Türkçe | English
TRABZON SAĞLIK YÜKSEKOKULU / HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ
HEMŞİRELİK ( I. ÖĞRETİM)
Ders Bilgi Paketi
http://www.trbsaglik.ktu.edu.tr
Tel: +90 0462 2300476

TRABZON SAĞLIK YÜKSEKOKULU / HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ / HEMŞİRELİK ( I. ÖĞRETİM)
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

KURULUŞ ve TARİHÇE  
1986 yılında KTÜ Trabzon Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Hemşirelik Ön Lisans Programı olarak eğitime başlamıştır. 1996 yılında Sağlık Bakanlığı ile Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı arasında sağlık hizmetlerinin verimli olarak yürütülmesinde gereksinim duyulan, ebe ve hemşirelerin yükseköğretim sistemi ile uluslar arası normlara uygun olarak yetiştirilmesini gerçekleştirmek üzere 22.11.1996 tarihinde imzalanan protokol doğrultusunda Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık meslek liseleri üniversitelere devredilmiş ve hemşirelik eğitiminin süresi 4 yıla çıkarılmıştır. 1996 yılından itibaren Trabzon Sağlık Yüksekokulu, Trabzon Sağlık Meslek Lisesi binasında Hemşirelik ve Ebelik Bölümleri olarak lisans düzeyinde eğitimini sürdürmektedir. Lisans düzeyinde ilk mezunlarını 1999 yılında vermiştir.
KAZANILAN DERECE  
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere HEMŞİRELİK alanında lisans diploması verilir.
DERECENİN DÜZEYİ  
Lisans  
EĞİTİM TÜRÜ  
Tam Zamanlı I. Öğretim
KABUL ve KAYIT ŞARTLARI  
1-Lise ve dengi okul diploması 2-Üniversite Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS)'den yeterli puan 3-Sağlık durumu, askerlik görevi vb. yönlerden engelli olmama
PROGRAMIN AMACI  
Hemşirelik birey-aile-toplumla ilgilenen bir programdır. Sağlıklı ya da hasta birey-aile-toplumun sağlık gereksinimlerini, risk faktörlerini belirler, bunların nedenlerini araştırır, uygun hemşirelik girişimlerini (bakım, eğitim, danışmanlık vb) yapar, yaptığı girişimlerin sonuçlarını değerlendirir. Koruyucu, tedavi - bakım ve rehabilitasyon süreçlerinde hemşirelik hizmetleri verir.
ÖNCEKİ ÖĞRENMELERİN TANINMASI  
Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin tüm programlarında kayıtlı öğrencilerin, bir yükseköğretim kurumu dışında edindikleri kazanımların tanınması, kredilendirilmesi ve intibakı için uyulması gereken esasları belirlemek üzere 28.07.2023 tarih ve 340 sayılı Senato Kararı "Önceki Öğrenmenin Tanınması Yönergesi" kabul edilmiş ve yürürlüğe girmiştir.

Yönerge;
* Özel ilgi ile kazanılmış bilgi, beceri ve yetkinliklerinin program derslerinin yerine sayılmak üzere muafiyet sınavı yolu ile tanınması,
* İş yeri ve staj deneyimlerinin program derslerinin yerine sayılmak üzere portfolyo değerlendirme suretiyle tanınması,
* Özel ilgileri doğrultusunda akredite olmuş kurumlardan aldıkları sertifikaların kredilendirilmesini kapsamaktadır.

Önceki öğrenmelerin tanınması kapsamına alınan derslerin ilanı, başvuruların alınması ve değerlendirilmesi akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.
Önceki Öğrenmenin Tanınması öğrencilerimize ve işverenlere çok sayıda fayda sunacaktır. Öğrencilerimiz açısından; mesleki gelişim ve işgücü piyasasındaki hareketliliği artırması, eğitim tekrarı ve zaman israfını önlemesi, erken mezuniyet sağlaması, öğrenmenin maliyetini azaltması, öğrenmeyi teşvik etmesi, öğrencinin motivasyon ve öz güveninin artmasını sağlaması önceki öğrenmelerin tanınmasının getireceği faydalar arasında sayılabilir. İşverenler açısından bakıldığında ise; işyerindeki beceri veya yeterlilik eksikliklerinin giderilmesine, çalışanların eğitim amacıyla işyeri dışında geçireceği sürenin azaltılmasına ve böylece kaynakların daha verimli kullanılmasına katkı sağlayacaktır.
KAZANILACAK DERECEYE YÖNELİK GEREKLİLİKLER ve KURALLAR  
1-Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak 2-4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak
SINAVLAR, ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME  
Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, kısa sınav, ödev, veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı %30, yarıyıl içi çalışmanın katkısı %20 ve yarıyıl sonu sınavının katkısı % 50 şeklindedir. Ancak uygulamalı dersler için ara sınavın katkısı %15, yarıyıl içi çalışmanın katkısı %10, yarıyıl sonu sınavının katkısı %25 ve uygulama notunun %50 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten (AA),(BA),(BB),(CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. Öğrenciler, her yarıyılın sonunda, o yarıyıla ait en çok iki dersten bütünleme sınavına girebilir.
MEZUNİYET ŞARTLARI  
1-Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak 2-4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak
MEZUNLARIN İSTİHDAM ALANLARI  
Hemşireler kamu ve özel sektörde görev yapmaktadır. Hemşireler, kamu ve özel hastanelerde, sağlık yüksekokulları, hemşirelik yüksekokulları ve sağlık bilimleri fakültelerinde, toplum sağlığı merkezlerinde, okullarda, huzurevlerinde, çocuk yuvalarında çalışmaktadırlar.
ÜST DERECE PROGRAMLARINA GEÇİŞ  
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES ve ÜDS sınavından geçerli not almaları koşuluyla lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlarda öğrenim görebilirler.
İLETİŞİM BİLGİLERİ  
Adresi: KTÜ Trabzon Sağlık Yüksekokulu Gülbahar Hatun Mah. İnönü Cad. A. Can Bali Sok.
Telefonu: 2300476
Belge Geçer: +90 462 2300475
E-Postasevilayhindistan69@yahoo.com
Web Adresi http://www.trbsaglik.ktu.edu.tr
BÖLÜM OLANAKLARI  
Hemşirelik bölümü, Sağlık Bakanlığına ait binada eğitim-öğretim vermekte olup, bölümün alt yapı ve laboratuar imkanları şöyledir: Bölümde konferans için 100 kişilik 1 sınıf, 80 kişilik 2 sınıf, 55 kişilik 7 sınıf bulunmaktadır ve sınıfların tümünde bilgisayar ve projektör mevcuttur. 25 kişilik toplantı salonu, 1 bilgisayar odası (kablolu kablosuz internet erişimi), 1 kantin ((televizyon, soğuk ve sıcak içeceklere ulaşım, jetonlu makineler), spor salonu (basketbol, voleybol ve masa tenisi oynama imkanı), düşük bir ücret ile 3 çeşit yemek çıkan öğrenci yemekhanesi ve 1 öğrenci beceri laboratuarı vardır. Beceri laboratuarında temel hemşirelik uygulamalarına (damar yolu açma, enjeksiyon yapma, vücut boşluklarına tüp uygulama vb) imkan veren iki adet yetişkin maket, kalp-solunum masajı yapılabilen KPR maketi, doğum maketi, epizyo maketi, pelvik muyene ve RİA uygulama maketi, vajinal tuşe maketi, yenidoğan bakım ve uygulama maketi, iskelet, anatomi maketi, tansiyon aletleri, dereceler, baskül, aspiratör, göğüs tüpü drenaj aleti bulunmaktadır.