Türkçe | English
SÜRMENE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM) - %30 İngilizce
Ders Bilgi Paketi
https://www.ktu.edu.tr/denizulastirma
Tel: +90 0462 3778287
SDBF
SÜRMENE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM) - %30 İngilizce
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

DUM2008Electronical Navigation Systems2+1+0AKTS:4
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüDENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze , Uygulama
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 1 saat uygulama
Öğretim ÜyesiDr. Öğr. Üyesi İshak ALTINPINAR
Diğer Öğretim ÜyesiÖĞR. GÖR. Metin ÖZDEMİR,
Öğretim Diliİngilizce
StajYok
 
Dersin Amacı:
Elektronik seyir cihazlarının ve sistemlerinin çalışma prensibini ve kullanımını öğrencilere öğretmek.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : radar,echo sounder, speed logs and gpsi kullanabilirler2,121,3,5
ÖK - 2 : radarda hedefleri pilotlayabilirler2,121,3,5
ÖK - 3 : ECDIS i kullanabilirler2,121,3,5
ÖK - 4 : değişik seyir senaryolarında elektronik seyir ekipmanlarını kulanabilirler2,121,3,5
ÖK - 5 : radarda görüntü türlerini açıklayabilirler2,121,3,5
ÖK - 6 : arpa radar ile çatışmadan kaçınma manevrası yapabilirler2,121,3,5
ÖK - 7 : el ile radar pilotlaması yapabilirler2,121,3,5
ÖK - 8 : model senaryolarda kısıtlı görüş koşullarında radarı kullanabilirler2,121,3,5
ÖK - 9 : hedef bilgileri değerlendirebilirler2,121,3,5
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Cayro pusla ve çalışma prensibi, Sperry ve Anschütz puslaları, ağırlık kontrolü, salınım ve söndürme, izleme düzeni ve ripiterler, cayro puslanın çalıştırılması ve hataları. Göndericili mıknatıs pusla. Otomatik pilot. Ses dalgalarının suda yayılması. Ekolu iskandil, paraketeler, sonar. Elektromagnetik dalgaların yayılması. Telsiz kerteriz aygıtı. Faksimil. Navtex. Hiperbolik seyir sistemleri, Loran-C, Decca, Omega. Uydu seyir sistemleri, Transit ve GPS. Tümleşik seyir sistemi.
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Elektrikli İskandil; Su altı ses fiziği ve sesin sudaki yayılımı, Eko iskandilin çalışma prensibi, Eko iskandilin blok diyagramı, Rekorder ve ekometre indikatörleri, Eko iskandilin kontrolleri, Eko iskandilin verimli çalıştırılması.Yanlış ekolar, alet ve ölçek hataları, Draft ve trim düzenlemesi, Elektrikli iskandilin bakımı ve kağıdının değiştirilmesi
 Hafta 2Paraketler; Seyirde kullanılan sürat kavramları, Elektromağnetik paraketler, Pervaneli paraketler, Basınçlı parakeler, Doppler olayının fiziksel açıklaması, Doppler paraketlerinin çalışma prensipleri.Akustik paratelerin kontrolleri, Akustik parakete ile derin suda hız ölçümü, Parakete hataları, kesinlik ve hataların düzeltilmesi, Parakete indikatörleri, Parakete verilerinin diğer seyir aygıtlarına iletimi.
 Hafta 3Yer Küresel Mevki Sistemi (GPS); GPS'nin temel çalışma prensibi, GPS'in uydu, yer ve gemi bölümleri, GPS sisteminde kullanılan frekansları, GPS kodlama sistemi, GPS sisteminde mevki bulma esasları.GPS mevkisinin kesinlik sınırları, Denizde kullanılan kullanılan GPS alıcılarının türleri, DGPS sistemi ve çalışma prensibi, Uydu seyir sisteminin temel çalışma ilkesi, GPS ile uydu seyir sisteminin farkı.
 Hafta 4Hiperbolik Seyir Sistemleri; Hiperbolik mevki bulma sisteminin temel prensibi, hiperbolik mevki hatlarının bulunması.Elektronik Haritalar; Elektronik seyir haritalarının özellikleri, ECDIS'ın uluslararası standartları, ECDIS işletim fonksiyonları ve veri tabanı.
 Hafta 5ECDIS ile Radarın birlikte kullanımı, ECDIS ile seyir planlaması.Otomatik Tanımlama Sistemi (AIS); AIS'in çalışma prensibi, AIS'ın unsurları, AIS transponderleri.
 Hafta 6AIS içinde dinamik ve statik bilgi akışı, AIS uygulama kuralları ve yürülük.Sefer Veri Kayıtçıları (VDR);VDR kullanımının amacı, VDR'nin çalışma prensibi, VDR ile kaydedilecek bilgiler, VDR ile kaydedilecek bilgilerin kullanımı, Uygulama kuralları ve yürürlük.
 Hafta 7Temel Radar Teorisi; Radarın temel çalışma prensibi, Radar blok diyagramı.Radyasyon ve emniyet önlemleri, Radar tipleri ve çalışma bantları, Radar Huzmesi.
 Hafta 8Radar görüntüsüne etki eden faktörler, Radarın yetenek ve sınırlılıkları, Radar verimlilik standartları, IMO Karar A.477(XII).Radarın İşletimi. Radarda görüntü tipleri, Radar kontrollerinin kullanılması,Radar Görüntüsünün kurulması ve devam ettirilmesi, Radarla mesafe ve kerteriz ölçümü, El ile Radar plotlaması.
 Hafta 9ara sınav
 Hafta 10Göreli hareket üçgeninin kurulması, Hedef gemilerin rota, hız ve hedef açılarının hesaplanması, EYN ve EYNZ, Çatışmadan kaçınma amaçlı manevrada plotlama uygulamaları. Radar raporu. Radarın Seyirde Kullanılması; Radarla mevki bulmak,Radarın güvenliğe ve seyire katkısı, Radar kullanarak plotlamasız sakınma manevrası yapmak, Radarla seyirde paralel indeks kullanımı.
 Hafta 11Otomatik plotlama sistemleri; Yarı-otomatik ve tam otomatik plotlamalı radarlar, ARPA'nın çalışma prensibi.
 Hafta 12ARPA için IMO Verimlilik Standartları, Hedeflerin markalanması, İzleme yeteneği ve sınırlılıklar, Otomatik Radar Plotlama Aygıtı (ARPA); ARPA'nın sembol ve kontrolleri. Yarı-otomatik ve tam otomatik plotlamalı radarlar, ARPA'nın çalışma prensibi, ARPA için IMO Verimlilik Standartları, Hedeflerin markalanması,
 Hafta 13ARPA'da izleme yeteneği ve sınırlılıklar, ARPA'nın sembol ve kontrolleri, Veri işleme gecikmesi. Kısa sınav, ARPA Sistemlerinin Operasyonu, ARPA görüntüsünün kurulması ve devam ettirilmesi, ARPA Radar Görüntü tipleri.
 Hafta 14Hedefe ait bilgilerin elde edilmesi, Olası Çatışma Noktaları, Olası Tehlike Alanı. ARPA verilerinde hata oluşumu, Sistem verilerinin kesinlik testleri. ARPA görüntüsünden bilgi elde etmek, ARPA verilerinin değerlendirilmesi, ARPA ve COLREG.
 Hafta 15ARPA Sistemlerinin Operasyonu, ARPA görüntüsünün kurulması ve devam ettirilmesi, ARPA Radar Görüntü tipleri.
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Özdemir, M. 2010,KÖPRÜÜSTÜ CİHAZLARI KULLANIM KILAVUZLARI Ders Notları, KTÜ, Trabzon
 
İlave Kaynak
1MEGEP, elektronik seyir kitabı ankara 2008
2Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Düzlem ve Eloktronik seyir ders kitabı,
3MEGEP(MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) RADAR GÖZLEM VE PİLOTLAMA ANKARA 2008
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 17/04/2024 0,5 50
Dönem sonu sınavı 16 05/06/2024 0,5 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 3 14 42
Arasınav için hazırlık 2 6 12
Arasınav 1 1 1
Dönem sonu sınavı için hazırlık 4 5 20
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü76