak kazanırlar.
MEZUNLARIN İSTİHDAM ALANLARI  
Tekstil teknikerleri, tekstil ve konfeksiyon bilgilerini üreten ve kullanan kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör çalışmalarında istihdam edilmektedirler. Özel sektör olarak tekstil işletmeleri,hazır giyim ve konfeksiyon işletmeleri; kamu sektöründe ise başta halk eğitim merkezleri ile mesleki teknik ortaöğretim kurumlarında, mesleki eğitim merkezlerinde ve yükseköğretimde tekstil laboratuvarlarında istihdam edilmektedirler.
ÜST DERECE PROGRAMLARINA GEÇİŞ  
İki yıl süreli bu programı bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavı sonunda Sanat ve Tasarım Fakülteleri Moda Tasarımı Bölümü, Mühendislik Fakültesi, Tekstil Mühendisliği Bölümlerine devam edebilirler. Ayrıca tüm mezunların Açıköğretim Fakültesi İktisat veya İşletme Bölümlerine üçüncü sınıftan itibaren devam etme ve lisans tamamlama imkanları bulunmaktadır.
İLETİŞİM BİLGİLERİ  
Adresi: KTÜ Trabzon Trabzon Meslek Yüksekokulu, İnönü Cad. Akçaabat -Trabzon
Telefonu: 2281052
Belge Geçer: 228 12 52
E-Postanazmiyeaydin@ktu.edu.tr
Web Adresihttp://www.ktu.edu.tr/yuksekokul/trbmyo/
BÖLÜM OLANAKLARI  
Bölümde Öğr. Gör. ünvanlı dört öğretim elemanı görev yapmaktadır.
Hazır Giyim Laboratuarında kadrolu 1 Hazır Giyim Teknikeri çalışmaktadır.
Bölüm meslek derslerinin yapıldığı 1 adet Hazır Giyim Laboratuarı mevcuttur.Bu Laboratuarda çalışır durumda 1 adet bilgisayarlı ilik otomatı, 1adet bilgisayarlı düğme otomatı, 16 adet düz sanayi dikiş makinesi, 1 adet 3 iplik overlok, 1 adet 5 iplik overlok, 1 adet dantel- lastik reçme, 1 adet etek-bant reçme, 1 adet yuvarlak bıçaklı kesme makinesi, 1 adet 4 başlı nakış makinesi bulunmaktadır.
Öğrencilerin ders dışı zamanlarında çalışma yapabilmeleri için bu laboratuar bölüm teknikeri tarafından mesai saatlaeri içinde açık tutulmaktadır.
Bölümün ikinci laboratuarı, Bilgisayarlı Kalıp ve Tasarım Laboratuarıdır. Bilgisayarlı kalıp sisteminde ASSYST , tasarım sisteminde ise NEDGRAPHİCS programları kullanılmaktadır.
2016 Yılında BAP Projesiyle Yazma Baskı Atölyesi Kurulmuştur.
Ayrıca bir Giysi Müzesi bulunmaktadır.
Genel Bilgi Derslerinin yapıldığı 60 kişilik 2adet, teknoloji donanımlı (projeksiyon) sınıf bulunmaktadır.
Bölümde üst düzey, kaliteli ve beşinci seviye, MYK tarafından belirlenen standartlara uygun bir eğitim verilmektedir.